Рынок Китая. На что может рассчитывать украинский бизнес

Рынок Китая. На что может рассчитывать украинский бизнес

Нет препятствий, чтобы продавать в Китай украинские вина, кондитерские изделия и сахар. Единственный вопрос - надежные партнеры и соответствующие сертификаты качества.(Укр.)
Пятница, 20 ноября 2015, 09:10
Владислава Рутицкая, заместитель министра аграрной политики по вопросам евроинтеграции

Китай стає одним з основних торгових партнерів України в сфері АПК. Україна намагається збільшити експорт до цієї країни, як кількісно так і якісно.

Зараз Україна та КНР опрацьовує можливість проведення Міжурядової комісії, яка має відбутись в кінці поточного року. Проведення надважливої зустрічі заплановане у столиці України і має на меті вирішення цілого ряду важливих питань, зокрема і в сфері сільського господарства. 

Співпраця у сфері сільського господарства з Китаєм  - надпріорітетний напрямок наших відносин. Адже це потенційно найбільший ринок споживання агропродукції у світі, який кількісно буде тільки рости.

Розвиток економіки Китаю і створення в ньому потужного середнього класу робить цей ринок ще більш перспективним.

Реклама:

Експорт аграрної продукції до КНР за 9 місяців 2015 року становив 1,055 млрд дол. Це в 2,4 разу більше, ніж за аналогічний період минулого року. І ця цифра ще буде рости.

В 2015 році Україна стала головним постачальником кукурудзи до Китаю. Наша країна забезпечила за перше півріччя 90% всього імпорту цієї культури на ринок  КНР. 

Крім того, Україна  збільшила  експорт соняшникової олії та зернових на китайських ринок. Активно йде експорт не лише соняшникова, але й  рапсова та соєва олії. Експорт соєвої олії  на ринок Китаю цього річ вже встановив рекорд - за дев'ять місяців 2015 року вітчизняні виробники експортували 54,1 тис тон на суму 38,5 млн дол.

Натиснути для збільшення

Україна має перспективи розширення української аграрної продукції на ринку КНР. І першим в черзі сільськогосподарської продукції стоїть  український соняшниковий шрот. Це твердий продукт насіння олійних культур, який залишається після вилучення з нього олії в екстракційний спосіб.

Такий залишок використовується для виготовлення високоякісних кормів і є цікавим для китайських виробників. Україна входить до трійки світових лідерів виробництва цього продукту разом з Аргентиною та Росією.

У найближчий час ринок соняшникового шроту Піднебесної може бути відкритий для українських виробників та експортерів. Сьогодні ми вже маємо ряд опрацьованих документів та сертифікатів, які в найближчій перспективі допоможуть українській продукції вийти на новий ринок. Зараз практично фіналізовані документи щодо експорту шроту в Китай.

Ще один вкрай важливий вектор експорту над яким ми працюємо - це  прискорення погодження необхідних документів для відновлення експорту української молочки.  Уже сьогодні дозвіл отримали 18 компаній, і деякі вітчизняні виробники вже провели перші поставки.

Це вкрай важливо не тільки для українських переробників, які втратили ринок Росії і були змушені скоротити виробництво, але й для тваринництва в цілому. Адже попит на українську "молочку" в Китаї стимулює закупівлю молока на підприємствах і у населення, і зможе підняти закупівельні ціни.

Окрім дозволу на експорт соняшникового шроту, ми працюємо в напрямку відкриття ринку для українських ягід, м'яса птиці, інших продуктів.

Щодо першої позиції, то сьогодні опрацьовується запитальник AQSIQ. З українського боку підготовлена вся необхідна аналітична інформація, ведеться переклад документації на англійську та китайську мову. За нашими оцінками, попередня дата, коли ця робота буде зроблена – початок наступного місяця.

Cьогодні немає перешкод, аби продавати у Китай українські вина, кондитерські вироби і цукор. Єдине питання - надійні партнери та відповідні сертифікати якості.

Для китайської сторони дуже важлива адаптація українського законодавства не лише до норм ЄС, але й міжнародних вимог.

Ми наголошували на питаннях, пов'язаних з безпечністю та якістю продукції, забезпеченням належного контролю. Наші партнери підкреслюють, що в разі виконання цих вимог, вони готові працювати по кожній зазначеній товарній групі.

Китай дуже зацікавлений в експорті з України з точки зору гарантування власної продовольчої безпеки.

Вірю, що і в наступному році ми не втратимо темпів росту постачання аграрної продукції до Китаю і розширимо перелік продукції, яка туди постачається.  А це означає, що наші виробники отримають нові стимули для розвитку виробництва і його модернізації.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: