"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Є альтернатива долару®

Є альтернатива долару®

Четвер, 23 квітня 2015, 11:29 -
Фото glavred.info
Всі ми звикли зберігати частину заощаджень у валюті. Переважно в доларах США. Але останнім часом охочих купити готівкову валюту чекали істотні труднощі. Держава наклала обмеження на придбання валюти (3000 грн.), людям доводиться вистоювати довгі черги до обмінників або бігати від одного пункту обміну до іншого, щоб зібрати потрібну суму.

Всі ми звикли зберігати частину заощаджень у валюті. Переважно в доларах США. Але останнім часом охочих купити готівкову валюту чекали істотні труднощі. Держава наклала обмеження на придбання валюти (3000 грн.), людям доводиться вистоювати довгі черги до обмінників або бігати від одного пункту обміну до іншого, щоб зібрати потрібну суму.

"Національний банк України ввів обмеження на купівлю іноземної валюти населенням щоб хоч трохи знизити потік спекулятивного попиту на долари. Але це мало негативні наслідки - люди були змушені йти на чорний ринок. На міжбанківському валютному ринку були введені обмеження для імпортерів, які в повному обсязі не можуть придбати валюту. Враховуючи, що курс долара зростав з кожним днем все вище і вище, то відповідно вартість закупівель для підприємців суттєво зростала, - пояснює Сергій Румянцев, керівник відділу фінансових інструментів компанії "Майстер Брок". - Українці опинялися в складній ситуації: гривня з кожним днем падає в ціні, а перевести свої доходи або заощадження в іноземну валюту люди не можуть через обмеження".

Більшість людей, піддавшись панічним настроям, кинулися на чорний ринок або попросту до мінял. Мовляв курс вигідніше, немає податків і обмежень по сумі. Але, крім того, що такий спосіб є нелегальним, він ще й досить ризикований. "Ось такий випадок стався з нашим клієнтом. Йому необхідно було купити 500 у.о. Він розмістив заявку на Мінфіні (аукціоні). Після переговорів з декількома людьми, домовився з одним чоловіком. Призначили зустріч, провели обмін. Далі наш клієнт пішов у банк, щоб внести ці гроші на картку, - розповідає Віталій Бердічевський, керівник відділу роздрібних продажів АРТ КАПІТАЛ. - На жаль, він потрапив у халепу - 200 з 500 доларів виявилися фальшивими. Під приводом, що він хоче купити ще валюти, нашому клієнтові вдалося виманити мінялу на повторну зустріч і таки обміняти фальшивку на справжні гроші".

Але подібні історії рідко закінчуються позитивним фіналом, частіше людина залишається ні з чим.

Реклама:
Фото www.podrobnosti.ua

Що робити? У багатьох розвинених країнах немає такого ажіотажного попиту на готівкову валюту. Чому? В першу чергу через стабільно високий рівень життя і розвинену фінансову систему. Будь-яка людина може вільно управляти своїми накопиченнями, маючи всі необхідні інструменти для контролю ризиків. У першу чергу, мова йде про ф'ючерси, які вільно обертаються на фондових біржах.

"У розвинених країнах зі стабільними економіками населення практично не стежить за змінами курсів і безпосередньо не виступає активним учасником цього ринку. Складно уявити, що громадянин Бельгії, наприклад, стрімглав бігає по банках і намагається поміняти свої євро на долари через котирування ф'ючерсу на EUR/USD на Чиказькій біржі ф'ючерсів і опціонів. Будь – яке бажання займатися спекуляціями з готівковою валютою у європейцеві відіб'є і дорожнеча процесу. Банки беруть великі комісійні, - говорить Сергій Горбачов, інвестиційний експерт компанії NETTRADER (Україна). - У Європі виробляють все, починаючи від продуктів харчування і закінчуючи складним технологічним обладнанням. Бізнес навчився правильно прогнозувати свою діяльність і страхувати ризики. Тому ціни для населення змінюються не суттєво. Чого не скажеш про Україну та інші країни з величезною часткою імпорту. Сьогодні для простих українців і більшої частини бізнесу питання захисту від курсових коливань стоїть дуже гостро".

На початку цього року і в нашій країні з'явилися фінансові інструменти, що дозволяють як простим громадянам, так і підприємцям і власникам бізнесів застрахувати свої кошти від різких стрибків курсів валют. Це - вже згадані валютні ф'ючерси. "Ф'ючерси на валютні пари - похідні фінансові інструменти, базовим активом яких є курси іноземних валют: ф'ючерс на долар - гривню і ф'ючерс на євро - долар", - розповідає Сергій Горбачов.

"Валютні ф'ючерси вже давно використовуються у всьому цивілізованому світі, - доповнює колегу Олександр Куликов, Керівник управління брокерського обслуговування ІГ УНІВЕР. - В Україні вони стали доступні тільки в 2015 році. Курси валют постійно змінюються і потрібно вміти управляти валютними ризиками, які можуть виникнути в майбутньому. Фактично ф'ючерс - це страховка від збитків пов'язаних з курсовими коливаннями".

"Припустимо, у вас в банку відкритий річний депозит на 160 тис. грн., термін якого закінчується через 3 місяці. Відкривався депозит при курсі 16 грн. за долар, що еквівалентно 10 тис. доларів. Почалася нова хвиля зростання курсу долара, і ви розірвали внесок, щоб перевести 160 тис. грн. у валюту, при цьому втративши відсотки за 9 місяців. Це природне прагнення зберегти свої заощадження. Але з економічної точки зору, процес захисту заощаджень організовано невірно. Правильно було не розривати достроково депозит, а купити ще 10 ф'ючерсів на курс долар - гривня на "Українській біржі". Якщо до моменту закінчення терміну за депозитним договором курс складе 25 грн. за долар, то відкрита довга позиція по ф'ючерсах принесе вам 90 000 тис. грн. Для покупки ф'ючерсів потрібно було додатково залучити 20% від суми, яку ми страхуємо (у нашому прикладі це 32 000 грн.). Таким чином, ми отримуємо відсотки за депозитом за рік і різницю від зміни курсу долара", - пояснює практичне застосування ф'ючерсів Сергій Горбачов.

Для підприємців ф'ючерс також може бути корисним: "Наприклад, ви перемогли в тендері і отримали замовлення, в якому у вас є частка імпортних комплектуючих. Поки ви виробляєте товар, може відбутися девальвація, і тоді ви будете змушені купувати більш дорогі деталі. Ризики залишаються для вас не застрахованими, валютні ф'ючерси дозволяють управляти такими ризиками, - говорить Олександр Куликов. - З урахуванням політики обмежень на валютному ринку НБУ, ф'ючерси зараз дозволяють не вдаватися до фізичної купівлі валюти і не використовувати "сірі" схеми, але при цьому заробляти на валютних коливаннях".

Крім того, за допомогою цього інструменту можна й заробити. Віталій Бердічевський пояснює, що для того, щоб купити ф'ючерс потрібно внести гарантійне забезпечення 20% від його повної вартості. Це означає, що при ціні контракту в 1 тис. доларів, для покупки контракту необхідно тільки 200 доларів. Таким чином, закладено кредитне плече 1 до 5. Відповідно зростання або зниження ціни контракту на 1% при плечі 1 до 5 означає результат у 5 разів більший. Як результат - клієнт вкладає менше, а отримує більше.

"За запитом одного клієнта я підготував порівняння валютного ф'ючерсу зі звичайною купівлею долара, - говорить Віталій Бердічевський. - Так, 6 квітня 2015 року ф'ючерс на курс долар - гривня торгувався за курсом 25,70 (ціна останньої угоди). Мета: отримати максимум вигоди в разі зростання курсу долара до 30,0 грн. через місяць (+ 16%). Варіант перший - покупка готівки \ безготівкових 1 000 доларів за поточним курсом (25,70), необхідна сума 25 700 грн. Переваги цього варіанту - у вас є фізична валюта (в готівковій або безготівковій формі). Недоліки - складно оперативно купити таку суму легально, і всю суму ви заморожуєте для цієї покупки. Другий варіант - покупка 1 ф'ючерсу на долар - гривню за поточним курсом (25,70). Витрати з урахуванням гарантійного забезпечення 20% складуть всього 5 140 грн. (25 700 грн. * 20%) на один контракт. Якщо курс долара зростає і сягає позначки 30 грн. за долар, ви зможете продати ф'ючерси за цим курсом. У підсумку ваш прибуток складе 83,6% (30 000 - 25 700 = 4300 грн. (4 300 грн. / 5 140 грн.) * 100 = 83,6%)".

Таким чином, згідно з прикладом пана Бердічевського при зростанні ціни долара замість курсового доходу в + 16% (варіант готівкового долара) при покупці доларового ф'ючерсу фактичний дохід складе в п'ять разів більше або + 83,6%. Переваги очевидні. Єдиний мінус - доларовий ф'ючерсом не поставний, а розрахунковий, тобто всі розрахунки будуть зроблені в гривнях за курсом.

Як бачимо альтернатива готівковому долару є. Для доступу до торгів необхідно звернутися до ліцензованої брокерської компанії і відкрити брокерський рахунок.

Валютні ф'ючерси дозволяють не тільки зберегти заощадження, але і заробити на коливаннях курсу долара, не виходячи з дому і не володіючи значним капіталом. Так роблять трейдери на всіх біржах, і можете зробити і ви.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!