"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Энергетический дефолт Украины

Энергетический дефолт Украины

Энергетических проблем, в существовании которых активно убеждали общество, очевидно, не было. Украинские чиновники, создав "нужную картинку", провели необходимые им кадровые ротации и создали новые коррупционные схемы. (Укр.)
Понедельник, 12 января 2015, 13:02
Александр Трохимец, президент Киевской региональной энергетической ассоциации

Україна і Росія підписали два контракти на постачання електроенергії.

Таку заяву зробив міністр енергетики РФ 30 грудня.

Українська сторона не сильно говірка щодо укладених угод.

Можливо, через те, що вони поставили під загрозу функціонування Об'єднаної енергетичної системи України і, як наслідок, - економічну та національну безпеку?

Реклама:

Першим контрактом передбачено рівномірні поставки електроенергії об'ємом до 1 500 МВт. Сторони договору - російський монополіст "Інтер РАО" та українське підприємство "Укрінтеренерго".

Другим контрактом, укладеним між "Укрінтеренерго" та Центром здійснення розрахунків анексованого півострова, передбачено "надійне та безперебійне енергопостачання Криму".

Слід нагадати, що Центр здійснення розрахунків був створений на півострові ще у липні 2014 року як єдиний уповноважений орган із закупівлі електроенергії на території Криму та за його межами. Створив цей орган "Інтер РАО. Тож відколи Україна продає електроенергію в Крим як на територію Росії?

Розглянемо детальніше. Купує Україна у РФ не більше 1 500 МВт, а взяла на себе зобов'язання постачати 4 343 МВт - потужність Кримської енергетичної системи.

Виходить, на вищому рівні прийнято принципове рішення, що навіть у разі виникнення дисбалансу потужності енергосистеми і необхідності знову застосувати аварійні відключення Крим не будуть обмежувати за жодних умов!

Тепер проста арифметика. Електрична потужність об'єднаної енергетичної системи - ОЕС - України в години максимуму навантаження становить 22 тис МВт. Причиною віялових відключень став дефіцит потужності 3,5 тис МВт.

Покривали дефіцит відключеннями споживачів, у тому числі і споживачів анексованого півострова. Жодних бар'єрів для їх відключень не було. Тепер є: у вигляді зобов'язань, взятих не себе Україною згаданими вище контрактами.

У разі виникнення чергового дефіциту він буде збільшений на різницю між величиною потужності, яку нам "дозволила" взяти Росія, і тією, яку не можна відключати. 4,3 тис МВт - 1,5 тис МВт = 2,8 тис МВт.

До дефіциту у розмірі 2,8 тис МВт додамо власний дефіцит - 3,5 тис МВт - і отримаємо 6,3 тис МВт або 28% усієї потужності ОЕС України. Геніально звели дисбаланс в Об'єднаній енергетичній системі України. Від такого здригнеться уся країна. На фізико-математичному рівні. І ОЕС може розвалитися.

Отже, український уряд знову довів свою бездарність, і ось чому.

Стратегічна помилка №1.

Якщо з боку Києва контракт підписує не оператор оптового ринку електроенергії - держпідприємство "Енергоринок", а державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", наша держава визнає, що Крим є об'єктом зовнішньоекономічної діяльності, а не територія України. Хай навіть анексована.

 Арсеній Яценюк. Фото kmu.gov.ua

Підписавши цей контракт з органом, створеним російським монополістом, Україна визнала, що цей об’єкт зовнішньоекономічної діяльності є російським. Така юридична недбалість може стати значним послабленням позицій України на міжнародній арені у питанні незаконності анексії Криму.

Стратегічна помилка №2.

При закупівлі 1 500 МВт були взяті зобов'язання постачати 3 432 МВт. Такі дії загрожують енергетичній системі України та існуванню держави.

Тепер складемо останні події в енергетиці України в єдину картинку.

1. У суспільство була вкинута тема про катастрофічний дефіцит вугілля на українських ТЕС. При цьому жодна ТЕС не зупинилася і працює досі.

2. 13 серпня підписане розпорядження Кабміну "Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії". Цей документ втратив чинність 29 вересня. Перші відключення почалися у грудні без жодних юридичних підстав.

3. У грудні раптово почалися так звані віялові відключення. Вони були безсистемними і хаотичними, що викликало неабияку соціальну напругу. Припинилися відключення так само раптово, як і почалися. При цьому про вирішення проблем стратегічних запасів вугілля суспільство не почуло.

4. У той же час відбуваються кадрові ротації керівників ключових підприємств енергетики - НЕК "Укренерго", "Укрінтеренерго", "Центренерго".

Проаналізувавши все сказане, можна зробити наступні висновки.

1. Енергетичних проблем, в існуванні яких активно переконували суспільство, очевидно, не існувало.

2. Українські можновладці, створивши "потрібну картинку", провели необхідні їм кадрові ротації і створили нові корупційні схеми.

3. Через жадібність і недалекоглядність корумпованих українських чиновників був створений небезпечний юридичний прецедент з визнання окупованої території Криму територією РФ самою Україною.

4. Через професійну недбалість були поставлені під загрозу Об'єднана енергетична система України, економічна та національна безпека держави.

Український народ здатен пережити багато. Він пережив кривавий Майдан і переживає війну. Пережив злидні 1990-х років та кризи останніх років.

При цьому український народ вчиться. Він стає досвідченішим і розумнішим, але корумповані чиновники, схоже, цього не розуміють і не відчувають. Вони думають, що і далі можна будувати корупційні схеми власного збагачення. Проте український народ не забуває одного - зради.

 Фото mtrk.com.ua

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: