Заступник директора Фонду гарантування вкладів: В окупованому Криму ми нічого повертати не збираємось

Заступник директора Фонду гарантування вкладів: В окупованому Криму ми нічого повертати не збираємось

П'ятниця, 21 серпня 2015, 18:52 -
Виплати відшкодування вкладникам будуть здійснені через банки-агенти фонду, відділення яких розташовані винятково на території "материкової" України. Фонд не планує жодних дій на тимчасово окупованій території.

Навіщо було приймати рішення про сплату за депозитами на території Автономної республіки Крим? Невже Україні нема куди витрачати кошти?

Багато жителів АРК отримали російські паспорти і, напевно, задоволені новим життям. Повернути Крим до складу України найближчим часом на вдасться, тож навіщо цей піар?

Одне можна сказати впевнено: оголошення Фонду гарантування вкладів щодо сплати за боргами у кримських банках - суто політичне. Не виключено, що воно є одним з піар-заходів нової влади напередодні місцевих виборів.

Як відбуватиметься сам процес, розповів заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик.

Реклама:

- Чи справді фонд планує повертати гроші вкладникам в окупованому Криму?

- Безумовно, ні. В окупованому Криму ми нічого повертати не збираємось.

Наразі мова йде лише про вкладників, які є громадянами України та відкрили рахунки у неплатоспроможних банках, відділення яких знаходилися на території Криму.

Ці дії орієнтовані на переселенців, які покинули Крим і є громадянами України. Україна є правовою державою і зобов'язана захищати гарантовані права своїх громадян, що визначено у тому числі в законі "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Даний закон визначає, що тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, а основою соціальної політики держави Україна стосовно населення тимчасово окупованої території України є захист і повноцінна реалізація соціальних прав громадян України, у тому числі корінних народів та національних меншин.

При цьому стаття 12 закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" передбачає особливості таких виплат. Таким чином, фонд не має моральних і правових підстав дискредитувати громадян за територіальною ознакою.

- У чому полягають ці особливості?

- Відповідно до пункту 12.7 статті 12 закону "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" під час тимчасової окупації порядок надання державних гарантій на території ВЕЗ "Крим" діє з урахуванням таких особливостей.

1. Закони "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" та інші законодавчі акти, які передбачають надання дотацій, субсидій, інших грошових виплат за рахунок бюджетів, фондів державного соціального страхування, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, отримання податкової соціальної пільги, а також пільг і компенсацій, визначених статтею 14 цього закону:

а) поширюються на громадян України, які не мають одночасно громадянства держави-окупанта,

б) надаються на іншій території України у разі дотримання визначених законодавством процедур за умови пред'явлення дійсного паспорта громадянина України та особистої декларації про відсутність громадянства держави-окупанта.

2. До громадянина України, який особисто декларує відсутність громадянства держави-окупанта, але фактично має таке громадянство на час отримання державних гарантій, застосовується юридична відповідальність, встановлена законами України за неправомірне (незаконне) отримання відповідних виплат.

Зазначений закон є спеціальним законом, що врегульовує аспекти правових відносин між фізичними і юридичними особами, які знаходяться на тимчасово окупованій території або за її межами.

- Через які банки будуть повертатися кошти?

- Виплати відшкодування вкладникам будуть здійснені через банки-агенти фонду, відділення яких із зрозумілих причин розташовані винятково на території "материкової" України. Фонд не планує жодних дій на тимчасово окупованій території.

- Які документи повинен пред'явити вкладник?

- Як вже зазначалося вище, такими документами є: дійсний паспорт громадянина України, документ, виданий контролюючим органом України, про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або відмітка у паспорті громадянина України про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, особиста декларація про відсутність громадянства держави-окупанта.

- А якщо у людини нема паспорта громадянина України чи ідентифікаційного коду?

- У цьому випадку вкладник не зможе претендувати на отримання відшкодування за рахунок коштів фонду. Правила для всіх вкладників однакові.

- Як щодо особистої декларації про відсутність громадянства держави-окупанта?

- Обов'язковість пред'явлення особистої декларації про відсутність громадянства держави-окупанта передбачена підпунктом "б" пункту 12.7 статті 12 закону "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" як додатковий документ.

Інших документів, крім дійсного паспорта громадянина України, документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або відмітки у паспорті громадянина України про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта та особистої декларації про відсутність громадянства держави-окупанта фонд не вимагатиме.

- З'явилася інформація, що виплати вкладникам українських банків, які на даний момент є неплатоспроможними, здійснює російська структура, яка до того ж намагається в порядку регресу пред'являти претензії фонду.

- Якщо хтось без нашого відома і без нашої згоди, хоч і на тимчасово окупованій території, займається благодійністю, це його, а не наша проблема і відповідальність. У питаннях взаємовідносин фонду з вкладниками - громадянами України нам добровільні помічники чи тим більше непрошені посередники не потрібні.

Реклама: