Конфликт интересов, или Как политики обогащаются за счет общин

Конфликт интересов, или Как политики обогащаются за счет общин

Только мониторинг бюджетных расходов и чиновничьих состояний с жалобами в прокуратуру и другие правоохранительные органы способен воспитать политическую элиту. (Укр.)
Понедельник, 5 декабря 2016, 15:46
глава StateWatch

Політика на місцевому рівні в Україні доволі примітивна. У Києві проводять реформи, вирують революції та люстрації, а регіони, здається, завмерли.

Над міськрадами чергуються партійні прапори, але чиновники та депутати залишаються ті самі. Не змінюються і схеми розкрадання.

Рух "Під контролем" оскаржує будь-які натяки на корупцію до Генпрокуратури. Пропоную розглянути свіжі кейси "конфлікту інтересів" на місцях та покарання політиків за посягання на гаманець громад.

Realpolitic

На Вінниччині у 2016 році дали маху три депутати обласної ради. Кондитер Геннадій Вацак та аграрій Євгеній Звєрков із "Солідарності" проголосували за присвоєння собі почесної відзнаки "За заслуги перед Вінниччиною". Радикал Тарас Кобець теж проголосував за ту ж відзнаку, тільки для свого батька.

Реклама:

"Відзнака буде вручена до 25-ї річниці Незалежності. Всі кандидати — люди державницького мислення, достойні, авторитетні, які багато зробили для розвитку регіону", — не скупився на компліменти голова облради Анатолій Олійник.

Згідно з положенням усі нагороджені повинні отримати по 5 тис грн з бюджету, а це — пряме порушення актикорупційного законодавства, конфлікт інтересів.

Самі депутати вважають дану ситуацію помилкою, адже були змушені голосувати за весь список. Прокуратура виявила ознаки адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією. За це передбачений штраф — близько 5 тис грн.

У Херсоні на початку літа тодішній голова земельної комісії Олег Романюк отримав від прокуратури протокол про корупцію. Виявилося, що депутат сприяв виділенню землі власному сину і навіть тиснув на головного архітектора міста. Активний обранець у суді все заперечував, але таки був оштрафований на 5,1 тис грн.

 
Депутат Романюк (у сорочці в клітинку) отримав протокол про корупцію від прокуратури
Фото "Мост Херсон"

В Івано-Франківську депутат-свободівець Роман Харук 2015 року наприкінці першої каденції купив на аукціоні міської ради сотку землі приблизно за 4,5 тис дол для будівництва офісу. В інтернеті такі ділянки продають в півтори-два рази дорожче. Оголошення про продаж друкувалося в газеті міської ради.

Дії організаторів аукціону щодо наявності в них зловживання владою перевіряє прокуратура. Причетним загрожує покарання до трьох років позбавлення волі зі штрафом та позбавленням права займатися службовою діяльністю до трьох років.

Харук, який знову став депутатом, наголошує, що купив ділянку чесно. Будь-які закиди стосовно сумнівності аукціону прес-служба "Свободи" називає "політичним кілерством" та "темниками".

На Полтавщині, у місті Кременчук, два депутати з близької до міського голови фракції "Поруч" Ольга Усанова та Руслан Проценко проголосували за власне призначення заступниками міського голови та визначення надбавок і премій на нових посадах. За це ж голосувала дружина Проценка, яка теж є депутатом.

На черговій сесії прокурор вручив заступникам повістки. Пізніше обоє отримали в суді стягнення — 3,4 тис грн. Втім, вони все заперечують і подають апеляції.

 
Заступники міського голови Кременчука отримали повістки від прокуратури
Фото telegraf.in.ua

Все в сім'ю

Навесні Миколаївщину сколихнув гучний скандал. Начальниця управління містобудування та архітектури обласної держадміністрації Світлана Григор'єва зробила все, аби її чоловік отримав сім соток землі на березі Чорного моря.

Родзинка ситуації в тому, що раніше чиновники обіцяли "золоту" землю учасникам бойових дій. Нині триває кримінальне провадження.

На Полтавщині депутат Лохвицької районної ради від "Батьківщини" Петро Чорний примудрився потрапити одразу в кілька кримінальних проваджень.

При обшуку в рамках розслідування про масовий підкуп виборців на довиборах у Верховну Раду правоохоронці знайшли у нього паспорт громадянина РФ, виданий в окупованому Криму у 2015 році. Крім того, депутат підозрюється у привласненні грошей комунального підприємства "Лохвиця", директором якого був.

На тому ж підприємстві Чорний преміював власного сина. За такий конфлікт інтересів депутат був оштрафований на 1 700 грн.

У Сумах депутат з "Батьківщини" Олександр Вегера, за сумісництвом директор КП "Шляхрембуд", регулярно преміював власних зятя та дочку, які працювали на тому ж підприємстві. Крім того, обранець від імені підприємства уклав договір оренди автомобіля своєї дружини. За цими фактами прокуратура виписала шість протоколів про корупцію. Вегера вважає такі дії залякуванням.

Ці історії — не виняток, а правило. Україна — молода демократія, де більшість політиків незрілі та безвідповідальні, а тому потребують особливого громадського контролю. Тільки моніторинг бюджетних видатків та чиновницьких статків з регулярними скаргами в правоохоронні органи здатен виховати політичну еліту.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: