"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Зажечь Украину. Инвестиционный аудит оживит рынок M&A

Зажечь Украину. Инвестиционный аудит оживит рынок M&A

Украине нужен инвестиционный аудит регионов. Он позволит получить реальные и понятные для инвестора проекты в открытом доступе. (Укр.)
Пятница, 21 октября 2016, 09:00
глава наблюдательного совета компании "МТ-инвест", заслуженный экономист Украины

Більше двох років ринок злиття і поглинання в Україні працює в режимі очікування. Відбуваються лише епізодичні трансакції, хоча світовий ринок M&A зростає.

Для пожвавлення сектора, крім сприятливого інвестиційного клімату, потрібні економічне зростання та дерегуляція, а "рука ринку" відрегулює багато процесів.

Однак для функціонування здорового організму важливі дві руки. Цією другою рукою є помірковане державне регулювання. Саме держава мусить стати каталізатором створення точок росту.

Однією з причин низької активності закордонного капіталу в Україні є брак добротних інвестиційних пропозицій. На ринку українського M&A мало проектів, в які інвестор охоче вкладе свої кошти. Натомість у регіонах є чимало людських та природних ресурсів, навколо яких можна будувати бізнес.

Реклама:

Людський актив у світі цінується більше, ніж будь-який інший. Багатій талантами Україні варто цим дорожити і робити все, аби ця обдарованість розвивалася всередині країни, а не поповнювала ряди української діаспори у світі.

Одним із таких проектів, де потрібна активна участь держави, є інвестиційний аудит регіонів. Цей проект може стати амбітним завданням для Офісу залучення інвестицій, створення якого анонсував уряд.

Результатом такого аудиту повинно стати виявлення цікавих для бізнесу проектів, підтримка конкурентоспроможного бізнесу, розуміння потреб регіону.

Що ми отримаємо? Перш за все — реальні, зрозумілі для інвестора проекти у відкритому доступі, уявлення, кому потрібний кредит чи просто участь у статутному капіталі, а де можна задіяти державно-приватне партнерство.

Чому це важливо? Якби Львів свого часу ініціював будівництво заводу з переробки сміття та оголосив тендер, то, можливо, вдалося б запобігти катастрофі на Грибовицькому звалищі. Така ж ситуація з метро на Троєщину в Києві.

Виникає закономірне питання: де взяти гроші на фінансування аудиту і розробку проектів? Це гроші донорів. За 25 років Україна отримала 9 млрд дол технічної допомоги, так званих грантів на реалізацію різних проектів.

Чим цікавий інвестиційний аудит регіонів для міжнародних донорів? Це своєрідна дорожня карта і для потенційних інвесторів, і для України. Це масштабний проект, який займе багато часу і потребуватиме фахових спеціалістів. Однак на виході ми отримаємо реальні кейси, які можна буде популяризувати у світі.

Завдання номер один для України — вихід на сталий економічний розвиток. У нас нема ні ресурсу, ні часу на зволікання. Чиновникам, бізнесменам, громадським діячам і пересічним українцям важливо діяти за принципом "хочу — дію". Кожен на своєму рівні може закласти цеглинку в економічний добробут країни.

Критикувати владу вже не модно. Суспільство втомилося від політичних чвар. Щоб рухатися далі, країні та українцям потрібно більше соціального оптимізму. Інвестиційний аудит регіонів може стати фундаментом для створення регіональних агентств економічного розвитку при ОДА, ідейно "запалити" Україну.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: