Чем вредны олигархи и как их обезвредить

Чем вредны олигархи и как их обезвредить

Экономика Украины почти втрое отстает от экономики Польши. Олигархизация украинской экономики — одна из причин. (Укр.)
Четверг, 16 марта 2017, 15:15
заместитель исполнительного директора Центра экономической стратегии

Для українця "олігарх" є лайкою. Політики, що стали такими часто за гроші олігархів, люблять звинувачувати їх у всіх економічних проблемах.

Чи справедливі ці звинувачення? У чому насправді полягає провина олігархів? Як припинити їх негативний вплив на економіку?

У нашому дослідженні ми намагаємося відповісти на ці питання.

Олігарха від просто бізнесмена відрізняє активний вплив на політику, а також володіння власними засобами масової інформації.

Реклама:

В умовах, коли права власності не захищені державою, підконтрольні депутати і ЗМІ допомагають уберегти бізнес від рейдерських атак. Вони ж використовуються для отримання бізнес-преференцій. В обмін на пільги олігархи можуть запропонувати політикам голоси, яких бракує за потрібні закони, а також прайм-тайм в найбільш рейтингових ток-шоу.

Які преференції цікавлять олігархів?

Обмеження конкуренції через встановлення імпортних мит і квот, низька рента за видобуток корисних копалин, спеціальні тарифи на постачання електроенергії й газу споживачам, занижені розцінки за користування державної залізниці та трубопроводів, операційний контроль над держпідприємствами – ось далеко не повний перелік.

У результаті українці платять все більше за комунальні послуги – проте прибуток використовується не для модернізації виробництва або створення енергетичної незалежності, а осідає на офшорних рахунках олігархів.

Державі бракує грошей в бюджеті на соціальні статті – але вона не обтяжує олігархів високими податками при видобутку сировини, продовжує субсидувати державні підприємства, замість того щоб на них заробляти. А прибуток замість держбюджету осідає на тих же офшорних рахунках олігархів.

Крім прямих втрат, є ще й втрати від згаяних можливостей.

Наприклад, втрати мільярдних інвестицій, які не прийшли в країну через штучні бар'єри, що збудували олігархи для захисту від зайвої конкуренції. А інвестиції – це нові робочі місця і більш високі зарплати, додаткові податки в бюджет для зарплат вчителям і підвищення пенсій.

Чому ж ми дозволяємо так використовувати державні – тобто наші з вами – ресурси?

Чому втрачаємо можливості для розвитку країни?

Тому що з екранів телевізорів за гроші олігархів політики переконливо розповідають нам про чергову "необхідність підтримки національного виробника" шляхом податкових пільг або підвищення тарифів, про неможливість продати держпідприємства –"курей, які несуть золоті яйця".

З кожним роком такої підтримки ми не багатієм, а все більше відстаємо в економічному розвитку від інших країн. А кури, які несуть золоті яйця, несуть їх для олігархів і політиків – а не для нас з вами.

Згідно з останньою оцінкою інвестиційної компанії Dragon Capital, у 2016 році статки десяти найбагатших українців склали більше 11 мільярдів доларів. Це майже 13% ВВП України в 2015 році. Найбагатші українці переважно є власниками великих промислових і сільськогосподарських активів, п'ятеро з десяти мають бізнес в монополізованому паливно-енергетичному комплексі.

Для порівняння: співвідношення стану десяти найбагатших жителів Польщі до ВВП країни становить лише близько 3%, і сфери їх діяльності дуже відрізняються – інфраструктура, промисловість, фінанси, ЗМІ, телекомунікації та інші. 

Сьогодні економіка України майже втричі відстає від економіки Польщі. Олігархізація української економіки – одна з причин.

Як усунути негативний вплив олігархів на економіку?

Створити незалежних регуляторів для монопольних ринків, звільнити регуляторів від впливу політиків, усунути перекоси в тарифах на користь олігархів. Також звільнити від впливу політиків держпідприємства, продавши їх або створивши незалежні наглядові ради на тих, які не можна продати через їх стратегічне значення.

Продовжити бюджетну реформу – статті державних витрат повинні відповідати потребам українців, а не бажанням олігархів. Самі витрати повинні здійснюватися ефективно – з вибором постачальника через прозору конкурентну процедуру.

Кінцевою метою описаного вище перегляду правил гри є звільнення держави від впливу олігархів – з трансформацією останніх у великих бізнесменів або рантьє.

Деолігархізація також дасть надію на прихід в політику нових обличь, які будуть думати про країну, а не про швидку окупність вкладень свого олігарха в придбання місць в парламенті.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: