"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

"Укргаздобыча": порочный круг друзей

"Укргаздобыча": порочный круг друзей

На кого еще, кроме Онищенко, стоит обратить внимание детективам НАБУ.(Укр.)
Пятница, 8 июля 2016, 09:52
юрист

Останні два тижні не стихали баталії щодо зняття недоторканності з народного депутата Олександра Онищенка.

Цього тижня відлунали фінальні акорди — парламентаря все ж позбавили імунітету та надали дозвіл на притягнення до відповідальності та арешт.

Насправді, в тому потоці повідомлень, який ми побачили за цей невеличкий проміжок часу, чорт ногу зломить. Що відбувається, зрозуміло далеко не всім.

Онищенко в НАБУ. Онищенко в Москві. Онищенко в Австрії. Онищенко знову в Москві. Рада дозволила арешт Онищенка. Онищенко не поїде на Олімпіаду. Всі в цьому коловороті новин і статей, ймовірно, уже забули, за що той Онищенко, власне, був затриманий.

Реклама:

А ще — уже не згадуються інші відомі бізнесмени з такими ж самими сумнівними методами ведення бізнесу, які також спільно добували з державою газ.

Тож зараз буде доречним трохи освіжити пам'ять, а заодно і нагадати, на кого ще, окрім Онищенка, варто звернути увагу детективам НАБУ.

Перші згадки

Контроль за бізнесом, пов'язаним з використанням державних газових свердловин — далеко не новий спосіб отримання надприбутків. Він доволі популярний серед багатьох представників фінансово-промислових груп.

Про певні маніпуляції і можливі зловживання з боку окремих представників бізнесу у спільному з державою добуванні вуглеводнів стало відомо не вчора, і навіть не позавчора, а більше року потому.

Так, ще в березні 2015 року, через рік після падіння режиму Януковича, група парламентарів надіслала звернення генпрокурору Віктору Шокіну. У ньому описувалися дві схеми, за якими приватні компанії використовували державні свердловини.

Перша схема стосувалася укладення "Укргазвидобуванням" договорів купівлі-продажу, якими за безцінь та всупереч законодавству фактично продавалося право користування газовими свердловинами, що належать держпідприємству.

Друга схема — укладання посадовцями держпідприємств договорів спільної діяльності з приватними компаніями, що не мають ліцензії на розробку газу.

Саме ця форма співпраці надала можливість Онищенку зловживати своїм становищем при використанні державних свердловин.

У своєму зверненні депутати згадали про ряд компаній, які контролюються цілою плеядою відомих політиків та олігархів. Серед них були кілька підприємств, афілійованих з Онищенком. Але повноцінного публічного розголосу, а тим більше кримінального провадження, у березні 2015 року ми не побачили.

Деталізуємо корпоративні структури згаданих нардепами підприємств та з ким їх пов'язувала преса.

Компанії, що мають угоди про спільну діяльність з "УГВ"
  Прямі юридичні засновники
ТОВ "Фірма ХАС"
контролюється:
Онищенко, Кацуби, Мартиненко-Жванія, група "Континіум"
Онищенко Олександр Романович
Ведестіма Трейдінг ЛТД
Остексперт Лімітед
Наваріс Лімітед
Баладор Трейдінг Лімітед
ТОВ "Думкам-реестр"
ТОВ "НВФ Техпроект"
контролюється: Кацуби, Бойко-Фірташ,
Дельдінов Володимир Володимирович
Бренеіл Інвестментс Лімітед
Бромберг Ентерпрайзіз Лімітед
Норчамо Лімітед
Бест Технолоджі ЛЛП
Марко Девелоперс С.А.
Фероза Трейдінг С.А.

ТОВ "Карпатнадраінвест"

контролюється:
Онищенко, Кацуби

Мироненко Тетяна Володимирівна
Дробах Роман Ярославович
Каландія Лія Олегівна
Кварацхелія Лія Тенгізівна
Фастіло Трейдинг ЛТД

ТОВ "ВКФ Діон"

контролюється: Максим Максіменцев

Метенерджі Лімітед

ТОВ "Цефей"

контролюється: Юрій Бойко

ТОВ "Велика Хортиця"
Компанія "Дженсон Інтер ЛТД"

ТОВ "Надра Геоцентр"

контролюється: Олександр Онищенко

"Фастіло Трейдінг ЛТД"

ТОВ "Природні ресурси+"

контролюється: Онищенко, Мартиненко-Жванія, група "Континіум"

Онищенко Олександр Романович
"Баладор Трейдінг Лімітед"
"Ведестіма Трейдінг ЛТД"
"Остексперт Лімітед"
ТОВ "Інтертранссервіс"
ТОВ "Лідерпромінвест"

Більшість юридичних власників підприємств знаходяться за кордоном, але мають українських бенефіціарів — Юрія Бойка, Дмитра Фірташа, родину Кацубів, Миколу Мартиненка, Давида Жванію, групу "Континіум".

Кілька компаній — "Фірма ХАС", "Карпатнадраінвест", "Надра геоцентр" — підконтрольні Олександру Онищенку.

У зверненні парламентарів до Шокіна зазначалося, через укладення таких договорів "Укргазвидобування" втрачало незалежність та контроль над майном, отримувало збитки через витрати на геологічну розвідку, не отримувало прибутки від видобутку газу.

Депутати вимагали визнати угоди недійсними через суд, повернути неправомірно отримані прибутки та накласти арешт на активи приватних компаній.

Вони також пропонували перевірити діяльність посадових осіб "Укргазвидобування" щодо укладення договорів спільної інвестиційної та виробничої діяльності.

 Нетривала історія успіху "газового олігарха"

 Візьмемо для прикладу уже згадуване ТОВ "Надра геоцентр".

 До комітету управління компанії з 2007 року входив такий собі Денис Курило.

Останнього пов’язували з впливовими в часи Януковича чиновниками - Василем Джарти та Едуардом Ставицьким. Джерела автора стверджують, що саме ці двоє свого часу почергово контролювали підприємство та спільну діяльність.

Після приходу до влади Януковича ТОВ "Надра Геоцентр", яке на той час очолював Онищенко, почав масово підписувати додаткові угоди і отримувати свердловини. Таким чином за три роки Онищенко як директор підприємства  підписав 4 договори, що значно покращували фінансові перспективи бенефіціарів схеми.

  Кількість свердловин Переоцінка права користування Вартість у спільній діяльності Додаткові умови
Основна угода     60% (держава) 40% (приватник)  
Зміни 1 (березень 2010 року) №4 та №81 Золочівського блоку Юліївського родовища

19 233 000 грн (держава),

23 507 000 грн (приватник)

55% (держава): 45% (приватник) Договір розривається лише за одностайної (!) згоди учасників.
Зміни 2 (липень 2010 року) №33, №50, №56, №68 Юліївського нафтогазоконденсатного родовища

40 273 000 грн (держава),

49 222 555,56 грн (приватник)

      
Зміни 3 (вересень 2011 року) №85, №110 Юліївського нафтогазоконденсатного родовища, №24 Машівського родовища, №65 Західно-Солохівського родовища

47 568 100 грн (держава),

61 927 000 грн (приватник)

Зміни 4 (березень 2013 року) №15, №25, №77, №117 Котелевського родовища, свердловина №1 Абазівського родовища, свердловина №8 Семенцівського родовища, свердловина №66 Східно-Полтавського родовища, свердловина №2, №22 Опішнянського родовища, свердловина №110 Мелихівського родовища, свердловина №45 Перещепинського родовища 81 630 636 грн (держава), ??? (приватник).

Щодо самого Онищенка, то він, схоже, в той час виконував роль найнятого менеджера. Зате після падіння режиму Януковича та отримання Ставицьким притулку в Ізраїлі, перетворився уже на мажоритарного бенефіціара підприємства.

Про різке збільшення його впливовості свідчить призначення міністром екології близького до народного депутата юриста Ігоря Шевченка. Крім того, Онищенко домігся призначення свого представника — директора Львівського іподрому Максима Карпіна — на посаду в. о. голови Держслужби геології та надр. Саме ці посадовці впливають на видачу ліцензій на видобуток блакитного палива.

Прямий зв’язок Онищенка та компанії "Надра Геоцентр" підтверджується даними із подання Генпрокурора про зняття недоторканності з нардепа.

Його мати — Кадирова Іннеса Петрівна — представляла інтереси Олександра Онищенка в кіпріотських компаніях "Фастіло Трейдінг ЛТД" та "Остексперт Лімітед".

Саме "Фастіло Трейдінг ЛТД" є власницей корпоративних прав ТОВ "Надра Геоцентр".

Як уже раніше зазначалося, група депутатів ще рік тому звернула увагу правоохоронців на зловживання ТОВ у спільній діяльності з УГВ, але реакції так само не було.

Чому Віктор Шокін за час перебування на посаді не спромігся розслідувати причетність Онищенка до схем у діяльності "Укргазвидобування"? Співрозмовники автора кажуть, це було наслідком тогочасного порозуміння з президентом України, до якого досить часто прислухався колишній генпрокурор.

Згодом стосунки Онищенка та Порошенка значно погіршилися. Невідомо, що стало яблуком розбрату між "газовим" бізнесменом та главою держави.

 Ефект бумерангу

 Наскільки пасивно йшло розслідування за Шокіна, настільки активно детективи НАБУ розкрили схему, яка стосувалась спільної діяльності в газовій сфері.

Два тижні тому НАБУ повідомило про викриття організованого злочинного угрупування, яке завдало державі збитків на 3 млрд. гривень. Детективи вразили своєю оперативністю. За один день - 15 червня - проведено 37 обшуків у Львові, Дніпрі та Києві. Вилучено більше 500 тис. доларів США та затримано 10 осіб, кожен з них отримав 60 діб утримання під вартою. Cумарний розмір застави перевищує 1 млрд гривень.

Очільник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що організатором є парламентар Олександр Онищенко.

Співробітники Бюро спробували візуально зобразити корупційну схему.

Як розкрадалися кошти компаніями Онищенка під час спільного видобування газу із державним ПАТ "Укргазвидобування"

Натиснути для збільшення

Відкрите провадження Онищенко назвав політичним тиском та навіть подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації до столичного Печерського суду.

При цьому, нардеп завбачливо все ж таки виїхав за кордон.

Утім все одно минулого вівторка Верховна рада зняла недоторканність з Онищенка та дозволила його арешт. Втім, навіть за умови притягнення його до відповідальності, проблема непрозорості у спільній діяльності з видобутку газу не зникає.

Як вже згадувалося, існує ряд компаній, що займаються такою ж діяльністю при контролі політично впливових осіб. Однак це питання мало кого хвилює — вся увага зосереджена на Онищенкові.

Держава повинна встановити чіткі правила гри, за якими діятимуть фірми, близькі до Юрія Бойка, Дмитра Фірташа, родини Кацубів, Ігоря Коломойського.

Наразі вдалося розірвати контракт з "Фірмою ХАС" на право користування 19 свердловинами, більшість з яких були передані у 2011 році. Проте існує ще сім чинних угод.

Позиція керівництва "Укргазвидобування" однозначна: не укладати договори про спільну діяльність, бо такий формат партнерства не виправдав очікувань. У 2015-2016 роках не було укладено жодного договору про спільну діяльність.

Спрогнозуємо великі складнощі щодо дострокового розірвання подібних угод у судовому режимі. Жодна з приватних компаній не буде відмовлятися від "легких грошей", які стали доступними через видобуток та подальшу реалізацію блакитного палива по заниженим цінам через фірми-прокладки.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Далі буде.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: