О шансах "Нафтогаза" уйти из политики

О шансах "Нафтогаза" уйти из политики

В крупнейшей госкомпании впервые создается независимый наблюдательный совет, который будет следить, чтобы руководство НАК отстаивало экономические интересы государства. (Укр.)
Вторник, 5 апреля 2016, 11:00
Иван Герасименко, директор Investment Service Ukraine, адвокат

Створення незалежної наглядової ради акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" є частиною реформи корпоративного управління найбільшої державної компанії.

Ця реформа повинна зменшити ризики політичного втручання в роботу "Нафтогазу" і створити сучасні механізми професійного управління компанією в інтересах суспільства.

До створення наглядової ради НАК її персональний склад, в тому числі її голова, затверджувалися Міненерговугілля за погодженням з Кабміном.

Зараз, згідно з постановою Кабміну "Про деякі питання вдосконалення корпоративного управління акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" кількісний склад наглядової ради не може бути менший, ніж п'ять членів, які обираються загальними зборами.

Реклама:

При цьому три члени наглядової ради НАК повинні відповідати критеріям незалежності.

Це означає, що вони повинні бути незалежними за своїм статутом і у своїх рішеннях, не бути протягом попередніх п'яти років посадовою особою "Нафтогазу", не одержувати протягом попередніх п'яти років винагороду від компанії, не бути протягом попередніх п'яти років державним службовцем в Україні, не бути членом сім'ї або близькою особою члена або голови правління товариства.

У грудні 2015 року уряд України затвердив новий статут НАК "Нафтогаз України", положення про наглядову раду та положення про правління компанії.

До квітня 2017 року повноваження наглядової ради будуть обмеженими. Зокрема, призначати правління та затверджувати фінансовий та інвестиційний плани компанії будуть загальні збори акціонерів. З квітня 2017 року ці повноваження перейдуть до наглядової ради.

Наглядова рада "Нафтогазу" отримає безпрецедентно широкі повноваження і відповідальність з контролю за діяльністю правління компанії. Зокрема, вона буде створювати комітети з аудиту, етики та призначень і винагород.

Серед нововведень - повноваження ради щодо затвердження антикорупційної програми та програми запобігання порушенням вимог законодавства.

Тобто тепер наглядова рада, в складі якої є незалежні представники, покликана забезпечити незалежність цього органу та запобігти будь-якому втручанню в її діяльність. Іноземні члени наглядової ради з чистою репутацією та значним досвідом роботи у галузі допоможуть організувати її роботу відкрито і професійно.

Створення наглядової ради було однією з умов для отримання Україною кредиту ЄБРР у розмірі 300 млн дол та двох позик: 500 млн дол від Світового банку та 200 млн дол від Міжнародної фінансової корпорації для закупівель газу на західному кордоні України.

Наявність іноземних фахівців у складі наглядової ради "Нафтогазу" є одним з регуляторів фінансових потоків компанії, що забезпечить належний контроль. Нова незалежна наглядова рада буде гарантією неповернення до старої практики маніпулювання "газовими цінами" і корупції на користь будь-яких політичних фігур.

У найбільшій державній компанії вперше створюється незалежна наглядова рада, яка стежитиме, щоб керівництво НАК відстоювало економічні інтереси держави.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: