Грабли Азарова под ногами преемника

Грабли Азарова под ногами преемника

Летом пресса обнародовала расследование о том, как днепропетровские чиновники платят миллионы подозрительным компаниям за фиктивные работы. Правительственная вертикаль проигнорировала сигнал, поэтому вся надежда на выборы. (Укр.)
Четверг, 17 ноября 2016, 15:20
глава StateWatch

Повідомлення про корупцію в областях залишаються без уваги уряду.

Конкретний скандал з фіктивними дорожніми підрядами на прифронтовій Дніпропетровщині не отримав належного реагування.

У часи прем'єрства Миколи Азарова влада була наглухо закрита від громадськості. Експертні пропозиції та журналістські розслідування залишалися без розгляду, гвалт громадськості в соціальних мережах викликав у чиновників лише посмішку.

До чого довів такий авторитарний тип правління, відомо. Настала революція і люд захопив обласні адміністрації.

Реклама:

Подібні негативні речі відбуваються на місцевому рівні і в державній вертикалі прем'єра Володимира Гройсмана. Влітку ЕП оприлюднила розслідування про те, як чиновники на Дніпропетровщині платять мільйони за роботи, які не існують.

Наприклад, протягом грудня 2015 року департамент житлово-комунального господарства Дніпропетровської області перерахував понад 800 тис грн столичному підприємству "Асгард" за виконання різних проектних робіт.

Згодом номінальний директор фірми визнав у місцевій поліції, що він "не є будь-якою посадовою особою, директором чи засновником у жодному підприємстві і ніколи не підписував будь-яких угод чи актів виконаних робіт".

Ще 9 млн грн перераховано запорізькому ТОВ "Єживан" за поточний ремонт доріг у шести районах. Проте, як встановила поліція, ця фірма одразу направила отриманні гроші фіктивним конторам, а робіт не виконала.

Родзинкою ситуації є те, що навіть після порушених кримінальних проваджень фірма "Асгард" продовжила збирати гроші без тендерів від інших бюджетних розпорядників області. Це далеко не повний перелік сумнівних партнерів обладміністрації, які фігурують у кримінальних провадженнях.

 
Інформація з реєстру судових рішень

Як відомо, уряд стоїть на позиціях децентралізації, тому наведені факти повинні були викликати реакцію у столичних урядових кабінетах. Наприклад — виїзні перевірки клерків області, звернення в контрольні органи, звільнення і догани.

Однак жодної реакції не було. У секретаріат Кабміну було надіслане звернення з усіма наведеними фактами. Документ безрезультатно розглядався понад два місяці. Спочатку була розмова з людиною, яка назвалася "помічником Гройсмана". Вона заявила, що кримінальних справ стосовно цього департаменту не існує.

Згодом секретаріат направив звернення без розгляду в ОДА. Лист спрямували головному юристу. Він процитував купу статей законів і наголосив, що питання про витрату державних коштів повинні розглядати фінансові аудитори. Крапка.

Таким чином, урядова структура не відреагувала на корупційні ризики, про які було повідомлено у ЗМІ та в офіційному письмовому зверненні. Чиновники, які без тендерів перерахували гроші платників податків сумнівним фірмам, залишилися на посадах. Самі сумнівні фірми і далі збагачуються на бюджетних грошах.

Хочеться вірити, що ця історія — дніпропетровський виняток, а не всеукраїнське правило, і офіс прем'єра напрацює моделі дієвої реакції на повідомлення громадян про сумнівні операції з бюджетними грошима. Інакше настануть вибори, і вже платники податків отримають чудову нагоду "не почути" владу.

 
Реакція чиновників Дніпропетровської ОДА на повідомлення про можливу корупцію

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: