12 країн-конкурентів України за світовий капітал

12 країн-конкурентів України за світовий капітал

Понеділок, 4 липня 2016, 15:00 -
Україну часто порівнюють з Польщею, або тією ж Словаччиною. Проте місце України на економічній карті поруч з іншими державами третього світу, порівнювати нас правильніше з Монголією, Пакистаном або Колумбією.

Українці полюбляють порівнювати свою економіку з економіками інших нині успішних, а раніше бідних країн. Друга Польща і без п'яти хвилин Словаччина — перераховувати можна довго.

Але реальність інша: поляки, словаки, сінгапурці і естонці вже давно вирвалися вперед, суперниками за капітал і ринки ми з ними в найближчому майбутньому не станемо, вважають в компанії Baker Tilly.

Компанія провела власне дослідження і визначила, з ким же сьогодні Україна змагається за світовий капітал.

У компанії вважають, що місце України на економічній карті поруч з країнами Африки та іншими державами третього світу, і порівнювати Україну правильніше з Монголією, Пакистаном або Колумбією.

Реклама:

З цими країнами пов'язана маса негативних і навіть анекдотичних стереотипів, але це не заважає їм випереджати України за деякими економічними показниками.

Колумбія, яка у багатьох з нас асоціюється з розгулом злочинності і наркотрафіком, входить до двадцятки лідируючих держав із залучення інвестицій.

Родина Чингісхана — Монголія — один з найбільш перспективних ринків збуту в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і наш прямий конкурент за капітал.

Для визначення потенційних конкурентів України експерти взяли такі цифри: ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності, інвестиційної привабливості, деякі галузеві рейтинги, а також офіційні дані статистики цих держав і Світового банку.

У України в цих рейтингах такі показники:

ВВП на душу населення: $7,5 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 89

1. Казахстан - наш конкурент на ринку зерна і руди

ВВП на душу населення: $ 24,3 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 64

Казахстан входить до десятки найбільших експортерів зерна, переважно пшениці — це прямий конкурент України на азіатському зерновому ринку.

Серед головних імпортерів казахстанського зерна Китай, Іран. При цьому країна здатна істотно наростити урожай, адже потенціал врожайності сільгоспкультур реалізований тільки на третину.

 

А ще Україна і Казахстан є лідерами з видобутку та експорту залізної руди — тут також постійна конкуренція за китайський ринок, який споживає дві третини світового обсягу залізної руди.

 

2. Іран наздоганяє Україну за виплавкою сталі

ВВП на душу населення: $17,3 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 155 (2015 рік, до скасування санкцій)

За обсягом ВВП Іран є найбільшою економікою в ісламському світі після Туреччини та Саудівської Аравії. Після скасування санкцій з боку США та ЄС країна переживає інвестиційний бум.

З початку 2016 року Іран вже залучив $3,5 млрд інвестицій і запропонував інвесторам проекти на $30 млрд. Індія хоче побудувати завод для зрідження природного газу саме в іранському порту Чабахар.

Іран минулого року виплавив 16,11 млн тонн сталі і наблизився за цим показником до України  —  22,93 млн тонн. Україні є сенс побоюватися конкурента, адже іранський уряд розраховує довести виробництво сталевої продукції в країні до 2025 року до 55 млн тонн, а експорт - до 10 млн.

 

ВВП на душу населення: $3,2 тис.3. Кенія відбирає в України можливість стати майданчиком для виробництва складної техніки

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 133

Так, ВВП у них майже удвічі менше нашого, але приплив прямих іноземних інвестицій в цю африканську країну за 2013-2014 роки збільшився утричі.

Samsung Electronics відкрив в столиці Кенії, Найробі, завод  із збірки принтерів, ноутбуків і телевизоров. Нам тільки залишається радіти першоквітневому жарту про відкриття заводу Apple в Чернівецькій області.

4. Пакистан перетягнув на себе інвестиційний інтерес Китаю

ВВП на душу населення: $5 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 142

Бачите, що ВВП нижчий за український, і в рейтингу інвестпривабливості ми вище? Видихнули спокійно? Але середня зарплата в Пакистані становить $255. Згадайте тепер нашу середню зарплату, яка майже удвічі нижче пакистанської.

 


Та й взагалі, на частку Китаю припадає 20% імпорту (1 місце серед торгових партнерів) і 11% експорту (2 місце серед торгових партнерів) Пакистану.У 2015 році Китай оголосив про масштабні інвестиційні плани в Пакистані на суму 46 млрд доларів. Грандіозний проект — "китайсько-пакистанський економічний коридор" — дасть можливість КНР отримати прямий вихід до Індійського океану, а Пакистану — приплив інвестицій і енергетичні ресурси Китаю, які допоможуть країні вирішити проблему з нестачею власних.

5. Лаос збирається віджати в України китайський ринок кукурудзи

ВВП на душу населення: $5,3 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 123

Завдяки географічному положенню у Лаосу є хороший доступ до ринків Китаю. Країна входить до найбільших постачальників кукурудзи в Піднебесну і в подальшому може скласти конкуренцію Україні.

 


Також КНР планує вкласти близько $31,4 млрд в проект економічної зони на кордоні з Лаосом.З прямими іноземними інвестиціями в економіку Лаосу теж все добре — темп їх зростання в 2014 році порівняно з 2013 становив 45%. Китай і Лаос підписали угоду про будівництво залізниці вартістю в $6,48 млрд, яка стане частиною нового транспортного маршруту в Південно-Східній Азії.

6. Нігерія - країна, яка веде українських бізнесменів

ВВП на душу населення: близько $6,1 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 151

Так-так, ВВП і інвестиційна привабливість у них нижче. І мінімальна зарплата в розмірі $80 в місяць змушує майже 80% населення країни існувати на два долари в день. Але при цьому в квітні 2014 року Нігерія обігнала ПАР за розміром ВВП і таким чином стала провідною економікою континенту.

Нігерія - перший в Африці і восьмий в світі експортер нафти. У 2016 році в країні відкрили заводи Yamaha і Nestlé Waters. Honda, Ford і Mitsubishi також висловили бажання побудувати виробництво в Нігерії.

Навіть українські бізнесмени виявили бажання інвестувати $1 млрд в добудову металургійного заводу Ajaokuta Steel Company в цій країні. Про це раніше заявляв посол України в Нігерії Валерій Александрук.

7. В'єтнам за рахунок дешевої робочої сили залучає інвестиції і видобуває більше вугілля, ніж Україна

ВВП на душу населення: $6,2 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 91

Хоча за вказаними показниками країна знаходиться трохи нижче України, але за останні два роки В'єтнам випередив нас у видобутку вугілля. У 2014 році Кабмін навіть розглядав можливість імпорту вугілля звідти.

 


За останні п'ять років свої заводи в цій країні відкрили компанії LG Electronics, Foxconn, Intel, Nokia і ін.У В'єтнамі вартість робочої сили на третину нижче, ніж в Китаї, що привертає інвесторів. Samsung Electronics вирішила інвестувати близько 2 млрд доларів в будівництво великого заводу. За прогнозами, 80% телефонів Samsung буде збиратися саме у В'єтнамі.

Також В'єтнам за останні вісім років запустив три супутника в космос, а в 2013 році влада почала будівництво Національного космічного центру.

8. Монголія завалить світ мінералами

ВВП на душу населення: $12,1 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 70

За прогнозами Світового банку, в найближчі десять років економіка Монголії буде рости в середньому на 15% в рік. Якщо врахувати, що зростання економіки Китаю в найуспішніший 2010 рік був на рівні 10%, то це серйозні очікування.

За майже удвічі більшої мінімальної зарплати — $140 в місяць, країна випереджає Україну в рейтингу інвестиційної привабливості на 19 позицій.

Про намір відкритися в Монголії заявив світовий лідер у виробництві дизельних двигунів Cummins. Згідно досліджень Global Property Markets 2014 року, Монголія відразу перетворилася з невідомої нікому країни кочівників в ключову гарячу точку для інвестицій завдяки відкриттю запасів мінералів загальною вартістю 1,5 трильйона доларів.

9. Домініканська Республіка змагається з Україною за інвесторів

ВВП на душу населення: $15 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 83

Поки Україна позбавлялася Януковича і намагалася побудувати нормальну державу, Домініканська Республіка привернула стільки інвестицій, скільки ми не побачимо в найближчі 5 років.

За 2013 рік обсяг прямих іноземних інвестицій в країні збільшився на 52%. На Домініканську Республіку зараз припадає більше третини всіх прямих іноземних інвестицій в Карибському регіоні. А ще країна підписала договір про вільну торгівлю з США. При мінімальній заробітній платі $162 в місяць це дуже навіть непогано.

 


ВВП на душу населення: $8,2 тис.
10. Марокко посунула Україну в списку авіаційних держав

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 104

У 2015 році прямі іноземні інвестиції в Марокко досягли найвищого рівня за 10 років. Інвестиції зосереджені в автомобільній і аерокосмічної областях.

Вони пов'язані з новими проектами таких груп, як PSA Peugeot Citröen, Stelia, Figeac Aero, Delfingen, Siemens, а також з розвитком існуючих інвестиційних програм: канадської Bombardier або японської Yazaki.

Компанія Boeing оголосила про укладення з Ratier Figeac Morocco контракту на виготовлення системи балансування для нового літака 777X. А APM Terminals інвестує в країну $858 млн для будівництва нового терміналу порту.

11. Колумбія увійшла до списку країн з найбільшими іноземними інвестиціями

ВВП на душу населення: $13,9 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 75

У 2013 році Колумбія увійшла до ТОП-20 країн з найбільшими іноземними інвестиціями: вона залучила $17 млрд, а ще підписала договір про вільну торгівлю з США.

Тут придумали свою модель інвестування: будь-яка іноземна компанія може встановити статус особливої економічної зони в будь-якому місці країни. Всього в Колумбії створена сотня таких економічних зон, які принесли $3,2 млрд інвестицій. Мінімальна зарплата в Колумбії зараз — $200 в місяць.

12. Філіппіни дарують світу айтішників

ВВП на душу населення: $7,3 тис.

Місце в рейтингу інвестиційної привабливості: 88

Навколо Філіппін проходять найбільш завантажені торгові морські шляхи, що важливо для розвитку економіки.

Завдяки розширенню інвестицій і виробництва філіппінська економіка в 2013 році зросла на 7,2% і стала другою з найбільш швидкозростаючих в Азії після Китаю. Мінімальна зарплата тут становить $200 на місяць.

 


Цей список не є остаточним, його можна доповнювати.За чисельності населення в 101 млн чоловік 60% — працездатного віку. А філіппінські айтішники - прямі конкуренти вітчизняним. У рейтингу The Global Ranking of IT Outsourcing вони займають 7 місце, українські фахівці — 24.

Наша країна поки зберігає свій конкурентний потенціал, але він скоро вичерпається, і навіть ті держави, над якими ми зверхньо посміюємося, скоро можуть залишити нас позаду.

Реклама: