Почему Раде нельзя откладывать День экономического развития и дерегуляции

Почему Раде нельзя откладывать День экономического развития и дерегуляции

Чтобы найти время для "срочных", но очень важных законов, мы предлагаем парламенту формат "тематических" дней. В повестке дня пять важных вопросов.(Укр.)
Вторник, 10 ноября 2015, 09:00
Айварас Абромавичус, Министр экономического развития и торговли Украины

Гуру управління Стівен Кові закликав не плутати важливі завдання з терміновими – і не забувати про важливі, навіть якщо вони в цей момент здаються нетерміновими.

В Україні відбувається стільки змін, і треба змінювати стільки нормативних документів, що розставляти пріоритети – нетривіальне завдання. Особливо – у Верховній Раді.

За тиждень парламент може розглянути до 40 законопроектів. Кожен документ потребує уваги і часу. А, якщо їх не вистачає, доведеться посувати щось у часі.  Таке навантаження призводить до того, що якісь законопроекти потрапляють у категорію "може й почекати".

У результаті, наприклад, важливі для реформування конкурентного законодавства і діяльності Антимонопольного Комітету законопроекти від Вікторії Пташник потрапляли в порядок денний сім разів, але парламент так і не встиг їх розглянути.

Реклама:

Хоча проекти більш ніж гідні уваги. Вони регулюють питання компетенції АМКУ, прибираючи можливості для суб'єктивізму і, відповідно, корупції. Тому ці три закони просто необхідні для того, щоб у країну прийшов великий міжнародний інвестор.

Щоб знайти час для "нетермінових", але дуже важливих законів, ми спільно з головою парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктором Галасюком, багатьма народними депутатами та активістами запропонували парламенту формат "тематичних" днів.

Всього один такий день ми просимо депутатів зосередитися на питаннях, важливих для розвитку економіки України. Серед них – п'ять дуже важливих сфер, які потребують невідкладних реформ:  забезпечення вільної конкуренції, залучення інвестицій, управління державною власністю, скорочення дозвільної документації, зокрема, в агросекторі, та реформа держконтролю.  

Чому ці сфери такі важливі зараз?

За останні півтора роки завдяки спільній роботі Верховної Ради, Уряду та Нацбанку, разом із громадянським суспільством, ми виконали завдання макроекономічної стабілізації. І тепер ми просто зобов'язані закласти фундамент для росту економіки на багато десятиліть уперед.

Щоб почати зростати вже з 2016 року, необхідно зняти бар'єри для розвитку бізнесу і приходу інвесторів. Єдиний спосіб цього досягти – об'єднати зусилля та виступити одним фронтом.

Саме тому ми вирішили не сортувати законопроекти на "свої" та "чужі", депутатські та урядові. Головне – щоб документ позитивно впливав на бізнес-клімат, не передбачав додаткових обмежень для бізнесу і був частиною системної реформи.

Усім цим критеріям відповідають винесені на порядок денний Дня економічного розвитку і дерегуляції 20 законопроектів. Їх автори – 50 депутатів, які представляють усі парламентські фракції. У розробці брали дуже активну участь експерти і представники громадянського суспільства.

Це означає наявність консенсусу щодо першого тематичного економічного порядку денного у Верховній Раді.

І, так, це – приклад ефективної і плідної взаємодії законодавців з Кабміном, коли політичні сварки відходять на задній план заради однієї мети, яку всі поділяють, - поліпшення бізнес-клімату в країні.  

12 листопада День економічного розвитку і дерегуляції повинен відбутися у Верховній Раді. Далі відкладати нема куди.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: