Продают ли должности в "Энергоатоме"

Продают ли должности в "Энергоатоме"

Устроиться в государственное предприятие "Энергоатом" на должность обычного инженера стоит 5 тыс долл. (Укр.)
Среда, 23 апреля 2014, 12:24
Наталка Прудка, журналист

Влаштуватися на роботу у державне підприємство НАЕК "Енергоатом" на посаду звичайного інженера коштує 5 тис дол.

"Звісно, хабар зростає в арифметичній прогресії, якщо кадровики влаштовують на роботу на вищі посади", - повідомив авторові один з колишніх працівників компанії.

Повідомлення про таку торгівлю в галузі, де середня заробітна плата на початку 2012 року становила понад 9 тис грн, а ядерна безпека є найвищим пріоритетом держави, стало справжньою сенсацією.

Сама пропрацювала в компанії понад чотири роки і про таке не чула. Спочатку не повірила. Вирішила, що колишній атомник образився на незаконне звільнення і наговорює на кадровиків.

Реклама:

Однак під час телефонних розмов із знайомими, в тому числі працівниками атомних станцій, почула: у містах-супутниках АЕС, де надзвичайно складно знайти хоч якусь роботу, хабарі за працевлаштування на АЕС практикують давно.

А що ж робиться у київській дирекції "Енергоатома" та його столичних підрозділах, де зарплати значно вищі, ніж на станціях?

Відповідь на перший же мій дзвінок просто спантеличила: "Я також заплатила за своє працевлаштування. А хто не може відразу заплатити всю суму, той щомісяця віддає хабарникові частину своєї зарплати", - повідомила працівниця. Ім'я не оприлюднюю, адже її відразу почнуть переслідувати, а потім звільнять.

Намагаючись зрозуміти, чим же мотивують кадровики-хабарники свої незаконні дії, у відповідь почула: своїм жертвам збирачі податі пояснюють, що це, начебто, зумовлено необхідністю "годувати" вищих керівників компанії.

До "вищих керівників" поінформовані джерела відносять виконавчу дирекцію з кадрів, праці та соціальних питань ДП НАЕК "Енергоатом", якою багато років керує Тетяна Алексєєва та її заступник Владислав Янішевський.

Проте повірити у сказане просто неможливо, адже заробітна плата цих персон значно вища, ніж у депутатів. У чиїх же кишенях насправді осідають зібрані хабарниками гроші? Відповідь, сподіваюся, дадуть правоохоронні органи.

Фото energoatom.kiev.ua

Працювати в "Енергоатомі" справді комфортно з матеріальної точки зору, чого не скажеш про психологічний клімат: місцями він схожий на серпентарій.

Заглянувши на сайт "Енергоатома", можна переконатися, з якою бравадою там рекламують соціальне забезпечення в атомно-енергетичному комплексі. Проте "за кадром" залишаються "чорні" справи кадровиків, у тому числі щодо незаконного звільнення великої кількості працівників, часто висококваліфікованих.

До речі, там ніколи не звільняють тих, у кого близький родич обіймає високу посаду в компанії, навіть незважаючи на значно нижчий рівень кваліфікації порівняно із звільненим працівником.

Кадровики в "Енергоатомі" постійно звітують перед профільним міністерством про скорочення кадрів. Часто звільненим пропонують посади в інших київських підрозділах, але приймають на роботу, начебто, лише тих, хто добре заплатить.

У компанії "Енергоатом", де товарообіг 2014 року зросте до 30 млрд грн, працює близько 35 тис осіб. Справді, керівники цієї високотехнологічної галузі дбають про працівників, щоб зберегти найкращих, адже їх постійно переманює "Росатом".

Відомо, що українські атомники будують разом з росіянами атомні станції в Китаї, Індії, Ірані та інших країнах. Там вони заробляють в десятки разів більше, ніж в Україні. Щоб затримати добре підготовлений персонал станцій, діє соціальне партнерство адміністрації та трудового колективу в царині соціального управління.

Такий досвід треба поширювати на інші галузі української економіки, тоді б і відпала потреба давати хабарі кадровикам за працевлаштування саме у цю компанію. Проте поки що атомно-енергетична галузь - це оазис в пустелі суцільних злиднів та безробіття, тож корупція поглинула навіть середню ланку керівників.

Міністр палива та енергетики Юрій Продан (стоїть). Фото УП

Компанія забезпечує низку соціальних пільг та гарантій відповідно до колективного договору. Зокрема, в разі необхідності працівники отримують допомогу на лікування та коштовні операції, щороку до відпустки - одну зарплату на оздоровлення, щороку - тринадцяту зарплату, премію до дня енергетиків.

Для покращення житлових умов атомникам надають безвідсоткові позики, матері отримують допомогу при народженні дитини. Атомники відпочивали у найкращих санаторіях Ялти, Алушти, Місхора, сплачуючи 10% вартості путівки. Тепер, начебто, відпочиватимуть і за кордоном.

Соціальна політика галузі, де виробнича помилка може сильно вдарити по економіці та екології України, спрямована на закріплення кадрів шляхом посилення матеріальних та соціальних стимулів.

"Енергоатом" запроваджує європейські стандарти соціального захисту працівників, застосовуючи регулювання оплати праці на умовах колективного договору.

Документ передбачає щорічне підвищення середньої зарплати щонайменше на 25%. Посадові оклади працівників постійно зростають: за три-чотири роки - удвічі. Це варто лише вітати і тиражувати як вдалий зразок для наслідування.

Однак поруч з матеріальними стимулами в компанії множаться далекі від європейських стандартів корупційні справи, і не лише в царині кадровиків.

Саме з таких діячів виростають олігархи-грабіжники, які за 22 роки незалежності повністю знищили державну скарбницю. Якщо корупцію не зупинять, скоро нікому буде захищати Україну, адже поповнювати чисельність Небесної сотні заради чергової зміни олігархічних декорацій просто ніхто не захоче.

Фото energoatom.kiev.ua 

При Євромайдані створена Громадська комісія з розслідування та попередження порушень прав людини. Її очолює колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу з колишньої Югославії, доктор юридичних наук Володимир Василенко.

Комісія готова захистити права атомників на міжнародному рівні, навіть якщо термін оскарження незаконного звільнення давно минув.

Фото на головній: президент "Енергоатома" Юрій Недашковський. Фото dt.ua

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: