Десять фактів про парламент, або Як відрізнити реформатора від консерватора

Десять фактів про парламент, або Як відрізнити реформатора від консерватора

Середа, 18 травня 2016, 15:00 -
Які депутати активніше підтримують прогресивні закони? VoxUkraine проаналізувала їх голосування і знайшла десять закономірностей. Одна з них - жінки і молоді депутати голосують краще, ніж депутати-чоловіки пенсійного віку.

Які депутати краще голосують за прогресивні закони, і від чого залежить ефективність народних обранців? Це не риторичні запитання.

VoxUkraine проаналізувала голосування народних депутатів восьмого скликання і знайшла десять закономірностей, від яких залежить робота депутата.

Наприклад, жінки і молоді, недосвідчені депутати в середньому помітно краще голосують за прогресивні законопроекти, ніж депутати-чоловіки пенсійного віку.

Якщо малювати портрет ідеального депутата, то в 2016 році він виглядає так: жінка, до 34 років, колишній медійник, з Буковини і член "Народного фронту".

Реклама:

На початку 2016 року VoxUkraine склала рейтинг депутатів-реформаторів Верховної Ради поточного скликання, заснований на Індексі моніторингу реформ - iMoRe.

Аналітики VoxUkraine проаналізували голосування народних обранців за 90 законів, які експерти iMoRe визнали реформаторськими. Підсумкова кількість балів у кожного депутата залежала від того, як саме він голосував за ці акти.

Через три місяці аналітики оновили рейтинг - додали майже п'ять десятків важливих законопроектів, а також детально проаналізували, від чого залежить "реформаторська" активність депутата в Україні.

При оцінці депутатів бралися до уваги результати їх голосування за 139 ключових законопроектів, які парламент розглянув майже за півтора року роботи.

При підготовці рейтингу були використані дані з відкритих джерел: iMoRe, DataVox, OpenRada. З методологією розрахунку рейтингу iMoRe можна ознайомитися тут.

Факт 1: Вадим Рабинович - гроза реформ, єдиний депутат з негативним рейтингом.

У загальному рейтингу перша десятка зазнала помітних змін. У топ-10 з'явилося відразу п'ять депутатів: Ігор Гузь ("Народний фронт", +14), Ігор Артюшенко (БПП, +10), Володимир Мельниченко (БПП, +11), Олена Бойко ("Народний фронт", +6), Олександр Кодола ("Народний фронт", +15).

Найбільше впали у рейтингу Ігор Мосійчук (Радикальна партія, -138) та його однопартієць Ігор Попов (-121).

iMoRe-рейтинг депутатів-реформаторів (для сортування натисніть на назву колонки)

Найменше для реформ в Україні прогнозовано зробили члени "Опозиційного блоку". Єдиним депутатом з негативним рейтингом iMoRe є Вадим Рабинович (-1), який посідає четвертий номер у списку ОБ.

Перша та остання десятки депутатів у рейтингу реформаторів (на 419 місці з рейтингом 0 - Надія Савченко)

Факт 2. Жінки голосують краще за реформаторські закони.

Жінки краще голосують за реформаторські законопроекти. Так, у 51-ї народної обраниці середній бал - 169, тоді як 369 чоловіків заробили в середньому по 149 балів. Мінімальний рейтинг серед жінок - у Юлії Льовочкіної (2, "Опозиційний блок"), максимальний - в Олени Бойко (250,6, "Народний фронт").

Факт 3. Досвід заважає депутатам, новобранці - ефективніші.

Хто ефективніше працює: депутати, які мають досвід і краще знають систему, чи нові обранці, які не "залучені" в систему? Відповідь однозначна: "+50" - на скільки вищий середній рейтинг недосвідчених депутатів порівняно з досвідченими колегами. Це черговий аргумент на користь оновлення складу парламенту.

Факт 4. Вік депутата - перешкода.

Депутати похилого віку голосують гірше: у 83-річного Юхима Звягільського рейтинг 9,25, у 78-річного В'ячеслава Богуслаєва - 2,5, у 75-річного Юлія Іоффе - 21,25.

Втім, вік не завжди перешкода. Серед ветеранів парламенту є депутати, які входять до першої сотні рейтингу. Це Сергій Драюк (НФ, 246,1), Андрій Река (НФ, 240,65), Михайло Довбенко (БПП, 226,6), Микола Федорук (НФ, 221,4), Микола Лаврик (БПП, 219,55), Олександр Романовський (НФ, 215,95).

Найбільш "реформаторський" вік - 28-34 років. Тут середній показник - близько 200.

Факт 5. Депутати - вихідці з бізнесу - кращі, ніж досвідчені нардепи. А ще кращі - колишні журналісти.

Третина - 140 - народних обранців були депутатами сьомого скликання. Можна припустити, що ці люди отримали досвід, добре знають законодавчий процес і розуміють, які реформи потрібні країні. Проте цифри говорять про зворотне. З усіх груп професій досвідчені депутати голосують найгірше (середній рейтинг - 120).

Представники бізнесу голосують значно краще - 173. Ще краще з реформами - у колишніх журналістів і помічників депутатів. Правда, таких в парламенті небагато, лише четверо: Ольга Червакова (237, БПП), Сергій Висоцький (236, "Народний фронт"), Сергій Лещенко (189, БПП), Мустафа Найєм (146, БПП).

Факт 6. "Мажоритарні" депутати голосують гірше.

Різниця між "мажоритарниками" і "списочниками" становить майже 30 пунктів на користь останніх. Причина на поверхні: відсутність партійної дисципліни. На відміну від "облікових" депутатів, "мажоритарні" обранці пов'язані з округом вельми формально, і виборці не мають на них дієвих важелів впливу.

Вирішити цю проблему може реформа системи виборів: вибори з відкритими списками і скасування мажоритарних округів.

Факт 7. Чернівецькі "мажоритарники" - найбільш реформаторські.

"Мажоритарні" депутати з Чернівецької області - найбільші реформатори в Україні. Чотири представники Буковини мають середній бал 230. На другому місці - представники Вінницької області (вісім осіб, 216 балів). Третє місце посіли представники Житомирської області (шість осіб, 209).

Внизу рейтингу - "мажоритарники" з Харківщини (14 осіб, 52), Луганщини (п'ять осіб, 61), Донеччини (12 осіб, 61). Серед "мажоритарних" депутатів із східних областей виділяється Олександр Кірш (БПП, 240,65).

Факт 8. Лідери партійних списків - неефективні депутати-реформатори.

Депутати, які посідають високі місця в списках партій, гірше голосують за реформаторські законопроекти. Ступінь залежності рейтингу iMoRe від місця в партійному списку вкрай незначний (R2 = 0,1). Якщо подивитися на рейтинги топових представників партій, можна побачити зовсім різні цифри.

Юрій Луценко, другий номер у списку БПП, - на 190-му місці. Лідер "Самопомочі" Ганна Гопко - 153-тя, другий номер у списку Семен Семенченко - тільки 319-й.

Перший "радикал" України Олег Ляшко - 143-й. Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко посідає "почесне" 300-те місце. Перший і другий номери "Опозиційного блоку" Юрій Бойко та Олександр Вілкул розташувалися на 409-му та 405-му місцях відповідно.

Факт 9. Радикальна партія тікає від реформ.

Серед фракцій найбільше впала у рейтингу Радикальна партія Олега Ляшка - в середньому -42 позиції. Це пов'язано з її виходом з коаліції і переходом в опозицію.

Два інші колишні члени коаліції - "Батьківщина" і "Самопоміч" - теж погіршили свої показники: на 10,5 та 3 позиції відповідно. Вони теж заявили про вихід з коаліції і перестали підтримувати коаліційні законопроекти.

Факт 10. "Народний фронт" лідирує в гонці реформаторів.

Як і в першому випуску, "Народний фронт" посідає перше місце в партійному рейтингу реформаторів. Крім того, фракція Арсенія Яценюка наростила свій відрив від Блоку Петра Порошенка з 5 до 25 пунктів.

Реклама: