Як отримати ПМП Мальти за інвестиції: основні аспекти оновленої держпрограми

Як отримати ПМП Мальти за інвестиції: основні аспекти оновленої держпрограми

Понеділок, 17 липня 2017, 07:05 -
Зміни в державній програмі імміграції Мальти (MRVP) призвели до того, що тепер українські інвестори та їх сім'ї зможуть стати резидентами Мальти (з усіма бонусами жителя ЄС), без необхідності проживання і без знання державної мови. Як це робиться — пояснюють юристи "Іммігрант Інвест".

ПМП Мальти за інвестиції — вдале капіталовкладення відразу з кількох причин. Звичайно, безвізовий режим з країнами ЄС українців більше не цікавить, але можливість мати "тиху гавань" про всяк випадок ніколи не завадить. Тим більше, що випадки чим далі, тим все більш "пожежні". Але зосередимося на хорошому.

Отже, Мальта. Острівна держава в Середземному морі з дивовижним кліматом і англомовним населенням, член Євросоюзу з 2004 року. Економічно Мальта — це вируючий казан: це не тільки важливий туристичний напрямок, але і потужний виробник мікрочіпів, авіаційного обладнання, текстилю та чудових пейзажів для зйомок голлівудських блокбастерів. ВВП на душу населення країни перевищує український в 10 разів! При цьому система умовного нарахування податків і захист від подвійного оподаткування робить Мальту унікальною офшорною зоною з "білого" списку.

У 2017 році Мальта змінила правила отримання ПМП для іноземних інвесторів, нерезидентів Євросоюзу, до числа яких входять і громадяни України.

Чим цікаві нові умови? Багаторазовим спрощенням процедури. Давайте розберемо хороші новини по пунктах.

Реклама:
  1. Гроші.

Щоб стати щасливчиком, який отримає ПМП Мальти, спочатку потрібно бути власником мальтійської нерухомості — орендованої або придбаної. Заявки розглядаються від інвесторів, які вклали не менше 250 тисяч євро в державні облігації Мальти. Термін погашення облігацій — 5 років.

Далі — оформлення заявки.

Вартість послуг агентства, яке приймає заявки інвесторів, раніше становила 30 тисяч євро. Ця сума покриває витрати на інвестора, його дружину (чоловіка) і дітей. Після змін в MRVP вона може зрости відповідно до кількості родичів, про яких хоче заявити інвестор — так, програма ПМП за однією інвестицією може включати і батьків, і прабатьків, і онуків, і інших залежних родичів інвестора. Вартість заявки на одного члена сім'ї — 5 тисяч євро.

На відміну від інвестицій в нерухомість або облігації, це безповоротні внески. 5 тисяч потрібно викласти при подачі заявки (помножте цю цифру на кількість "далеких" родичів, які подаються на ПМП разом з інвестором), і ще 25 тисяч — до оплати після розгляду всіх документів.

Мінуси: для багатьох послуги подорожчають.

Плюси: тепер кількість родичів, які можуть отримати ПМП на Мальті по одній інвестиції, неймовірно збільшилася!

  1. Кого може взяти з собою інвестор?

Тепер у програмі беруть участь не тільки діти до 18 років і чоловік (дружина), а й батьки, прабатьки (бабуся і дідусь) заявника, невістка, зять, а також дорослі діти і внуки (навіть усиновлені), якщо вони матеріально залежать від нього.

Вся величезна сім'я інвестора може отримати мальтійське ПМП і насолоджуватися його перевагами: перебратися жити на Мальту, подорожувати по Європі без кордонів і через кілька років стати громадянами ЄС.

Важливо!

Включити родичів у програму тепер можна навіть після розгляду і схвалення заявки за MRVP — раніше такої можливості не було. До цієї категорії входять і діти, народжені або усиновлені заявником вже після схвалення його заявки.

Як уже було сказано, за оформлення кожного родича потрібно буде заплатити 5 тисяч євро.

  1. Терміни.

4 липня на базі відділу прийому заяв від інвесторів на отримання ПМП, який функціонував в агентстві Identity Malta Agency, було створено спеціальне агентство під назвою Malta Residencе and Visa Agency. Тепер терміни розгляду заявок істотно скоротяться. Паперової тяганини стане менше, а співробітників, зацікавлених у швидкому розгляді заявок та підготовці необхідної документації — більше. І це чудова новина!

  1. Довідка про несудимість.

Здійснилося! Мальта нарешті скасувала обов'язкову довідку про несудимість, видану поліцією Мальти. Мабуть, чиновники зрозуміли, що більшість заявників на Мальті не проживає — тож турбуватися про порушення правопорядку острова з їх боку було б нерозумно. Тому від інвестора потрібна довідка про несудимість, видана органом тієї країни або країн, де заявник проживав не менше півроку за останні 10 років.

Вік кримінальної відповідальності для мальтійського ПМП виріс і тепер дорівнює українському — 14 років. Нагадаємо, раніше довідки про несудимість були потрібні для дітей віком від 12 років.

  1. Обмеження на перебування на Мальті.

Обмежень більше немає!

У старій редакції закону говорилося про те, що після отримання карти резидента інвестору належить покинути Мальту або подавати документи на отримання європейського ПМП, якщо він затримався в країні довше, ніж на півроку (поспіль) або 10 місяців (сумарно за 4 роки перед подачею заяви).

Зараз, після змін в MRVP, вимог до перебування на Мальті більше немає. Ви можете приїхати жити туди відразу після отримання карти постійного резидента, можете прибути на Мальту в очікуванні такої карти, а можете і зовсім ніколи там не з'являтися. Ваші карта і ПМП залишаться з вами.

Важливо!

Для отримання європейського ПМП і громадянства Мальти інвесторам і членам їх сімей все-таки доведеться складати іспит на знання мальтійської мови, хоч англійська і є другою офіційною мовою держави.

  1. Про дітей, які досягли 27-річного віку

Раніше в законі Мальти про іміграцію писалося, що залежні діти інвестора або дружини/чоловіка інвестора, беруть участь у програмі, якщо вони молодші 27 років. В оновленому законі відсутній віковий ценз на дітей заявника, якщо доведена їх повна матеріальна залежність від батьків або фізична нездатність самостійно себе підтримувати і забезпечувати.

Діти до 27 років, як і раніше, вважаються залежними від свого батька і автоматично беруть участь в програмі. Ніяких довідок про залежність таких дітей від своїх батьків мальтійське законодавство не вимагає.

  1. Документи про спільне проживання дитини-інваліда.

Якщо інвестор хоче включити до списку повнолітню дитину з інвалідністю, йому більше немає необхідності пред'являти докази спільного проживання і повного забезпечення такої дитини.

Короткі висновки

Поряд з тим, що інші країни ЄС посилюють правила отримання ВНП і ПМП для українців, незважаючи на безвізовий режим, Мальта пом'якшує і без того лояльні умови переїзду та проживання.

Всі ці оновлення та зміни говорять тільки про одне: Мальта пристрасно бажає залучити інвесторів з СНД, щедро роздаючи свої облігації в обмін на ПМП. Острів радий вітати тих, хто готовий вкласти в нього свій капітал, і обіцяє за це хороші дивіденди. Так, облігації повернуться вже через 5 років, а скільки користі або чистого прибутку може отримати мальтійська нерухомість, залежить тільки від уміння нею розпорядитися. Спостерігаючи за мальтійською економікою, можна бути впевненим: збитками на Мальті і не пахне.

Олена Руда, директор з розвитку компанії "Іммігрант Інвест"

"Іммігрант Інвест" — компанія-агент з урядовою ліцензією Мальти, уповноважена представляти в Україні мальтійську програму ПМП за інвестиції.

Реклама: