"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Десять цифр, характеризующих украинский АПК в 2016 году

Десять цифр, характеризующих украинский АПК в 2016 году

Мы собрали рекордный урожай, увеличили экспорт в ЕС и уменьшили его в Россию, наловили много рыбы и направили в сектор немало инвестиций. Тормозили наше продвижение земельный мораторий и африканская чума. (Укр.)
Пятница, 16 декабря 2016, 09:30
первый заместитель министра аграрной политики и продовольствия

Грудень — традиційний час підбиття галузевих підсумків.

Зважаючи на значну кількість сегментів, що входять в АПК, говорити про єдиний тренд у сільському господарстві в 2016 році не тільки складно, а й некоректно.

Так, рекорди в рослинництві слід скорегувати на збитки, завдані африканською чумою свиней (АЧС) тваринництву, а позитивний ефект заміщення російського ринку європейським — поєднати з відсутністю прогресу введення ринку землі.

Крім того, особиста думка завжди залишає простір для суб'єктивізму, тоді як мова цифр — лаконічна і точна. Нижче — десять показників, які дають уявлення про основні події в АПК у 2016 році і місце галузі в національній економіці.

Реклама:

11,8% ВВП або 10,27 млрд дол становитиме питома вага аграрної галузі у ВВП за підсумками 2016 року (прогноз на основі збереження співвідношення попередніх років за оцінкою Світового банку).

На 7,89 млрд дол було експортовано аграрної продукції за дев'ять місяців 2016 року. За 12 місяців показник сягне 13 млрд дол (розраховано за поквартальним трендом 2015 року), це 32,5% загальноукраїнського експорту.

Це все ще менше, ніж генерує промисловість (метали, машинобудування, мінерали, текстиль, взуття — 52,4%), але тенденція очевидна.

Україна зібрала у 2016 році 26 млн тонн пшениці. Це восьме місце в світі. Всього урожай становив 64,2 млн тон, що є черговим національним рекордом.

81 випадок АЧС зареєстрований в країні з початку 2016 року. Епізоотія завдала 4,81 млн дол збитків, з яких 1,51 млн дол — галузі і 3,3 млн дол — бюджету. У рамках заходів з ліквідації та запобігання хворобі ліквідовано 45 672 тварин.

1,56 — коефіцієнт заміщення експорту в СНД (в основному у Росію) поставками в Євросоюз. Зменшення аграрного експорту в СНД за перші три квартали 2016 року порівняно з цим же періодом 2015 року становило 215,9 млн дол. Експорт у ЄС за аналогічний період зріс на 337,3 млн дол.

297 голосами Верховна Рада увосьме продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Земельна реформа знову відстрочена під тиском популістів. Відстрочку потрібно використати для суспільної дискусії про оптимальну модель введення ринку землі в Україні.

За результатами земельних аукціонів в середньому на 52,6% зростає орендна плата порівняно із стартовою. Закриття лазівок з передавання наділів без аукціонів — один з найефективніших антикорупційних заходів.

Коефіцієнт відтворення лісів (співвідношення відновлених лісів до площі суцільних зрубів) за перше півріччя 2016 року становив 0,9. За цей період на підприємствах Держлісагентства відтворення проведено на площі 44,9 тис га.

Протягом 2015 року в Україні були відтворені ліси на площі 51 тис га, що в 1,1 разу перевищує площу суцільних зрубів — 47 685 га. Поза тим, лісова галузь залишається однією з найбільш невпорядкованих, що вимагає формування національної лісогосподарської політики.

40,9 тис тонн біологічних ресурсів виловлено у водоймах країни за січень-вересень, що на 18,1% більше, ніж за аналогічній період 2015 року. Промисловий вилов становив 10 274 тонни, це на 27,5% більше, ніж за цей же період 2015 року.

29,78 млрд грн або 1,17 млрд дол капітальних інвестицій було направлено в АПК за січень-вересень 2016 року. За той же період 2015 року — 0,8 млрд дол.

На основі середнього зростання капітальних інвестицій у сільське господарство в четвертому кварталі порівняно з третім кварталом 2015-2013 років можна спрогнозувати, що показник капітальних інвестицій у кінці 2016 року становитиме 46,24 млрд грн або 1,81 млрд дол.

Переконаний, що в 2017 році ми побачимо зміцнення цих трендів, крім АЧС. Триватиме переорієнтація на європейські ринки, відкриватимуться нові ринки, зокрема Азії та арабського світу. Відповідно, стане ще більшим розрив з обсягом експортних поставок до країн СНД.

Буде розвиватися органічне виробництво і в цьому контексті зростатиме ефективність державного контролю за використанням та охороною земель.

Також 2017 рік повинен зсунути з мертвої точки питання приватизації державних підприємств у сфері АПК. Загалом це буде рік стабілізації, закріплення поточних позицій галузі та великих можливостей для розвитку, які ми не повинні упустити.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: