Які політичні прапори майоріють над бізнесом громад

Які політичні прапори майоріють над бізнесом громад

Середа, 10 серпня 2016, 14:00 -
Майже третину комунальних підприємств в Україні очолюють директори, які були пов'язані з політикою. Які підприємства і регіони є найбільш заполітизованими?

Комунальні підприємства — незмінна складова системи місцевого самоврядування України.

Фактично, це бізнес громад, утворений на базі власності міста. І контролюється цей бізнес депутатами місцевих рад від імені жителів міст.

Нерідко комунальні підприємства, розташовані на просторих ділянках землі, мають на балансі великі адміністративні будівлі, сучасний автотранспорт та виробничу техніку. Багато КП, що надають послуги перевезень, водо- чи теплопостачання фактично являються монополістами у окремих містах.

Тож не дивно, що партії борються за контроль над такими підприємствами задля посилення власних позицій. Але це ще і означає, що вони мають  нести політичну відповідальність за збитковий бізнес громад.

Реклама:

Ми підготували мапу КП в сфері благоустрою, директори яких являються депутатами місцевих рад, чи балотувалися на виборах від певної партії чи публічно представляли інтереси якоїсь партійної структури.

Мапа фактично підтверджує електоральні настрої суспільства. Наприклад, "Опозиційний блок" та "Відродження" домінують у східних та південних регіонах. В той же час "Самопоміч" має широке представництво в комунальних підприємствах Львова. 

Загалом у виборці 374 підприємства сфери ЖКГ із 24 обласних центрів. Майже третину з них на липень 2016 року, а саме 128, очолюють директори, які були пов'язані з політикою. 

Досить заполітизованими комунальні підприємства є в третині областей. В Ужгороді, Херсоні, Сумах, Полтаві, Миколаєву, Краматорську, Івано-Франківську, Кропивницькому та Чернігові кількість КП, які очолюють політики, складає половину чи навіть більше від загальної кількості підприємств в сфері благоустрою.

Найменш заполітизованою виявилася Одеса, де на 19 підприємств в сфері ЖКГ лише дві комунальні фірми очолюють екс-представники вже неіснуючих політичних проектів "Фронт Змін" та "Сильна Україна".   

Натиснути для збільшення

Пратія влади "Блок Петра Порошенка" очікувано має найбільше директорів по Україні. Всього 22. Однак, у сумі опозиційні "Батьківщина", "Опоблок", "Самопоміч" та "ляшківці" мають в півтора раза більше керівників комунальних підприємств.  

Найбільше комунальних підприємств представники БПП очолюють у Чернігові, де мером є їх однопартієць Владислав Атрошенко. Всього вісім. Серед "найжирніших", як кажуть в кулуарах, варто виокремити Чернігівводоканал, Тролейбусне управління та КП "Паркування та ринок".

У столиці до вибірки потрапили лише ті підприємства в сфері ЖКГ, які працюють на всій території Києва, а не закріплені за якимось одним районом. Таким чином в парафії Віталія Кличка офіційні представники БПП очолюють три підприємства.

І одне з них має неабияку вагу — це масштабний забудовник  КП "Житлоінвестбуд-УКБ". 

Водночас, у рідній для Порошенка Вінниці БПП офіційно представляє директор лише однієї контори — МКП "Архітектурно-будівельний сервіс", яке, щоправда, контролює всю містобудівну діяльність.

На другій сходинці за кількістю директорів в сфері ЖКГ в активі розмістилася партії Юлії Тимошенко.

Містом Суми від минулого року керує висуванець ВО "Батьківщина" мер Олександр Лисенко. В місті, що розкинулося на берегах Пселу, налічується п'ять підприємств, якими керують "тимошенківці".

Серед основних активів варто виділити Міськводоканал, Міськсвітло та Шляхрембуд.

На третій сходинці опинився новостворений "Наш Край", який політологи називають проектом Банкової та партією господарників.

Не дивлячись на те, що партія заявила про себе лише минулого року, "НК" вдалося назбирати аж 13 директорів комунальних підприємств в обласних центрах. Для прикладу, "Сила Людей", що також "вистрілила" на виборах минулого року, на даній мапі має тільки одного директора в Чернівцях.  

Чотирьох представників в комунальних підприємствах "Наш Край" має в Херсоні, де містом править самовисуванець Володимир Миколаєнко.  Серед місцевих стратегічних об'єктів представник "Нашого Края" очолює Міськсвітло. До слова? в сусідній Миколаївській області "НК" пов'язаний з трьома директорами комунальних підприємств.

Четверту сходинку ділять між собою "Опозиційний блок" Льовочкіна та "Відродження" Хомутинніка. Обидві сили мають по 11 директорів комунальних підприємств.

Серед ключових активів, директори яких пов’язані з "Опоблоком" варто назвати Міське ринкове господарство в Миколаєві та Теплокомуненерго в Сєвєродонецьку, Луганської області.

"Відродження" може похизуватися Комунтрансом в Миколаєві та Харківводоканалом.

П'яту сходинку посіла "Самопоміч", яка має явний регіональний відтінок. Так із восьми підприємств, директори яких асоціюють себе зі структурою Андрія Садового, шість знаходяться у Львові, де власне Садовий і є мером.

Із найбільш цікавих підприємств злено-білих варто назвати Львівтеплоенерго, Залізничнетеплоенерго, Львівелектротранс та Львівспецкомунстранс.

Окремо треба згадати і про екс-регіоналів. Загалом, люди які були пов'язані з "попередніками", по Україні очолюють 5 підприємств обласних центрів в сфері ЖКГ. Серед великих активів: Вінницька транспортна компанія, краматорські водоканал та тепломережа, що на Донеччині.

Із наведеної мапи можна зробити висновки, що палітра політиків, які очолюють комунальні підприємства в регіонах є досить різнобарвною. І провладні, і опозиціонери в однаковій мірі намагаються керувати бізнесом громади.  

Тому відповідальні громадяни мають пам'ятати, що коли їм дошкуляють жахливі тротуари у дворах, биті маршрутки на дорозі чи гнилі труби в під'їзді необов'язково одразу звинувачувати в #зраді уряд України чи президента.

А треба уважно придивитися, чи не є відповідальним тут конкретний місцевий політик конкретної партії, який до виборів обіцяв навести порядок, а потім дуже швидко забув свої гасла.

Гліб Канєвський, Всеукраїнський рух проти політичної корупції "Під контролем"

Реклама: