Банк-бутік: що привертає до нього клієнтів?

Банк-бутік: що привертає до нього клієнтів?

Середа, 10 серпня 2016, 06:00
Чому в країні продовжують "лопатися" навіть великі банківські установи та як у наш неспокійний час невеликий банк примудряється за півроку збільшити число своїх клієнтів в 5 разів? Про це в інтерв'ю розповідає Голова правління "АСВІО БАНКУ" Людмила Войнова.

PROMOTED

Чому в країні продовжують "лопатися" навіть великі банківські установи та як у наш неспокійний час невеликий банк примудряється за півроку збільшити число своїх клієнтів в 5 разів? Про це в інтерв'ю розповідає Голова правління "АСВІО БАНКУ" Людмила Войнова.

Наприкінці минулого року Ви передбачали, що неминучий крах очікує навіть великі українські банки. На жаль для багатьох, Ваші прогнози справджуються...

Не скажу, що мені приємно, коли такі прогнози справджуються, але подібний розвиток подій обумовлено абсолютно об'єктивними причинами. А саме тією хибною бізнес-моделлю "депозитно-кредитної піраміди", яку активно використовували в своїй роботі чимало вітчизняних, та й зарубіжних банків.

Реклама:

Безумні депозитні ставки з метою будь-яким коштом залучити гроші в банк, щоб потім спробувати заробити на видачі ще більш безумних кредитів - така політика рано чи пізно призводить до краху будь-яку банківську установу. Як маленьку локальну, так і велику міжнародну, чудес тут не буває.

Інша річ, що процес санації вітчизняної банківської системи прискорили доволі грамотні дії керівництва Національного банку.

Однак багато гравців на ринку - навпаки, вкрай незадоволені діями наших фінансових властей. Чому?

Невдоволені, очевидно, ті, хто не горить бажанням переходити до нормальних і прозорих умов роботи на ринку. Я ж можу сказати, що поточна політика НБУ, скерована на жорсткіше регулювання роботи банків, однозначно сприяє оздоровленню всієї системи, і в кінцевому підсумку - в інтересах самих же банків.

У чому конкретно це виявляється?

У встановлення більш жорстких критеріїв контролю фінансового здоров'я банків - це дає шанс багатьом навіть не зовсім здоровим банкам на поступове оздоровлення, що ми сьогодні й спостерігаємо. Ну а в зовсім запущених випадках - неминуче настає летальний кінець. І це правильно, адже в абсолютній більшості випадків, так би мовити, жахливий кінець дійсно краще жаху без кінця.

Так, але ж людям, котрі втрачають гроші в банках, яких спіткав такий жахливий кінець, від цього не легше...

Не легше, згодна. Але, як то кажуть, кожен може вибирати - вчитися йому на своїх помилках чи чужих. Особливо, якщо ми говоримо про бізнес. Коли керівник підприємства, нехай навіть і ФОП, перед тим як розміщувати свої кошти в банку, не спромігся хоча б у загальних рисах поцікавитися його бізнес-моделлю та економічними показниками, а дивився тільки на його "розмір" або обіцяні відсотки - тоді він теж несе свою частку провини за раптову втрату власних коштів.

 Голова правління "АСВІО БАНКУ" Людмила Войнова

Як НБУ стежить за сплесками на балансах

Сьогодні небезпека несподіваних банкрутств зберігається?

Не просто зберігається, а неминуча. Інша річ, можна сподіватися, що тепер вони стануть менш несподіваними. Адже процес очищення банківської системи ще далеко не закінчений. Навіть при тому, що Голова НБУ В. Гонтарева та її команда роблять сьогодні для цього досить багато. Ми, як то кажуть, "на своїй шкурі" чудово це відчуваємо - наприклад, регулятор сформував команди кураторів, які в щоденному режимі моніторять свої підконтрольні групи банків. І якщо раптом десь на балансах трапляється навіть незначний сплеск - відповідні працівники відразу звертаються, запитують пояснення...

Якщо не секрет, до Вашого банку з боку НБУ багато уваги?

Ні, звичайно, ми ж відмінники (сміється)! Абсолютно ліквідні, платоспроможні, прибуткові й добре капіталізовані. Дивіться, в нас на сьогодні норматив достатності економічного капіталу перевищує вимоги Національного банку в 5,7 разів, норматив миттєвої ліквідності - в 6,5 разів, поточної ліквідності - в 2,3 рази, короткострокової - в півтора рази!

При цьому "АСВІО БАНК" ефективно управляє ризиками - в нас 97,8% портфеля припадає на стандартну заборгованість, у структурі балансу висока частка капіталу (19,2%) та високоліквідних активів (26,3%).

Загалом, досить сказати, що всі грошові залишки своїх клієнтів ми розміщуємо тільки в НБУ. Тобто не вкладаємо їх туди, де можна заробити, а зберігаємо там - де їх на 100% не можна втратити. Саме тому наш маленький банк називають найнадійнішим в Україні - і це не порожня реклама, а реальність, закріплена в цифрах і фактах, які я назвала.

Чи означає це, що ви свідомо не прагнете зростання?

Ні, ми не прагнемо експансивного, ризикового розширення, проте органічне зростання нашого банку в ситуації санації вітчизняної банківської системи, навпаки, прискорилося.

Тільки з початку цього року "АСВІО БАНК" наростив свій балансовий і регулятивний капітали в 2,2 рази, а наші високоліквідні активи зросли на 46%. Станом на 1 липня банк входить до другої групи в рейтингу НБУ, посідаючи 54 місце в списку 108 платоспроможних банків України.

До того ж, поступово зростає й фінансова грамотність українського бізнесу - а значить, закономірно зростає і число клієнтів нашого банку-бутіку.

Приватбанкіри та ланцюжок контрагентів

У минулому інтерв'ю Ви вже розповідали про такий формат банківського бізнесу, як банк-бутік - скажіть, чи виправдовує себе подібних підхід в Україні?

Однозначно, практично всі клієнти, які на практиці знайомляться з перевагами обслуговування в нашому банку, - залишаються з нами надовго. Адже банк-бутік - це не просто красиво, але й надійно та дуже зручно!

Чого варті хоча б наші приватбанкіри - не буду довго розповідати, кому цікаво, може просто ввести в Гугл запит "приватбанкір у Києві", щоб зрозуміти наскільки вони сьогодні затребувані для вітчизняного бізнесу, який є нашим цільовим клієнтом...

Доказом успішності обраної бізнес-моделі є й різке зростання клієнтської бази - в цьому році ми відкрили 12 нових відділень у Києві та області, збільшивши кількість своїх клієнтів більш ніж у 5 разів!

Без обіцянки "золотих гір"?

Абсолютно без - ніяких високих ставок та інших ризикових трюків! Винятково за рахунок прозорості роботи, яка гарантує клієнту 100% надійність банку, і комфортних умов обслуговування.

Велику роль тут відіграє те, що ми називаємо "клієнтським радіо", - ділові люди рекомендують нас своїм партнерам. Крім того, ми самі пропонуємо юрособам, які у нас обслуговуються, приводити до банку своїх контрагентів - таким чином вони нівелюють власні ризики від можливої втрати обігових коштів. А ми, в свою чергу, отримуємо можливість обґрунтовано кредитувати цих контрагентів - оскільки бачимо весь ланцюжок бізнес-процесу.

До речі, зовсім нещодавно - в червні 2016 року - Національне рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" підвищило довгостроковий кредитний рейтинг ПАТ "АСВІО БАНК" інвестиційної категорії до рівня uaA - з прогнозом "стабільний".

Тобто банк-бутік кризи не боїться?

Так, ми продовжуємо активно працювати та розширюватися, оскільки щиро віримо в Україну - зокрема, в її величезний експортний потенціал і розумних людей. Сьогодні клієнтами "АСВІО БАНКУ" є понад 1100 юридичних та більше 10 тис. фізичних осіб. Впевнена - вони також вірять у наше спільне успішне майбутнє!

Розмовляла Наталя Орлова

Реклама: