Українці заплатили 1,2 мільярда за "тих хлопців" і Порошенка. Чому це так?

Українці заплатили 1,2 мільярда за "тих хлопців" і Порошенка. Чому це так?

Середа, 16 листопада 2016, 19:30 -
РБК Україна
Держава відшкодує кошти вкладникам банку "Михайлівський", які свідомо чи несвідомо розміщували вклади на рахунках не самого банку, а пов'язаних з банком фінансових компаній. ЕП пояснює, чому це погана ідея.

Що сталося?

15 листопада Верховна рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг №5390".

Якщо перекласти це на людську мову, то це означає, що держава відшкодує кошти вкладникам неплатоспроможного банку "Михайлівський". Тим вкладникам, які свідомо чи несвідомо розміщували вклади на рахунках не самого банку, а пов'язаних з банком фінансових компаній.

Закон був внсений до Верховної ради президентом Петром Порошенко. Через день після ухвалення закону Радою вій його підписав.

У Закону довга назва. Про що він?

Закон приймався з однією основною метою — надати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб підстави для виплат коштів вкладникам банку "Михайлівський", а точніше навіть не банку, а вкладникам фінансових компаній — ІРЦ та КІЦ.

Реклама:

Банку було заборонено залучати депозити фізичних осіб, тому він у своїх приміщеннях залучав кошти до афілійованих фінансових компаній, які не є учасниками системи гарантування вкладів, та відповідно не робили ніяких внесків у Фонд гарантування.  

Витрати Фонду на відшкодування становитимуть близько 1,2 млрд грн. Відшкодування отримають близько 15 тисяч осіб.

Чому саме вкладникам "Михайлівського" вирішили допомогти?

Всі вкладники усіх банків отримують компенсації у розмірі до 200 тис. грн. Повертає ці кошти Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. 

Тобто більшість ошуканих вкладників це вкладники 200+, а вони, зазвичай, не схильні до протестів.

Інша справа — вкладники "Михайлівського". Більшість з них мала депозити до 200 тис грн. Серед вкладників чимало пенсіонерів. Вони несли в банк свої останні кошти.

У випадку ухвалення відповідного закону цю частину вкладників, найбільш загрозливих, можна було "нейтралізувати". Саме так і сталося.   

Що поганого в тому, що люди отримають свої кошти?

Нічого. Проблема в тому, що за недбалість держави знову заплатять платники податків, а не ті, хто вкрав ці кошти. Не дивлячись на те, що президент обіцяв, що винних у цій афері буде покарано, а гроші буде знайдено.

Зрештою, у цьому є провина і самих вкладників, які погнались за високими ставками, і не вивчили детально договори, які власноручно підписали.

 

А в чому тут недбалість держави?

В тому, що банк "Михалівський" працював майже за принципом типової "фінансової піраміди". Він  був одним з лідерів за витратами на рекламу та пропонував найвищі процентні ставки за депозитами на ринку.

Гроші, зібрані з вкладників, в багатьох випадках виводились через механізми кредитування на компанії, пов’язані з акціонером компанії Віктором Поліщуком. Активи, які щось коштували, теж були виведені з банку.

НБУ, як регулятор, часто заплющував очі на таку діяльність банку.

А чи будуть покарані винні?

Навряд чи. В Україні дуже мало подібних прецедентів. "Глава банку заарештований, буде засуджений, вкрадені гроші будуть знайдені, вилучені, використані для виплати вам (вкладникам, ЕП) ", —  обіцяв Порошенко.

Минуло з того часу уже кілька місяців, але гроші не знайдені. Главу банку дійсно заарештовано, проте ще не очевидно, що його буде засуджено. Більшість опитаних ЕП банкірів вважають, що глава банку навряд чи отримає обвинувачувальний вирок, оскільки "занадто багато знає і може розповісти на суді".

Не виключно, що його зізнання можуть привести, в тому числі, до нинішніх представників нинішньої влади.

А де власник банку?

Це достовірно невідомо. Правоохоронці стверджували, що Віктор Поліщук залишив Україну. Сам Поліщук спростовував цю інформацію.

Принаймні, нам точно відомо, що він на свободі. Враховуючи, що Поліщук виступав переговірником від Петра Порошенка в процесі придбання телеканалу "112", важко уявити, що правоохоронці зможуть його покарати. 

Але ж було заарештовано ТРЦ "Гуллівер", який належить Поліщуку…

Цей арешт більше схожий на політичний. По-перше, скоріше за все Поліщук не є власником цього ТРЦ і арешт доведеться зняти.

По друге, цей об’єкт може також бути забезпеченням за кредитами, наданими державними банками. Кілька років тому "Ощадбанк" видав компанії "Три О", яка управляє столичним ТРЦ "Гулівер" 460 млн дол.кредиту

Вартість цього об’єкту сьогодні навіть не покриє збитки держбанків від неповернених кредитів. Звичайно у Поліщука є інше майно, наприклад ТОВ "Техенерготрейд" — мережа магазинів "Ельдорадо", проте у неї так само є великі борги.

Загалом, важко пояснити дії ГПУ.

А звідки у Фонду гарантування кошти на виплату "ошуканим вкладникам"?

Фонд гарантування має декілька видів надходжень: 1) збори з банків учасників системи Фонду гарантування. 2) надходження від банків, які потрапили під його опіку.

А у випадку "Михайлівсього" це фактично надруковані гроші у вигляді облігацій внутрішнього державної позики. ОВДП випускає Мінфін, а потім дає їх Фонду гарантування в обмін на векселі Фонду.  Тобто Мінфін збільшує державний борг, який є "тягарем" для всіх платників податків.

Тому саме за рахунок платників податків президент і "вирішив проблему".

Фонду непотрібно повертати свої борги?

Потрібно. Основні позики Фонд буде повертати через 10-15 років.

Втім можливість для Фонду гарантування вкладів повернути гроші, які він виплатить  вкладникам банку "Михайлівський", лежить у площині діяльності правоохоронних органів та судових процесів.

Як показує практика, держава поки що не дуже зацікавлена у покаранні винних. Зараз важко сказати, за рахунок яких надходжень Фонд буде повертати кошти, які він виплатить вкладникам "Михайлівського".

Враховуючи резонанс цього банкрутства, не виключено, що ми побачимо нові прецеденти.  

Реклама: