Легенди декларацій. Хто приголомшив Україну своїми статками

Легенди декларацій. Хто приголомшив Україну своїми статками

Понеділок, 31 жовтня 2016, 09:00 -
telegraf.in.ua
Трильйони, годинники від святих, картини, колекції зброї, автомобілі та особисті церкви. Егоїзм, користолюбство, скупердяйство, валютна манія, марнотратство, що вражає уяву. ЕП склала список найбільш незвичайних декларацій чиновників.

"Люди, які голосують за злодіїв, зрадників і шахраїв, не є їх жертвами. Вони співучасники". Джордж Оруелл

Які тумбочки і приміщення потрібні для того, щоб зберігати десятки і сотні мільйонів гривень, доларів і євро готівки? Де це краще робити?

Якщо можновладці зберігають свої заощадження в "кеші", то це означає, що надійних банків в Україні зовсім нема?

А якщо глава Нацбанку і колишні банкіри віддають перевагу доларам та євро, то про яку довіру до гривні може йти мова?

Реклама:

Запуск e-декларування породив в умах українців безліч питань.

ЕП склала список найбільш незвичайних декларацій чиновників.

Епізод 1. Трильйонер-комбат

Схоже, колишній комбат "Айдару", а нині народний депутат з групи "Воля народу" Сергій Мельничук вирішив пожартувати. Однак жарт виявився невдалим. Мельничук вказав у декларації, що в нього є трильйон гривень готівки. Пізніше його речники пояснили, що депутат пожартував, і трильйона у нього нема.

Після ознайомлення з "розкішними" деклараціями інших чиновників ця вигадка уже виглядала як знущання. Хоча і без пояснень було зрозуміло, що в декларації недостовірні дані. Наразі весь запас гривневих коштів в Україні сягає 355 млрд грн, а обсяг гривневої готівки поза банками становить близько 290 млрд грн.

 
Сергій Мельничук
УНІАН

Питання було лише в тому, це помилка чи свідомий крок. Як відомо, за брехню в декларації передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.

Кримінальна настає тоді, коли недостовірні відомості в декларації відрізняються від достовірних на суму понад 250 мінімальних зарплат, тобто на 344,5 тис грн.

Епізод 2. Власник храму

А це вже не жарт: заступник голови парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Анатолій Матвієнко задекларував храм.

Серед об'єктів нерухомості, зазначених у його декларації, є будівля храму Успіння Пресвятої Богородиці у селі Бирлівка Бершадського району Вінницької області.

Анатолій Матвієнко.
Анатолій Матвієнко

Матвієнко — один з небагатьох депутатів, хто був депутатом парламенту першого скликання. Крім нього, таким статусом може похвалитися ще Юхим Звягільський. Щоправда, якщо Звягільський перебував у всіх скликаннях без винятку, то Матвієнко пропустив друге та сьоме скликання.

Епізод 3. Готівкові брати Дубневичі

За попередніми підрахунками, усі депутати задекларували майже 10 млрд грн, і 70% цієї суми — готівка. Народні обранці ладні тримати "під матрацами" сотні мільйонів, хоче це, як мінімум, незручно. Банківській системі вони не довіряють.

Так, народні депутати від БПП Богдан та Ярослав Дубневичі вказали у своїх електронних деклараціях значні суми готівкових коштів у різних валютах. На двох нардепи з Львівщини тримають у готівці понад 578,4 млн грн з врахуванням готівки, задекларованої дружиною Богдана Дубневича — понад 715 млн грн.

На банківських рахунках Дубневичів фігурують значно менші суми. Крім того, на Богдана Дубневича та членів його сім'ї зареєстровано 409 об'єктів нерухомого майна. Ярослав Дубневич із сім'єю володіють 273 об'єктами нерухомості. Дубневич-молодший також задекларував 51 об'єкт незавершеного будівництва.

Ярослав та Богдан Дубневичі
Ярослав та Богдан Дубневичі
Ярослав Дубневич. Facebook

Як відомо, низка пов'язаних з Дубневичами людей працює на керівних посадах в "Укрзалізниці". Компанії, пов'язані з братами, виграють мільйонні тендери на УЗ

Близько року тому ЕП писала, як голова комітету парламенту з питань транспорту Ярослав Дубневич разом з іншими львівськими депутатами блокували конкурс з обрання керівника аеропорту "Львів", намагаючись просунути "свого" кандидата.

Епізод 4. Банкір, який не любить банки

Недолюблює банки і депутат з БПП Руслан Демчак. Він задекларував 133 млн грн у готівці. Коли людина, яка має солідний досвід у банківській сфері, тримає в готівці таку велику суму, це повинно насторожувати. Демчаку раніше належав "Ерде банк", який у 2012 році визнали неплатоспроможним.

Депутат не втрачає інтерес до сектора. ЗМІ писали, що корпорація "Українська бізнес-група" (UBG), яка належить Демчаку, хотіла купити перехідний банк, створений Фондом гарантування вкладів на базі збанкрутілого "Омега банку".

Руслан Демчак в Раді
Руслан Демчак в Раді
solydarnist.org

Епізод 5. Поміщик Насіров

Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров перевершив усі очікування громадськості. Хто ще може похвалитися володінням частини села? Чиновник задекларував п'ять ділянок в Козині (Обухівський район, Київська область). Це головний "елітний" напрямок, який можновладці облюбували ще з часів Кучми.

Голова ДФС також володіє 20 земельними ділянками в селі Количівка Чернігівської області. Це мальовниче місце поряд з річкою Десна. Загальна площа ділянок у Количівці — 283 093 кв м. До слова, офіційні межі Количівки — близько 185 га. Отже, Насіров володіє 1/6 площі сільських земель.

"Складається враження, що Насіров придбав собі частину села з населенням 1,5 тис жителів", — пише на своїй Facebook-сторінці журналіст Олександр Лєменов.

Тепер про житлову нерухомість: квартира в Києві площею 157 кв м і три квартири, записані на дружину: 66 кв м, 86 кв м та 79 кв м. Голова ДФС також має два будинки у Київський області: у Козині (414 кв м) та Віті Поштовій (199 кв м).

Роман Насіров під час інтерв'ю з ЕП. 2015 рік.
Роман Насіров під час інтерв'ю з ЕП. 2015 рік.
прес-служба ДФС

Крім того, Насіров задекларував 1,16 млн дол, 450 тис євро та 4,35 млн грн готівки. Є готівка і в дружини: 320 тис дол, 240 тис євро та 3,1 млн грн. На рахунках у банках він тримає значно менше коштів. Звісно, це не 700 млн грн Дубневичів та 133 млн Демчака, але навіщо голові ДФС стільки "кешу"?

Епізод 6. Навіщо він продав Rolls-Royce

Мабуть, усі пам'ятають, як народний депутат В'ячеслав Константиновський продав свій Rolls Royce за 2,5 млн грн, які витратив на допомогу пораненим та купівлю спорядження для армії. Про це він, зокрема, розповідав газеті "Факти" та потім використав цей факт у передвиборній кампанії.

 

Проте після перегляду його декларації виникає інше запитання: навіщо він узагалі продавав дорогу машину, якщо його статки дозволяють фінансувати цілу армію. Позафракційний депутат задекларував 14,7 млн дол готівкових коштів. З повним списком його майна, яке викликає не менший подив, можна ознайомитися тут.

Епізод 7. Не храмом єдиним

Депутат з фракції Олега Ляшка Андрій Лозовий задекларував вісім картин, п'ять годинників (Ullyse Nardin, Perrelet, Romain Jerome, Zenith), колекцію вин (186 пляшок), голландські та англійські меблі 19 століття.

Крім того, в декларації Лозового — 72 ікони, 32 одиниці холодної зброї 19-20 століть, а також хрест-енколпіон зі Святими мощами 13 століття. Як засвідчили декларації, такі колекції — норма для більшості парламентарів.

Епізод 8. Збройний барон Шуфрич

Народний депутат із фракції "Опозиційний блок" Нестор Шуфрич у 2015 році задекларував 25 млн грн готівкою, 71 старовинну книгу, колекцію живопису (287 одиниць), колекцію старовинного фарфору (121 предмет), 17 годинників.

Здавалося б, за мірками заданого тренду — скромні досягнення. Приголомшує колекція зброї: 156 одиниць вогнепальної та 568 одиниць холодної.

 
Нестор Шуфрич любить зброю
The Kiev Times

Епізод 9. Відданість рублю

Народний депутат, співголова фракції "Опозиційний блок" та колишній "регіонал" Юрій Бойко задекларував скромні доходи. На його рахунках — 31 385 дол. Власницею основних активів, розміщених у банках, є дружина. Віра Бойко має заощадження у гривні — 32,14 млн, та в рублях — 6,714 млн.

Крім того, подружжя спільно володіє 300 тис грн, 25 тис дол та 15 тис євро. Причому 80% вказаних сум належать дружині. Загалом декларація Бойка — одна з небагатьох, де можна зустріти заощадження в російській валюті.

Епізод 10. "Чьотко" патріотка

Голова НБУ Валерія Гонтарева не довіряє гривні. Вона віддає перевагу американським доларам. Згідно з декларацією, на її рахунку в ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" — 1,831 млн дол, в Ощадбанку — 61,9 тис грн.

Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева
reuters

Епізод 11. Годинник від Святого Миколая

Жартівників серед декларантів виявилося чимало. До трильйонів Мельничука та вил Ляшка додається годинник Володимира Парасюка. Судячи з декларації останнього, задекларований годинник йому приніс Святий Миколай.

В графі "опис майна" зазначено: "Годинник. Подарунок. P.S. Приніс Святий Миколай. Але точно сказати не можу, бо я спав".

Також 9 липня 2015 року Парасюк отримав у подарунок телефон Apple iPhone 6s. Крім того, він задекларував планшет Apple iPad Air 2.

На рахунку в Приватбанку Парасюк тримає 5 044 дол та 1 293 грн. Ще 6 тис дол він зберігає у готівці.

Епізод 12. Борці з корупцією та інші "церковні миші"

Тепер про статки правоохоронців, які повинні перевіряти діяльність чиновників. Порівняно з більшістю попередніх фігурантів списку вони живуть в іншому світі. 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький задекларував 53 тисяч дол, 12 тис євро і 50 тис гривень готівкових коштів.

Згідно з документом, Холодницький орендує кімнату в гуртожитку у Вишневому. Він також задекларував квартиру у Вишневому Київської області на 61,1 кв м, власницею якої зазначена Марія Холодницька.

Його колега — директор НАБУ Артем Ситник — має квартиру в Броварах, 250 тис грн і 10 тис дол готівкою.

Реклама: