Семь неудобных вопросов о стремительном повышении "минималки"

Семь неудобных вопросов о стремительном повышении "минималки"

МВФ не любит неожиданностей, и бюджет на 2016 год утверждался без стремительных изменений социальных стандартов. Какой будет реакция фонда? (Укр.)
Четверг, 10 ноября 2016, 15:33
экономист проекта центра социально-экономических исследований "CASE Украина" "Цена государства"

Як вплине нова "мінімалка" на доходи?

Не так вже й багато досліджень вивчають ефект підвищення мінімальної зарплати на розподіл зарплат в економіці.

Дані на мікрорівні для Угорщини показали, що 1-відсоткове підвищення мінімальної зарплати призвело до збільшення загальної зарплати лише на 0,04%.

Для Румунії взагалі результат був негативним. Автори зазначають, що відмінності в оцінках, ймовірно, відображають не тільки різні методології, але й конкретні обставини, такі як частка робітників що отримує мінімальну зарплату.

Реклама:

Як вплине підвищення "мінімалки" на безробіття?

В Естонії 10-відсоткове збільшення мінімальної зарплати зменшує зайнятість на 0,4-0,66% для робітників з низькими зарплатами, вплив на інші групи — незначний.

В Угорщині зростання мінімальної зарплати у 2001 році на 57% скоротило зайнятість в невеликих фірмах майже на 4%. Особливо сильний негативний ефект був у віддалених районах. У Польщі ймовірність безробіття для низькооплачуваного працівника зросла на 11,5 в. п.

Останнє дослідження МВФ для країн центральної та східної Європи стверджує, що підвищення мінімальної зарплати на 10% збільшує безробіття на 0,4% з більшим ефектом для експортних галузей.

Яким буде ефект від підвищення "мінімалки" в експортних галузях?

Підприємства, які реалізують продукцію на внутрішньому ринку, можуть перекласти додаткові затрати від підвищення "мінімалки" на внутрішнього споживача, користуючись низькою конкуренцію на внутрішньому ринку.

Для експортерів ситуація гірша. Вони не мають впливу на ціни на міжнародних ринках і, скоріш за все, будуть змушені оптимізувати свої витрати у тому числі шляхом скорочення працівників.

Якою буде відповідь бізнесу на підвищення "мінімалки"?

Бізнес має безліч варіантів дій та їх комбінацій.

1. Підвищити мінімальну зарплату на папері та скоротити бонуси.

2. Сплачувати податки коштом частини зарплати, що виплачується "в конверті", тим самим скоротивши реальний дохід працівника.

3. Підвищити мінімальну зарплату шляхом зменшення інвестиційних витрат.

4. Підвищити мінімальну зарплату з прибутків.

5. Чесно заплатити податки і перекласти додаткову вартість цих податків на ціну своєї продукції.

6. Підвищити "мінімалку" та звільнити працівників.

7. Підвищити "мінімалку" і найняти працівників неофіційно.

Яку комбінацію цих варіантів буде обирати бізнес, ніхто не знає.

Якою буде інфляція?

Однією з потенційних реакцій бізнесу на підвищення "мінімалки" може бути перекладання додаткових витрат на споживачів. Яка частина підприємств буде вести себе саме так? На який масштаб цінового тиску можна очікувати?

Що каже МВФ?

МВФ не любить несподіванок, та й бюджет на 2016 рік погоджувався без стрімких змін соціальних стандартів. Чи є вже реакція фонду? Чи, може, ми вже самодостатні і на кредити не розраховуємо?

Що наступне після "мінімалки"?

Уряд прив'язує мінімальну зарплату до фактичного розміру прожиткового мінімуму.

Кабмін стверджує, що підвищення мінімальної зарплати не призведе до росту соціальних виплат. Однак з точки зору політика спокусливим виглядає подальше підвищення законодавчо встановленого прожиткового мінімуму, який визначає низку соціальних виплат, до його фактичного значення.

Чи вистачить політичної волі, щоб сказати "ні" корекції інших соціальних показників?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: