Електронний уряд: як досвід інших країн можна застосувати в Україні

Електронний уряд: як досвід інших країн можна застосувати в Україні

Вівторок, 19 травня 2015, 13:32 -
Окрім очікуваного масованого запуску 3G в Україні, наступає ера нового уряду – електронного. Мешканці розвинених країн, які вже звикли отримувати урядову інформацію та послуги з вебу, все активніше користуються смартфонами, а тому і e-government має слідувати за ними.

Окрім очікуваного масованого запуску 3G в Україні, наступає ера нового уряду – електронного. Мешканці розвинених країн, які вже звикли отримувати урядову інформацію та послуги з вебу, все активніше користуються смартфонами, а тому і e-government має слідувати за ними.

Однак, якщо великий запуск цих двох нових для України явищ співпав, то у Європі мобільні оператори беруть активну участь у розвитку електронного уряду. Так, наприклад, компанія Vodafone, що є партнером оператора МТС Україна, долучається до створення e-government і mobile government в Естонії, яку зараз нам так часто ставлять у приклад в цьому питанні. Як зазначають в МТС Україна, компанія Vodafone активно ділиться досвідом впровадження 3G, отже знання операторів в розвитку електронного уряду теж можуть стати у нагоді. На які сервіси та додатки варто орієнтуватися вітчизняним службам та розробникам нової моделі державного управління? "Економічна Правда" обрала декілька найкращих.

Fix 311 Government City Hall

 Муніципальні органи зможуть без додаткових труднощів отримувати вже готові звернення громадян за допомогою доступу до сервера програми. Скріншот з fix311.com

З розвитком мобільних технологій та інтернету для відправки звернень до органів муніципальної влади все частіше використовуються смартфони та спеціальні додатки. Такі проекти значно зменшують проблеми участі громадян, однак і така система має свої недоліки.

Реклама:

Нові ініціативи збільшують кількість додатків, що мають практично ідентичний функціонал і відрізняються лише інтерфейсом, до якого, зрозуміло, необхідно ще пристосовуватися. Не кажучи про те, що левова частка податків громадян іде на розробку кожного подібного додатку.

Вирішити ці недоліки може мобільний додаток Fix 311 Government City Hall. Універсальне рішення для iOS та Android дозволить подавати звернення в муніципалітет того міста, в якому користувач наразі перебуває. Завдяки геолокації додаток сам визначає ваше місце розташування. Муніципальні органи ж зможуть без додаткових труднощів отримувати вже готові звернення громадян за допомогою доступу до сервера програми.

Це можуть бути покинуті авто, ями на дорогах або ж неправомірні дії. Більше того, Fix 311 Government City Hall створює своєрідний діалог між громадянськими активістами та місцевою владою – додаток дозволяє муніципалітетам робити інформаційну розсилку про важливі події міста. Зараз додаток працює більш ніж у 200 містах по всьому світу і продовжує збільшувати коло владних структур та громад. Із запуском 3G такий інструмент стане у нагоді вітчизняним користувачам. Адже ми маємо чимало проблем у наших містах і одночасно бажаємо, аби наші податки використовувалися найоптимальніше.

Gov.uk

 Подібний портал вже створюють в Україні, а тому британська версія може значно допомогти в успішному запуску вітчизняного інструменту e-government. Фото з Gov.uk

Бути гарним помічником для громадян в інтернеті можна і без додатків. Це доводить британська урядова платформа Gov.uk. Це єдиний портал держпослуг і важливої інформації, що використовується сотнями департаментів замість існуючих раніше DirectGov і Business Link. За даними уряду, це вже дозволило заощадити понад £60 млн. на рік.

Ця платформа допомагає державі створювати інтернет-сервіси і надавати важливу інформацію у простішому і зрозумілішому форматі. Основним пріоритетом діяльності організації, зі слів уряду, є потреба користувачів, яка ставиться вище за інтереси держави.

Тут можна дізнатися останню офіційну інформацію уряду, замовити послугу, подивитися, куди йдуть ваші податки. І все це легко здійснити зі смартфону – сторінка адаптована до мобільних пристроїв і користується неабиякою популярністю у користувачів.

На крему увагу заслуговує GOV.UK Verify – платформа для визначення ідентичності користувачів для безпечного використання державних сервісів. Подібний портал вже створюють в Україні, а тому британська версія може значно допомогти в успішному запуску вітчизняного інструменту e-government.

Santander Cycles

Цього року централізовані сервіси з прокату велосипедів відкриють у Львові, на черзі Київ та інші великі міста. Скріншот з tfl.gov.uk

Окрім тисячолітньої історії, архітектури та багатого культурного життя, Лондон є популярним серед туристів і через відмінну інфраструктуру, складові якої обслуговують мільйони пасажирів щодня. Допомагає у цьому і e-government.

Урядовий портал Transport For London надає усю необхідну інформацію щодо транспорту у столиці туманного Альбіону, допомагає спланувати подорож, прокладає маршрути та дозволяє придбати проїзні квитки.

Цікаво, що відомі лондонські двоповерхові автобуси, кеби та метро – не єдині популярні засоби пересування у місті. У 2014 році лондонці та гості британської столиці тільки на орендованих велосипедах здійснили понад 10 мільйонів поїздок, що дозволило ллондонському велопрокату стати другим в Європі після паризького. Цифра велика, але, погодьтесь, не викликає подиву. Зокрема така популярність викликана зручністю користування двоколісними засобами та наявністю спеціального додатку для смартфону – Santander Cycles. Саме так називається система орендних велосипедів у Лондоні, яку самі мешканці міста називають "борис-байками", на честь мера Бориса Джонсона.

Задля оренди цього транспортного засобу, Вам необхідно знайти станцію прокату, отримати спеціальний код на табло та обрати один чи декілька наявних велосипедів. Мобільний додаток дозволяє отримати такий код прямо на смартфон без відвідування станції. Просто введіть свою банківську картку у систему і ваш смартфон підкаже, де найближче до вас є вільні велосипеди, та допоможе скласти маршрут подорожі. Santander Cycles підтримує сповіщення, наприклад, кінцеву суму вашої оренди.

Цього року централізовані сервіси з прокату велосипедів відкриють у Львові, на черзі Київ та інші великі міста. Тож поява подібних мобільних додатків не за горами, а з 3G їх використання буде швидшим та зручнішим.

Most Wanted

У Most Wanted ви можете дізнатись про десяток найбільш розшукуваних злочинців – наркобаронів, серійних вбивць, грабіжників, терористів, а також про зниклих дітей.  Скріншот з play.google.com 

Як отримати доступ до бази злочинців ФБР зі свого телефону? Мабуть, треба бути хакером? А от і ні. Мобільний додаток Most Wanted створений спеціально для цього. Завдяки смартфону будь-який користувач може отримати доступ до інформації, яку безпосередньо надає Федеральне бюро розслідувань.

У Most Wanted ви можете дізнатись про десяток найбільш розшукуваних злочинців – наркобаронів, серійних вбивць, грабіжників, терористів, а також про зниклих дітей. До кожної сторінки додається фото та довідкова інформація. Також ви можете дізнатись про найближчі відділення ФБР та відчути себе справжнім шукачем злодіїв.

Додаток створений компанією NIC, яка спеціалізується на мобільних та веб-рішеннях електронного уряду та послуг для 21 країни світу та сотень місцевих урядів у Сполучених Штатах. Як зазначає сама компанія, всі продукти розробляться для підвищення ефективності і зниження витрат урядів та їх підрозділів. Погодьтесь, зручно було б мати такий інструментарій в Україні.

FOIA Machine

Користувачі цього сервісу створюють базу даних, в якій містяться адреси державних служб і форми заяв на отримання необхідних документів. Скріншот з foiamachine.org

Кожен з нас хоч раз виконував своєрідний забіг з перешкодами, аби отримати або надати потрібну довідку з державної служби. Що треба? Де взяти? Яка служба відповідає за ту чи іншу діяльність? Велика бюрократична машина, спростити яку і покликаний електронний уряд, змушувала закипати кров у жилах навіть найстриманіших. Щоб виправити цю ситуацію в США був створений сервіс FOIA Machine. Він дозволяє зробити процес отримання необхідних документів зрозумілим і простим.

The Freedom of Information Act (FOIA) – це закон, який дає громадянам право на доступ до інформації від федерального уряду. Фактично, це закон, який інформує громадян про діяльність уряду.

Користувачі цього сервісу створюють базу даних, в якій містяться адреси державних служб і форми заяв на отримання необхідних документів. Крім цього, охочі можуть спілкуватися один з одним, розповідаючи про успішні або невдалі спроби отримати будь-яку інформацію у державних служб.

FOIA Machine має відкритий код і може бути використана в різних за розміром та важливістю ситуаціях. Зараз проводиться модернізація сервісу, аби надати можливість представникам офіційних служб реєструватися і прямо відповідати на запитання користувачів щодо оформлення документів. Така система просто зобов’язана зробити спілкування з державними службами простішим і зручнішим. Варто зазначити, що подібні платформи вже існують у декількох містах України, але, як відомо, закордонний досвід може знадобитися.

Canada.ca

Понад 50 універсальних мобільних рішень на різні платформи, від дитячих ігор та помічників до спеціалізованих додатків для моніторингу ваших податків. Скріншот з Canada.ca

Відкритий уряд Канади – це універсальна платформа, яка робить уряд доступнішим для канадців. Сайт є своєрідним агрегатом всієї урядової інформації та послуг, доступних онлайн з будь-якого підключеного до інтернету пристрою: комп’ютеру, планшету або мобільного телефону.

Обсяг доступної інформації справді вражає. Тут можна знайти роботу, дізнатися, як допомогти ветеранам, побачити, куди йдуть податки, зробити запит, отримати відповідний документ, дізнатися про програми охорони здоров’я чи бізнесу. Уся платформа розділена на 8 блоків: Робота, Імміграція, Подорожі, Бізнес, Пільги, Здоров’я, Податки та Інші сервіси. А якщо ви взагалі не розумієте, що таке e-government, тут все детально розписано і показано на численних відео та графіках.

Для тих, хто любить мобільні додатки, тут справді є, з чого вибрати. Понад 50 універсальних мобільних рішень на різні платформи, від дитячих ігор та помічників до спеціалізованих додатків для моніторингу ваших податків.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!