Які сфери економіки допомагає розвивати 3G

Які сфери економіки допомагає розвивати 3G

Четвер, 30 квітня 2015, 12:28 -
Багаторічне очікування нового рівня мобільного зв’язку наближається до свого завершення. Великі компанії та рядові користувачі готуються до масового запуску технології 3G в Україні. Економічна Правда з’ясувала, які сфери економіки найбільше виграють від цього.

Багаторічне очікування нового рівня мобільного зв’язку наближається до свого завершення. Великі компанії та рядові користувачі готуються до масового запуску технології 3G в Україні. Економічна Правда з’ясувала, які сфери економіки найбільше виграють від цього.

Інвестиції в економіку

За даними незалежних досліджень, економіка країн з вищим проникненням 3G зростає швидше на 0,15% на рік. Впровадження 3G операторами вимагає великих інвестицій, що саме по собі вже добре для економіки. Колишній радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Яніка Мірило зазначала, що кожен мільйон, інвестований в телекомунікаційну галузь у США, створює 18 нових робочих місць. У випадку з Україною йдеться про кілька мільярдів інвестицій. Таким чином, це може призвести до створення кількох десятків тисяч високооплачуваних робочих місць.

3G – це фактично перші серйозні іноземні інвестиції. Фото Mountain/ \Ash з flickr.com

Крім того, експерти погоджуються, що ширше проникнення 3G – це фактично перші серйозні іноземні інвестиції в економіку та чималі додаткові податки. Гроші, отримані державою за продаж ліцензій та надання для використання частот також поповнюють бюджет.

Реклама:

Але купівля ліцензій та вдосконалення обладнання операторами відкривають більше можливостей для економіки. Вкладення коштів національних операторів зв’язку останнього часу дають чіткий і важливий сьогодні сигнал іноземним інвесторам. Так, наприклад, згідно з інформацією компанії, тільки за останні 3 роки "МТС Україна" інвестувала у підготовку до 3G та модернізацію своєї мережі 500 мільйонів доларів, і планує вкласти стільки ж. В час, коли українська економіка потребує надходжень з-за кордону, чималі інвестиції операторів здатні продемонструвати віру в розвиток країни.

Торгівля

Українці все частіше купують речі в інтернеті. Це і одяг, і продукти харчування, але найбільше – електроніка та побутова техніка. Однак переважна більшість таких покупців мешкають у великих містах, де рівень доступу до всесвітньої мережі та її швидкість значно вищі за регіони. Зв’язок третього покоління надасть відчутний поштовх інтернет-торгівлі в країні через зростання доступу до спеціалізованих майданчиків онлайн.

Мешканці сіл завдяки 3G отримають можливість робити покупки в інтернеті. Фото woodleywonderworks з flickr.com

Мешканці сіл, куди телекомунікаційні компанії не прокладають кабелі через невигідність, завдяки поступовому проникненню 3G отримають можливість здійснювати покупки в інтернеті, користуватися онлайн-банкінгом, що значно спрощує керування власними фінансами та пришвидшує здійснення торгівельних операцій.

Продовжуючи тему мобільних платежів, варто розуміти масштаби популярності цього способу. Понад 250 мільйонів людей у світі використовує свої мобільні пристрої для оплати товарів та послуг з обігом понад $235 млрд. на рік. В Україні ця технологія тільки набирає обертів, однак зрозуміло, що масовий запуск технології 3G значно пришвидшить цей процес.

Освіта

Процес навчання та освоєння нових спеціальностей все більше переміщується в онлайн. Сьогодні для здобуття нової професії можна, не виходячи з дому, пройти декілька курсів на спеціалізованих ресурсах та виконати низку практичних робіт. Найшанованіші університети світу і України викладають у вільний доступ десятки та сотні годин своїх лекцій, розробляють спеціальні програми та проводять іспити з тими, хто хоче розвиватися й пізнавати нове. Але для постійного доступу до навчальних матеріалів, ясна річ, потрібен стабільний та досить швидкий інтернет-зв’язок, чого дуже часто не мають мешканці регіонів України.

 Університети викладають у вільний доступ десятки та сотні годин своїх лекцій. Фото ak Yip з flickr.com

Інший приклад – локальніший. Вітчизняні навчальні заклади використовують всесвітню мережу для швидкого доступу своїх учнів і студентів, а також їхніх батьків для контролю й підтримки успішності перших. Використання інтернет-технологій вже давно робить процес навчання ефективнішим як для викладачів, так і для студентів. "Хмарні" сервіси все частіше стають незамінними помічниками тих, хто навчаються, а тому швидкий доступ до інтернету, який надає 3G, значно полегшить цей процес і зробить навчання доступнішим для мешканців географічно віддалених регіонів.

"Розумне" місто

Концепція Smart City в Україні стає все популярнішою. Контроль та керування будинком за допомогою смартфону, переносні гаджети, пошук місця для паркування, орієнтація у місті в реальному часі згідно з вашим місцезнаходженням, контроль за ефективним використанням енергоресурсів свого помешкання. Все це потребує стабільного з’єднання з інтернетом у конкретний час. Якщо вдома або в офісі підключення через Wi-Fi вирішує це завдання, то під час пересування містом технологія 3G однозначно стане у нагоді. До того ж, Україна розпочала активне впровадження електронного уряду, де інтернет – важлива складова всієї сфери.

3G допоможе з орієнтацією у місті в реальному часі. Фото N i c o l a з flickr.com 

Навіть більше, нові пристрої, які допомагають нам у повсякденному житті, часто не обмежуються містом. Сільське господарство все активніше включається в технологічний процес, адже, по-перше, готові хай-тек рішення допомагають суттєво економити кошти, наприклад, завдяки технологіям точкового землеробства, а по-друге, - зробити контроль за аграрними процесами зручнішим для щоденного використання. Не секрет, що аграрний сектор – одна з найперспективніших галузей економіки, а тому швидкий доступ до інтернету стане вірним та вже необхідним помічником для підкорення нових вершин.

Туризм

Привабливість України для іноземних гостей має дві сторони медалі. З одного боку – багата культурна спадщина, унікальна природа та різноманітність історичних пам’яток, однак з іншого – наявність проблем, з якими може зіштовхнутися іноземець в нашій країні. Невеликий відсоток українських громадян, що володіють англійською, та наявність незначної кількості туристичної інформації цією мовою, можуть викликати труднощі у гостей з-за кордону.

Наявність швидкого інтернет-з’єднання - запорука оперативності в отриманні необхідної інформації. Фото Connie Ma з flickr.com 

Звичайно, мобільні додатки, що автоматично перекладають як текст, так і голос, сьогодні доступні для кожного, хто має смартфон. Але наявність швидкого інтернет-з’єднання тут – запорука оперативності в отриманні необхідної інформації. Крім того, купівля електронних квитків хоч до музею, хоч до театру, а ще й, що важливіше, на поїзд, автобус чи літак сприяє новим туристичним потокам як всередині країни, так і за її межами.

IT-сектор

Про успішність виробництва інформаційних технологій в Україні свідчать цифри – економісти оцінюють цей ринок у понад $2 млрд. на рік. Вітчизняні фахівці є доволі затребуваними в світі, українські компанії все більше співпрацюють з іноземними. І розвиток нового мобільного стандарту зможе більше розкрити і без того чималий потенціал.

Сьогодні досвід інших країн яскраво демонструє, що розвиток мобільного зв'язку до стандарту 3G істотно збільшує кількість виробників і користувачів мобільних додатків у цих країнах. Не кажучи вже про те, що IT-фахівці і самі часто є активними споживачами технологічних новинок. Використання 3G дозволить значно зекономити на логістиці і підвищити ефективність власної праці, працюючи віддалено. І це при тому, що використання технологічних рішень в інших сферах дуже часто залежить від розвитку вітчизняного IT-сектору.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!