"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

З 1 вересня! Представники яких партій заробляли на школярах

З 1 вересня! Представники яких партій заробляли на школярах

Середа, 7 вересня 2016, 16:30 -
У регіонах нема розподілу на партії влади та опозиції. Є єдина партія "дерибану", під прапорами якої об'єднуються політики з різними переконаннями.

Нині вересень, а це значить, що донедавна в навчальних закладах кипіли ремонтні роботи та завозилися продукти харчування за бюджетний кошт.

Щоб встановити, чи намагалися заробити політики на підготовці до нового навчального року, активісти руху "Під контролем" провели моніторинг витрат закладів освіти обласних центрів — крім Києва, Севастополя та Сімферополя.

Через портал публічних фінансів e-data були визначені фірми, які отримали гроші від освітніх установ з грудня 2015 року до серпня 2016 року.

Існує гіпотеза, що в грудні чиновники намагаються скинути гроші без конкурсів на "свої" фірми. За допомогою бізнес-пошукової системи Youcontrol були встановлені власники та уповноважені особи фірм, що отримали бюджетні контракти, і вже на порталі ЦВК зафіксований зв'язок представників компаній з партіями.

Реклама:

Активісти проаналізували понад 1 млрд грн, витрачених на освіту з місцевих бюджетів. Як виявилося, майже у всіх областях серед підрядників є фірми, чиї представники балотувалися до місцевих рад, були депутатами або є ними зараз.

Крім політичних зв'язків, вдалося зафіксувати офшорні компанії чи "прокладки", що через місяць після реєстрації отримали авансом кошти від навчальних закладів.

Так, в Ужгороді основним постачальником продуктів у навчальні заклади є компанія "Плодоовоч-Уж", яка за останні півроку отримала з місцевого бюджету 2,1 млн грн. Серед її засновників — Мирослав Гісем та його родичі. Гісем — відомий на Закарпатті політик, член виконавчого комітету Ужгородської міської ради.

 Натисніть для збільшення

У Львові харчуванням закладів освіти, зокрема, займаються компанії ЗУТК "Агро-прод" та "Західекопродукт". За півроку в сумі вони отримали понад 6,1 млн грн.

Як встановили місцеві активісти, до складу засновників обох фірм входять помічники кандидата на парламентських виборах 2012 року Романа Федишина. Сам Федишин є депутатом Львівської міськради від "Самопомочі".

Співвласник "Західекопродукту" — Оксана Попович. Вона ж — директор компанії "Шувар-продукт", де кінцевим бенефіціаром є згаданий Федишин.

Політичні кінці зафіксовані місцевими активістами і на ремонтах навчальних закладів Львова. Приватне підприємство "Еталон-ком" заробило на постачанні сантехніки школам Шевченківського району Львова понад 130 тис грн.

Серед засновників компанії — Роман Лобай, помічник народного депутата Володимира Парасюка. Понад 660 тис грн на ремонті шкіл Личаківського району заробив Центр технологій будівництва, екс-засновником якого є той же Лобай.

 Натисніть для збільшення

У Хмельницькому дві школи купили світильники на 108 тис грн у ТОВ "Поділля кабель-1". Співвласник фірми — депутат-свободівець облради Ігор Нікулішин.

У Черкасах фірма "Укрбудцентр", яку пов'язують з місцевим "тимошенківцем", зібрала на ремонтах дитячих садочків понад 2,2 млн грн.

 Натисніть для збільшення

На сході та півдні України контракти отримали фірми, пов'язані з політиками ідеологічно відмінних від західних регіонів політичних сил.

Так, теплопостачання в школи Сєвєродонецька на 3,2 млн грн забезпечила компанія "Промтекс", яка належить місцевому представнику "Опозиційного блоку".

Запорізьким дітям організувала літній відпочинок фірма "Курорти Приазов'я", яка належить представнику "Нашого краю".

В Дніпрі молочні продукти на 0,5 млн грн до шкіл поставила фірма "укропівця" ТОВ "Крайт".

У Херсоні за харчування учнів близько 23 млн грн на двох отримали компанії місцевих "порошенківців" — "Сервіс-гранд" та "Південна комерційна продовольча компанія". Причому остання була зареєстрована лише у 2015 році.

 Натисніть для збільшення

Часто нові фірми отримували прибуток авансом. Так, у Харкові місцевий департамент освіти перерахував понад 7,5 млн грн за ремонти шкіл компаніям, створеним протягом січня-квітня 2016 року.

Це фірми "Ремсервіс-М", "Харкiвремсервiс-М", "Технiкабуд плюс", "Технiкабуд i К". До слова, про них нема згадок ні на Prozorro, ні у "Віснику державних закупівель".

Журналісти Громадського радіо намагалися дізнатися в керівництва харківського департаменту освіти, за яким принципом бюджетні гроші виділялися фірмам без досвіду. У міськраді відповіли, що не будуть коментувати голослівні заяви.

У липні у Львові третину мільйона гривень авансом на ремонт спортзалу отримала компанія "Вельт капітал", яка була зареєстрована у лютому 2016 року.

 Натисніть для збільшення

У Дніпрі в травні компанія "Лвмет" отримала від навчальних закладів 2,4 млн грн на ремонт системи опалення. Фірма була створена у квітні.

Схожа ситуація — в Краматорську на Донеччині, де ТОВ "Центр експертстрой", якому сім місяців, отримало з бюджету 87 тис грн на ремонт покрівлі.

 Натисніть для збільшення

Освітяни перераховують кошти не тільки місцевим компаніям, чиновники активно залучають іноземний капітал. Наприклад, у Черкасах, де триває затятий опір системі ProZorro, 1 млн грн на ремонтах садочків заробила група "Венето", серед засновників якої — громадянка Панами Ріна Ріос Родрігес.

Результати моніторингу підтверджують тезу, що в регіонах нема розподілу на партії влади та опозиції. Є єдина партія "дерибану", під прапорами якої об'єднуються політики з різними переконаннями.

Втім, з 1 вересня двері садочків та шкіл для дітей виборців відкриті. Останні можуть на власні очі побачити, наскільки якісно обрані ними політики підготували об'єкти до нового навального сезону.

Гліб Канєвський, всеукраїнський рух проти політичної корупції "Під контролем"

Реклама: