Мастер-класс от коммунальщиков: как за кредиты утеплить киевский ветер

Мастер-класс от коммунальщиков: как за кредиты утеплить киевский ветер

Знаете ли вы, как потратить миллионы на ремонт и остаться без денег и ремонта? А киевские чиновники знают. (Укр.)
Среда, 23 декабря 2015, 09:00
Ольга Зеленяк, эксперт Центра политических студий и аналитики

В Україні діє чимало проектів у сфері енергозбереження та енергоефективності, які реалізовуються із залученням донорських та інвестиційних ресурсів.

Один з них - проект "Термосанація у бюджетних установах Києва".

Його реалізує комунальне підприємство "Група впровадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях Києва" - КП ГВП.

Мета проекту - зменшити споживання енергоносіїв закладами бюджетної сфери.

Реклама:

Зокрема, у навчальних закладах Києва модернізується наявне та встановлюється нове енергоефективне обладнання, вдосконалюються системи освітлення.

Джерела фінансування - міський бюджет, 35%, та кредит міжнародної фінансової організації "Північна екологічна фінансова корпорація" - НЕФКО, 65%. У 2013 році КМДА погодила кредитний договір між КП ГВП і НЕФКО на 5 млн євро під 7% річних.

У грудні 2014 року за результатами відкритих торгів КП ГВП уклало два договори з науково-технічним приватним підприємством "Енергосервіс" на виконання робіт з реконструкції дошкільних навчальних закладів №565 та №8 на 8,119 млн грн.

У лютому 2015 року департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту  КМДА здійснив позаплановий аудит зазначених процедур, в результаті якого були встановлені численні порушення. Як з'ясувалося, жодна з пропозицій, поданих для участі в обох процедурах, не відповідала встановленим вимогам.

На момент проведення тендерів замовник вже мав негативний досвід співпраці з НТПП "Енергосервіс". Воно безпідставно збільшило вартість виконаних робіт на 855,706 тис грн, що було зафіксовано попереднім аудиторським звітом.

Крім того, порушуючи умови проведення закупівель, договори з НТПП були укладені без отримання банківської гарантії виконання договору та без визначення умов щодо страхування об'єктів, на яких виконуються роботи. Такі дії можуть свідчити про те, що чиновники КП ГВП неправомірно сприяли НТПП у здійснені господарської діяльності.

Ба більше, 29 грудня 2014 року, через два тижні після укладення договорів, КП ГВП перерахувало "Енергосервісу" 2,45 млн грн передоплати, хоча за умовами договору роботи повинні були виконуватися з березня по серпень. Будь-який підрядник, який має справу з комунальними підприємствами, позаздрив би такій оперативності.

Наразі сторони не можуть дійти згоди щодо того, як були використані ці кошти.

КП ГВП намагається в судовому порядку розірвати договори та повернути 2,45 млн грн передоплати. Поки що безрезультатно. Господарський суд Київської області відмовив у задоволені позову. Нагадаю, проект, в рамках якого укладено ці договори, на 65% фінансується за кредитні кошти.

Засновником та керівником НТПП "Енергосервіс" є Оксана Трухан, статутний капітал підприємства становить 1 тис грн. Слід зазначити, що НТПП "Енергосервіс" було незмінним переможцем на тендерах КП ГВП із закупівлі робіт з термосанації протягом 2012-2014 років та отримало замовлень на 20,337 млн грн. 

Дата укладання договору

Предмет закупівлі

Сума договору, грн

26.09.2012

Термосанація будівель бюджетної сфери, реконструкція ЗНЗ №233 за адресою вул. Лайоша Гавро, 22-А, Київ

2 896 045,2

12.10.2012

Термосанація будівель бюджетної сфери, реконструкція ДНЗ №573 за адресою вул. Малиновського, 27-Г

1 590 586,8

16.11.2012

Термосанація будівель бюджетної сфери, реконструкція ЗНЗ №233 за адресою вул. Лайоша Гавро, 22-А

3 510 000,0

14.12.2012

Термосанація будівель бюджетної сфери, реконструкція ДНЗ №573 за адресою вул. Малиновського, 27-Г

746 497,0

24.04.2013

Термосанація будівель бюджетної сфери, реконструкція ДНЗ №99 за адресою пров. Поліський, 5/1

3 474 794,4

16.12.2014

Термосанація будівель бюджетної сфери, реконструкція ДНЗ №8 "Плай" за адресою вул. Наталії Ужвій, 7-А

4 786 582,8

19.12.2014

Термосанація будівель бюджетної сфери, реконструкція ДНЗ №565 за адресою вул. Наумова, 25-А

3 332 700,0

За "збігом" обставин період, протягом якого підприємство вигравало у тендерах, збігається з періодом, коли КП ГВП очолював Анатолій Козленко. Власне, після звільнення Козленка співпраця КП ГВП з НТПП "Енергосервіс" припинилася.

Проте результати цієї співпраці нагадують про себе досі. Перевірка виконання робіт з термосанації загальноосвітнього навчального закладу №233 по вул. Лайоша Гавро, 22-а встановила, що НТПП "Енергосервіс" порушило технологічний регламент влаштування покрівлі, у зв'язку з чим покрівля відновленню не підлягає.

Попередній розрахунок демонтажу наявної та влаштування нової покрівлі становить 3,4 млн грн. За виконання цих робіт НТПП "Енергосервіс" отримало 2,896 млн грн.

У серпні Господарський суд Київської області зобов'язав НТПП "Енергосервіс" за власний кошт усунути недоліки та дефекти робіт, виконаних ним з утеплення покрівлі загальноосвітнього навчального закладу №233.

Проте виконання цього рішення - туманна перспектива, а необхідність влаштувати нову покрівлю за 3,4 млн грн, стягнути з НТПП "Енергосервіс" 2,4 млн грн передоплати і віддати марно витрачені кредитні кошти - це сувора реальність.

Коментуючи ситуацію, департамент внутрішнього фінансового контролю КМДА повідомив, що матеріали аудиту були направлені до правоохоронних органів і за результатами їх розгляду прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження.

Моніторили закупівлі експерти Центру політичних студій та аналітики в рамках проекту "Створення та впровадження системи моніторингу за використанням публічних коштів "Відкритий бюджет" за підтримки ЄС

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: