Пуститися берега. Найбільші "ухилянти" Америки

Пуститися берега. Найбільші "ухилянти" Америки

Середа, 28 жовтня 2015, 11:00 -
500 найбільших американських компаній тримають близько 2,1 трильйона доларів в офшорах, щоб уникнути сплати податків на батьківщині

500 найбільших американських компаній тримають близько 2,1 трлн дол в офшорах, щоб уникнути сплати податків на батьківщині.

При цьому весь федеральний бюджет США на 2015 рік становить 3,8 трлн дол.

Водночас сума, яку компанії сплатили б у бюджет країни, якби вони довірили свої гроші податковій системі США, оцінюється 620 млрд дол.

Про це йдеться у дослідженні Offshore Shell Games 2015, яке побачило світ завдяки зусиллям двох некомерційних груп - Citizens for Tax Justice та U.S. Public Interest Research Group Education Fund - PIRG.

Реклама:

Згідно з оприлюдненими даними, майже три чверті фірм із списку Fortune 500 з найбільших американських компаній мають офшорні "дочки" в таких сумнозвісних місцях, як Бермудські острови, Ірландія, Люксембург та Нідерланди.

Серед них першим стоїть загальний улюбленець - технологічний гігант Apple, який тримає близько 180 млрд дол в офшорах - більше, ніж будь-яка інша компанія США. За оцінками дослідження, якби Apple тримала гроші "вдома", їй довелось би розпрощатися з 59 млрд таких милих її серцю доларів.

Є й інші добре відомі імена.

Конгломерат General Electric, який тримає майже 120 млрд дол у 18 офшорних зонах, софтверний велетень Microsoft з 108 млрд дол за кордоном або фармацевтичний пантагрюель Pfizer з 74 млрд дол у 151 дочірній компанії.

"Наприкінці 2014 року принаймні 358 компаній - майже 72% - з Fortune 500 мали філії в країнах з пільговим оподаткуванням", - йдеться у дослідженні. Разом ці компанії відкрили не менше 7 622 дочірні фірми.

У 57 компаніях заявили про сплату близько 6% податків за кордоном. Порівняно із США, де ставка корпоративного податку становить 35%, це копійки.

Листи до "ухилянта"

Деякі американські компанії навіть пішли на те, щоб змінити адресу своєї корпоративної штаб-квартири тільки на папері - маневр, який отримав назву "інверсія". Після того, як корпорація визначає себе як "іноземна", прибуток, який був отриманий за межами країни, звільняється від податку у США.

Теоретично американська компанія повинна сплатити податок на прибуток, якщо вона хоче офіційно використовувати капітал у межах країни, який начебто був зароблений за кордоном. Однак і тут в законодавстві знайшлася прогалина.

Хоча "іноземна" компанія повинна сплатити в США податок на прибуток, корпоративна інверсія часто супроводжується "поділом прибутків".

Це схема, яка передбачає створення заборгованості американської частини компанії перед її іноземною стороною. Процентні платежі із заборгованості за законодавством підлягають вирахуванню з податку, тим самим зменшуючи оподаткування і без того заниженого прибутку.

У багатьох випадках такі філії - тільки поштові скриньки. На думку Мішеля Бабака із PIRG, таким чином компанії отримують величезні вигоди від американської держави, не виконуючи свою частину договору.

"Американські транснаціональні корпорації, які користуються перевагами податкових гаваней, їздять по наших дорогах, отримують вигоду від нашої системи освіти та великого споживчого ринку, насолоджуються безпекою, і усе це безкоштовно, за рахунок інших платників податків", - вважає Бабак.

"Те, що роблять ці компанії, ще 20 років тому майже напевно було б незаконним. Але тепер цим займається так багато великих, потужних корпорацій, що це стало нормою", - каже президент Citizens for Tax Justice Боб Макінтайр.

За його словами, систематичне ухилення від сплати податків допомагає пояснити, чому корпоративні податки на прибуток, які становили третину федеральних доходів США ще в 1950-ті роки, сьогодні не забезпечують і 10%.

Apple: офшорні мільярди Мангеттена

Податкові стратегії компанії Apple, яка недавно потрапила під підозру в ухиленні від сплати податків, і раніше викликали чимало питань.

Apple, яка не може законно використовувати свої "офшорні" мільярди - за деякими даними, вони знаходяться в банках Мангеттена - без сплати американських податків, не раз вдавалася до випуску облігацій для фінансування своїх витрат.

Це виявляється не тільки дешевшим, ніж легалізувати свої мільярди, але за це ще й можна отримати сотні мільйонів доларів від держави в рамках податкових пільг.

За даними розслідування, проведеного на запит Сенату США, Apple використовувала "компанії-привиди", зареєстровані в Ірландії, як "ланку для переведення мільярдів доларів доходів із США".

Протягом 2009-2012 років близько 30 млрд дол були вказані як дохід дочірньої компанії Apple Operations International - компанії, яка навіть не має співробітників.

Завдяки лазівкам в ірландському та американському податкових законодавствах Apple Operations International взагалі не була зобов'язана оголошувати себе податковим резидентом будь-якої з цих країн і, відповідно, сплачувати податки.

В результаті протягом принаймні п'яти років прибуток цієї компанії не обкладався податком. "Apple у пошуках святого Граалю ухилення від сплати податків", - сказав тодішній голова постійного підкомітету з розслідувань Конгресу США Карл Левін.

Проте Apple продовжує наполягати, що практика бухгалтерського обліку компанії цілком законна. "Ми сплачували всі податки, які повинні", - сказав генеральний директор компанії Apple Тім Кук, виступаючи перед Конгресом.

Топ-п’ять компаній за різними показниками. Джерело: Offshore Shell Games, 2015 рік

Pfizer: "маленькі" хитрощі великої компанії

Pfizer - одна з найбільших у світі фармацевтичних компаній. Проте, крім численних рецептів ліків, вона також розробила не один рецепт для ухилення від сплати податків. Незважаючи на звинувачення у шахрайстві, хабарництві та незаконному маркетингу, Pfizer продовжує свій напрочуд успішний бізнес.

Компанія реалізує 40% своєї продукції у США, на найбільшому та найбільш прибутковому ринку медикаментів у світі, але це не заважає компанії звітувати про відсутність доходів з 2007 року. Про це йдеться у доповіді, яку підготували дві неурядові організації - Americans for Tax Fairness та The Institute for Policy Studies.

За даними Комісії з цінних паперів і бірж - SEC, протягом 2009-2012 років Pfizer повідомила про більш ніж 9 млрд дол збитків у США, тоді як в інших частинах світу її прибуток сягнув 43 млрд дол.

Як і багато інших компаній, які володіють великою кількістю цінних патентів і товарних знаків, Pfizer реєструє свою інтелектуальну власність у податкових гаванях, де нема податку на корпоративний прибуток.

Коли клієнт купує медичні препарати компанії, значна частину коштів переправляється в офшорну компанію за використання патенту, тоді як витрати на управління, дослідження та маркетинг залишаються у США, зумовлюючи "неприбутковість" компанії вдома.

За останнє десятиліття Pfizer визнала свою провину у трьох гучних справах, зокрема щодо шахрайства, підкупу лікарів за кордоном та незаконного маркетингу.

В останній справі, яка закінчилася звинувачувальним вироком у 2009 році, компанія Pfizer була засуджена за введення лікарів в оману щодо безпечного рівня дозування болезаспокійливого препарату Bextra.

Pfizer погодилася вилучити препарат з обігу та заплатити 2,1 млрд дол штрафу. Однак щоб мати можливість продовжувати постачати ліки за державними програмами, концерн знову вдався до хитрощів. Він змусив дочірню компанію, яка ніколи не продавала ліки, взяти на себе відповідальність і заплатити штраф.

Тепер дочірня компанія не може постачати ліки державі, а Pfizer - може.

General Electric - фінанси та корпоративний лобізм

General Electric - GE, восьма за величиною корпорація США у списку Fortune 500, сьогодні більше заробляє на фінансових послугах, ніж на продажу електроустаткування. Водночас агресивне ухилення від сплати податків стало ядром її бізнес-моделі, йдеться у доповіді Corporate Tax Dodgers.

За даними SEC, протягом 11 років GE повідомила про більш ніж 88 млрд дол прибутку в США, але заплатила лише 2,1 млрд дол. Компанія сплатила мізерні 2,4% порівняно з офіційною ставкою, яка становить 35%. Такі "субсидії" дозволили їй зекономити протягом цього часу 28,9 млрд дол.

Одна з причин, чому GE так мало платить, - офшорна лазівка Active Financing Exception. Це виняток з нормальних правил, які не дозволяють корпораціям переводити прибутки за кордон, щоб уникнути сплати податків у США.

Не дивно, що GE незмінно входить до числа п'яти найбільших корпоративних лобістів у США. За оцінками авторів згаданої вище доповіді, за п'ять років GE витратила понад 284 млн дол для лобіювання в Конгресі. В середньому - 100 тис дол кожного робочого дня протягом останніх 15 років.

Відсоток корпоративних прибутків США в офшорних зонах

 Джерело: книга The Hidden Wealth of Nations

Citigroup та "обертові двері" американської політики

Citigroup є третім за величиною банком США. Його активи становлять приблизно 1,88 трлн дол. Він також має найбільшу фінансову мережу, його офіси є у 140 країнах. Цікаво, що на цю велику кількість офісів припадає ще 427 "дочок" в офшорних зонах, і тільки 41 з них компанія погодилася розкрити.

Протягом 2008-2014 років корпорація повідомила про подвоєння капіталу в офшорах. У 2012 році вона тримала там 42 млрд дол. Зараз - 44 млрд дол.

"Citigroup не платив федеральних податків на прибуток протягом останніх чотирьох років, після одержання 2,5 трлн дол фінансової допомоги від Федеральної резервної системи в період фінансової кризи", - написав у 2013 році в матеріалі для Huffington Post сенатор США від штату Вермонт Берні Сандерс.

За даними неурядової організації OpenSecrets.org, Citigroup витрачає мільйони на лобіювання своїх інтересів у Конгресі. Як і General Electric, банк просуває поновлення дії акту Active Financing Exception, який дозволяє "економити".

Водночас 85% лобістів Citigroup - 53 з 62 - є або колишніми членами Конгресу, або членами їх штабів. Це так звані обертові двері американської політики - явище, яке описує зміну робочого місця із законодавця на професійного лобіста і навпаки.

Софтверний велетень з Пуерто-Ріко

Microsoft є найбільшим у світі виробником програмного забезпечення, який багато років домінує на ринку операційних систем для комп'ютерів. А от у питанні переведення своїх доходів в офшорні зони він ще не лідер. Поки що він лише на третьому місці серед компаній Сполучених штатів.

На перший погляд, Microsoft вправно платить податки. За даними SEC, протягом 2010-2012 років компанія заробила 20 млрд дол і заплатила 9,8 млрд дол податку на прибуток. Проте пильний погляд неурядових організацій показує, що компанія агресивно переводить прибуток до податкових гаваней, зокрема, в Пуерто-Ріко.

За словами Левіна, розслідування виявило, що 47 центів з кожного долара прибутку, одержаного в США, Microsoft переводила "дочці" в Пуерто-Ріко.

Такі схеми призвели до вибухового зростання неоподатковуваних прибутків Microsoft. Тільки протягом 2011-2012 років офшорний капітал компанії зріс на 36% до більш ніж 60 млрд дол, а зараз він перевищує 100 млрд дол.

У 2007 році компанія повідомила про десять філій своєї компанії в податкових гаванях, проте в 2014 році розкрила тільки п'ять з них. За цей же час капітал компанії в офшорах збільшився з 7,5 млрд дол до 108,3 млрд дол.

Згідно з розслідуванням The Wall Street Journal, 93% капіталу, який Microsoft офіційно тримає в офшорах, вкладається в американські активи.

Банкіри доброї волі

Звичайно, проблема ухилення від сплати податків - проблема не тільки США. З цим явищем намагаються боротися майже по всьому світу. Проте Америка як найбільш розвинена економіка світу - лише індикатор масштабів проблеми, з якою стикається капіталістична система управління в будь-якій державі.

За оцінками економіста Каліфорнійського університету Габріеля Цукмана, який недавно представив світу свою книгу The Hidden Wealth of Nations про прихований світовий капітал, близько 7,6 трлн дол або 8% від загального обсягу світового багатства знаходяться у податкових гаванях.

В інтерв'ю виданню Bloomberg Цукман сказав, що уряд більше не може покладатися на "добру волю банкірів" для обміну інформацією. За його словами, оподатковування прибутку компаній повинне розподілятися між країнами на основі реальних факторів - об'єму продажів або кількості співробітників.

Цукман наголошує, що проблема ухилення від сплати податків виходить за рамки втрати доходів. "Якщо значна частина багатих людей буде ухилятися від сплати податків, а інша частина населення відчуватиме, що податкове навантаження розподілене нечесно, то готовність платити податки зникне", - переконаний він.

Що б не говорили у компаніях про "законну практику бухгалтерського обліку", легітимність - явище відносне. Історія також не залишає шансів "ухилянтам" - будь-яка система не може довго існувати за умов порушеної рівноваги.

Тому або самі компанії, зрозумівши це, погодяться адекватно та відповідально сплачувати податки, або цих фірм просто не стане, принаймні у тому вигляді, в якому вони існують зараз. Але як би, врешті-решт, не було вирішене це питання, очевидно, що просто сподіватися на людей доброї волі не доводиться.

Реклама: