Як продати готовий бізнес

Як продати готовий бізнес

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 16:20 -
floridabusinesses.net
Що треба знати, щоб успішно продати бізнес.

Причин для продажу бізнесу може бути багато: починаючи від бажання піти на заслужений відпочинок, вклавши виручені гроші в нерухомість за кордоном, і закінчуючи тим, що це і була початкова мета — інвестувати, розкрутити бізнес і потім його продати.

У будь-якому випадку потрібно мати чітке уявлення про те, як продати свій готовий бізнес. Нижче — основні кроки для цього.

Крок 1. Наводимо порядок у бізнесі

ФОТО 1

Для початку необхідно навести лад у своєму бізнесі. Не має значення, з якої причини ви вирішили продати свою справу, але мало хто захоче заплатити гроші, щоб потім розгрібати проблеми за вас.

Якщо не вийде вирішити проблеми, то, швидше за все, доведеться продати бізнес дуже дешево.

Реклама:

Якщо ж ви хочете провести операцію швидко, то для початку вивчіть стан справ. Зокрема, потрібно, щоб не було поточних судових процесів.

Документація і звіти повинні бути в повному порядку. Якщо ви отримаєте офіційний висновок від аудитора, то це буде величезним плюсом до вартості бізнесу.

Крок 2. Правильне оформлення бізнес-активів

 

Для об'єктивної оцінки бізнесу перед продажем потрібно належним чином оформити активи. Якщо є нерухомість, патенти та інше майно, все це повинно входити до вашого бізнесу, щоб підвищити його капіталізацію.

Крок 3. Шукаємо покупців

ФОТО 3

Пошук покупця — тонкий і делікатний процес. Цим найкраще займатися через своїх партнерів, яким ви довіряєте, або через консультантів, з якими доведеться поділитися комісією.

В іншому випадку, поширивши інформацію про свої наміри продати бізнес, ви ризикуєте втратити поточних клієнтів і нацькувати на себе конкурентів, які захочуть вас знецінити, щоб потім купити. У разі продажу проблемного бізнесу ви можете зіткнутися і з кредиторами.

Ймовірно, буде доречним використовувати формулювання "Шукаю стратегічного інвестора".

Усе залежить від розмірів бізнесу. Якщо він малий або середній, то довірених осіб і друзів може вистачити. Якщо це велика компанія з претензією виходу на міжнародні ринки, то краще звернутися до професіоналів.

Йдеться про інвестиційних банкірів. Їх основна мета — якомога дорожче продати ваш бізнес, бо це буде впливати на їх комісійні. Крім того, інвестбанкіри часто підтримують зв'язки з іноземними колегами, що сприятиме продажу бізнесу закордонному гравцеві за вищою ціною порівняно з місцевим покупцем.

Крок 4. Підписання та оформлення угоди із злиття і поглинання

ФОТО 4

Наберіться терпіння: операція з продажу бізнесу, швидше за все, відбудеться не відразу. Весь процес може тривати до шести місяців.

Коли ви знайдете покупця, він захоче сам перевірити й оцінити ваш бізнес — провести так званий due diligence. Також він, ймовірно, захоче отримати незалежний аудиторський звіт.

Потім буде період обговорення умов угоди, який може затягнутися на тривалий період.

Висновки

На перший погляд, продати готовий бізнес просто. Насправді ж це забіг на довгу дистанцію. Важливо в цьому процесі не поступитися в ціні і продати його якомога вигідніше.

Не економте на юристах, такі угоди бувають нечасто, тому краще зайвий раз підстрахуватися, щоб уникнути втрати грошей або всього бізнесу.

Реклама: