"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інтернет речей. Новомодне захоплення чи технологія, що змінює світ?

Інтернет речей. Новомодне захоплення чи технологія, що змінює світ?

Вівторок, 2 червня 2015, 14:53 -
Чи маєте ви пристрій, що відправляє дані на ваш смартфон? Як, знаходячись в дорозі, за допомогою лише девайсу і мобільного інтернету зберігати свою оселю в безпеці і контролювати витрати електроенергії?

Чи маєте ви пристрій, що відправляє дані на ваш смартфон? Як, знаходячись в дорозі, за допомогою лише девайсу і мобільного інтернету зберігати свою оселю в безпеці і контролювати витрати електроенергії? За цим стоїть інтернет речей - технологія, що набирає популярності у світі. Квартири, будинки та цілі міста все активніше використовують цю концепцію у своєму повсякденному житті. Чим вона зручна та як масовий прихід 3G вплине на розвиток цієї сфери в Україні?

 Що таке "інтернет речей"?

Термін "інтернет речей" ("internet of things") вперше був сформульований ще у далекому за технологічними мірками 1999 році. Саме поняття являє собою цілу концепцію комунікаційної мережі об'єктів ("речей"), які мають технології для взаємодії між собою та з оточуючим середовищем. Крім того, вони покликані виконувати певні дії без втручання людини. Тобто всі пристрої у вашому домі, в авто, на вас самих обробляють інформацію, обмінюються нею та здатні виконувати різні дії в залежності від цієї інформації. Середовище роботи таких пристроїв не обмежується лише розумним будинком, воно може охоплювати все місто.

Експерти стверджують, що інтернет речей є однією з найперспективніших технологій останніх років. Фото з Flickr.com (by Mike)

Наприклад, сміттєві баки зможуть сповіщати міські служби про необхідність їх очищення від сміття. Розумний кондиціонер, в свою чергу, зможе відстежувати місце розташування свого власника і включатися, коли той прямує додому, а домашній холодильник - стежити за кількістю та асортиментом продуктів.

Реклама:

Експерти стверджують, що інтернет речей є однією з найперспективніших технологій останніх років, що вже сьогодні фактично створює сотні нових продуктів і призводить до появи нових компаній на ринку, які диктують свої умови IT-гігантам. Ви можете не помічати, але ви самі, ваші друзі чи колеги вже не перший рік користуються такими пристроями кожен день. Більше того, у чималій кількості українських домівок вже встановлені системи "розумного будинку", в які інтегровані десятки датчиків. Переваги інтернету речей, які вже доступні і які ще в процесі розробки можна краще продемонструвати на прикладах, тим паче, що сфер використання цієї технології чимало.

 

Пристрої, які ми носимо

Fitbit слідкують за фазами вашого сну та активністю протягом дня, відстежують ритм серцебиття, ваш раціон. Фото з Flickr.com (by Global Panorama)

Українські споживачі знайомі приладами з концепції інтернету речей в першу чергу завдяки пристроям, які носять. Фітнес-браслети, смарт-годинники, "розумні окуляри", тощо. Для багатьох ці гаджети стали незамінними у ранкових пробіжках або заняттях на тренажерах. Найбільш відомі - Jawbone і Fitbit, які слідкують за фазами вашого сну та активністю протягом дня, відстежують ритм серцебиття, ваш раціон. Всі дані синхронізуються із власним додатком на смартфоні, плюс відмінно працюють зі сторонніми програмами.

Серія смарт-годинників Pebble та нещодавно представленні Apple Watch також мають своїх фанатів в Україні. Багато в чому вони повторюють функціонал фітнес-браслетів, однак мають більші можливості за рахунок операційної системи і, звісно, більшому дисплею. Ціна таких пристроїв, відповідно, теж більша. Так чи інакше, пристрої, які ми носимо, вже достатньо давно не викликають подиву, а розвиток технологій, які в них використовуються, однозначно призведуть до збільшення їх кількості на мешканцях нашої країни.

 

"Розумний" побут

Система "розумного дому" сьогодні, мабуть, найбільше асоціюється з інтернетом речей. Концепція, що складається зі звичних, але тих пристроїв, що вже порозумнішали: термостати, системи відеоспостереження, холодильники, телевізори, тощо. Даний сегмент технологій Internet of Things (IoT) заснований на концепції ситуативних децентралізованих бездротових мереж. У будинках і офісах вже можна зустріти безліч таких систем, з’являються все новій й нові сервіси - віддалене спостереження через смартфон за власним помешканням або автоматичні клімат-системи будівель. Звісно, для якісного зображення та швидкої реакції таких сервісів необхідний 3G, яким вже користуються, наприклад, абоненти "МТС Україна" завдяки роумінгу з "Тримоб", і дуже скоро користуватимуться мільйони власників смартфонів в країні

Господарів дому він дізнається за обличчями, відкриваючи перед ними вхідні двері автоматично. Також Chui вміє пізнавати постійних візитерів, відправляючи на планшет або смартфон власника відповідне повідомлення. Фото з Getchui.com

Основні функції таких систем - це безпека домівки та вдале використання енергоресурсів. До першої можна віднести Chui - вдосконалений відеофон, який грає роль електронного швейцара. Господарів дому він дізнається за обличчями, відкриваючи перед ними вхідні двері автоматично. Також Chui вміє пізнавати постійних візитерів, відправляючи на планшет або смартфон власника відповідне повідомлення. Якщо гість електронного швейцара незнайомий, то замість текстового повідомлення гаджет відсилає на мобільний пристрій господаря відео з його зображенням. Знаходячись в дорозі без Wi-Fi, можна підключитись до системи за допомогою 3G.

 August SmartLock відкривається за допомогою спеціальних цифрових ключів, які господар будинку розсилає всім його мешканцям та іншим бажаним гостям. Скріншот з August.com

Наступний приклад - електронний замок August SmartLock, що забезпечує ваш смартфон можливістю проникнути у власне житло. August SmartLock відкривається за допомогою спеціальних цифрових ключів, які господар будинку розсилає всім його мешканцям та іншим бажаним гостям. Такі ключі можуть бути постійними, тимчасовими або разовими.

Другу функцію допомагають забезпечити продукти компаній Nest, Belkin WeMo та інші. Окремо варто виділити "розумний" кондиціонер Aros. Більшість систем smart house включають в себе функцію клімат-контролю, однак раніше на ринку не було окремого пристрою, який би самостійно міг охолоджувати повітря в приміщенні, дізнавшись, що господар прямує додому. Прилад Aros розумний не тільки завдяки підтримці віддаленого управління і гнучкій системі автоматизації, він ще й надзвичайно економічний. Спеціальне програмне забезпечення Aros дозволяє користувачеві контролювати баланс між комфортною температурою в приміщенні і витратами на електроенергію, пропонуючи оптимальну схему охолодження з мінімальними енерговитратами.

 Ціла платформа дозволяє дивитись, який побутовий пристрій у вашій оселі і скільки витрачає електроенергії, а спеціальний додаток сповістить вас, якщо ви забули вимкнути праску чи не закрили холодильник. Скріншот з Ecois.me

Не стоять осторонь і вітчизняні розробники. Стартап Ecois.me, який нещодавно запустив кампанію зі збору коштів на IndieGoGo, розробляє систему домашнього енергоменеджменту. Ціла платформа дозволяє дивитись, який побутовий пристрій у вашій оселі і скільки витрачає електроенергії, а спеціальний додаток сповістить вас, якщо ви забули вимкнути праску чи не закрили холодильник. 

Третя функція цієї концепції - полегшення повсякденного життя. Один  з прикладів - Edyn. Це універсальний садовий прилад, що надає користувачеві точні відомості про рівень вологості, інтенсивності світла, температури верхніх шарів ґрунту, його насиченості мінеральними речовинами, тощо. На відміну від інших подібних датчиків, Edyn абсолютно автономний в плані живлення - електроенергію він отримує від вбудованої сонячної батареї. А результати вимірювань передає через Wi-Fi на власний хмарний сервіс. Таким чином, власник має доступ до статистики з будь-якої точки планети, де є мобільний інтернет, а краще, звісно, 3G.

Цей гаджет обладнаний системою розпізнавання "облич" тварин, що знадобиться при наявності в родині декількох пухнастих. Скріншот з Indiegogo.com

Для тих, хто має домашніх улюбленців, інтернет речей також стане у нагоді. Пристрій Bistro являє собою автоматичну годівницю, що забезпечує домашньому улюбленцю безперебійний доступ до їжі, навіть якщо господарі вирушили у тривалу відпустку. На відміну від звичайних автоматичних годівниць, цей гаджет обладнаний системою розпізнавання "облич" тварин, що знадобиться при наявності в родині декількох пухнастих. Bistro забезпечений Wi-Fi модулем і дозволяє господареві контролювати режим харчування свого улюбленця, навіть перебуваючи в іншому місті або країні.

До цієї ж лінійки можна віднести піч, що зберігає тисячі рецептів, кавову машину, що варить каву від натиску на екран смартфону та звичайні розетки, які контролюються за допомогою мобільного додатку.

Економічний ефект "побутових" IoT поки прогнозувати важко, але очевидно, що прогрес у цьому сегменті інтернет-речей користувач відчує відразу. До того ж, смартфон зазвичай у кожного користувача один, а ось пристроїв, які можна до нього підключити, може бути десятки й навіть сотні.

 

У подорожжі

Відкривається така валіза, звісна річ, за допомогою спеціального додатку на смартфоні. Скріншот з Trunkster.co

Індустрія подорожей також має багато прикладів використання концепції інтернету речей і значну кількість ідей, де ще її можна використати. Перша функція - можливість автоматично перебронювати рейс, якщо ваш скасували. Наступна - відслідковування багажу. Ви можете власноруч вбудувати систему у звичайну дорожню сумку або ж придбати щось на кшталт Trunkster - "розумна" валіза, що зібрала на Kickstrater майже $1,400,000. Інтеграція зі смартфоном для GPS-трекінгу не дасть вам втратити свої речі, а вбудовані ваги заспокоять, що ви пройдете всі перевірки багажу. Крім того, Trunkster також є своєрідним акумулятором на 15000 мАг, якого вистачить на те, аби 9 разів зарядити телефон. Відкривається така валіза, звісна річ, за допомогою спеціального додатку на смартфоні.

Ще одна функція - відчинення номеру готелю за допомогою власного пристрою. Цю функцію вже анонсували представники Apple для свого годинника Apple Watch, але вже сьогодні деякі центри відпочинку дозволяють своїм гостям відкривати кімнати за допомогою смартфону.

На додаток, компанія Intel разом з автомобільними виробниками створює продукти для підключення чотирьохколісних до хмарних сервісів, інтегрує додатки в системи транспортних засобів, тощо. Майже рік тому компанія презентувала найменший в світі 3G-модем для інтернету речей Intel XMM 6255, який можна встановлювати в різні прилади та тримати зв’язок з ними за допомогою технологій третього покоління.

 

Перспективи

З розвитком 3G-мережі в Україні кількість продуктів інтернету речей буде збільшуватись. Фото з Flickr.com (by William Murphy)

Спеціалісти з Internet Business Solutions Group стверджують, що вибухове зростання кількості смартфонів і планшетів призвело до зростання числа пристроїв, які підключені до інтернету, до 12,5 млрд в 2010 році, в той час як число людей, що живуть на Землі, збільшилось до 6,8 млрд. Тобто кількість підключених пристроїв складала 1,84 одиниць на людину. Автори дослідження вважають, що кількість підключених пристроїв на одну людину у 2020 році складе 6,58 штук, адже загальна кількість девайсів, що будуть підключені до інтернету перевищить 50 млрд.

Особливу роль у розвитку інтернету речей відіграють рішення програмного забезпечення, створення нових продуктів та розвиток сфер застосування. За прогнозами аналітиків RnR Market, ринок Internet of Things до 2019 року досягне більше $947 млрд. Сама ж концепція припускає інтеграцію комунікаційного устаткування і різних пристроїв.

З розвитком 3G-мережі в Україні кількість продуктів інтернету речей буде збільшуватись. Потенціал цієї сфери справді вражає. Запит на цю концепцію вже існує. Технології - на підході.

Реклама: