"Зелену альтернативу" поставили на паузу

"Зелену альтернативу" поставили на паузу

Неділя, 8 березня 2015, 14:22 -
П'ятирічний період існування відновлюваної енергетики в Україні добігає кінця: уряд зменшив тарифи для її виробників.

Електростанції, що споживають російське ядерне паливо, російський природний газ та донецьке вугілля з зони АТО, залишаться безальтернативними постачальниками струму в Україні.

Замінити АЕС та ТЕС котельнями, що працюють на біомасі (зокрема деревині), сонячній енергії та вітрі, поки неможливо.

Нещодавно НКРЕКП зменшила тарифи для виробників електроенергії з альтернативних джерел. На 55% "зелений тариф" в гривні зменшений для станцій, які виробляють струм із сонячного випромінювання, і на 50% - для всіх інших. У перерахунку на євро, це зниження майже на 85%. Про рентабельність проектів, які потребують дотування з боку енергоринку, годі й розмовляти.

З точки зору енергетичного балансу України, це не є втратою. Адже "альтернатива" давала близько 3% виробленого струму. Але з точки зору перспективи, Україна втратила можливість за рік-два позбутися енергетичної та валютної залежності від Росії.

Реклама:

Ще влітку 2014 року учасники ринку "альтернативи" розраховували, що уряд створить сприятливі умови зокрема для будівництва електростанцій, що працюють на біомасі - ці об'єкти мали опалювати та забезпечувати електрикою житлові масиви у районах міст. Політичні репресії, на їхню думку, мали бути застосовані лише до деяких особливо великих "альтернативних" бізнесів, що контролюються впливовими олігархами часів Віктора Януковича. Всі інші розраховували працювати у сприятливих умовах. Проте, сталося інакше.

Після зміни правлячої верхівки з'ясувалося, що без прикриття олігархів цілий сектор економіки став нікому не потрібний.

"Для багатьох компаній це (зниження "зеленого тарифу" - ЕП) означатиме технічне банкрутство", - вважає власник компанії "Гідроенергоінвест" Ігор Тинний.

"За такого пониження "зеленого" тарифу лише обслуговування європейського кредиту, без виплати зарплати і соціальних платежів, завдасть нам 350 тис дол збитків на рік. Це припиняє будь-який розвиток галузі", - додає голова наглядової ради компанії "Токмак солар енерджі" Олександр Рєпкін.

Отже, на деякий час розмови про "альтернативу" в Україні будуть припинені.

Рішення уряду безперечно є політично та економічно вмотивованим. Політика питання в том, що при Януковичі відновлювані джерела енергії були окремою "пісочницею" для кількох людей з найближчого оточення президента. Галуззю завжди керували вручну. Вона нібито розвивалася, але була відкритою не для всіх.

Преференції отримували лише обрані. Коли два ключові олігархи облаштували свої проекти, на вході виставили бар'єр. Ним стали поправки до закону "Про електроенергетику", відомі як "місцева складова": для будівництва станцій слід було використовувати певну мінімальну кількість вітчизняного обладнання.

Ще до початку девальвації, ці олігархи майже монопольно отримували надвисокий "зелений тариф". Отже, не є дивним, що уряд зменшив цей тариф навіть не зважаючи на те, що у валютному обчисленні він вже впав утричі. Адже АЕС та ТЕС також не отримали підвищення тарифу.

Отже, послаблень для "альтернативи" не треба чекати, аж поки економіка України не розпочне зростання.

Фото timer.od.ua

Самі "альтернативники" вважають ці дії непрофесійними.

"Галуззю керують непрофесіонали. За рік регулятор зекономив 200 млн грн при обсязі ринку 89 млрд грн", - каже глава компанії "Вінд пауер" Герман Айнбіндер.

"У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості нема профільного відділу. Там ніхто не намагався розібратися в проблематиці. Від міністерства виходить більшість пропозицій щодо обрізання тарифів, а НКРЕКП - лише виконавець, хоча ця комісія повинна бути незалежним органом", - нарікає Тинний.

Зараз гравці ринку характеризують ситуацію у сонячній енергетиці так. "Ліцензії на виробництво електроенергії мають 82 сонячні станції. Близько 84% встановлених потужностей або 33 компанії контролюють представники попередньої влади. Залишається 16% генерації, які є добросовісними інвесторами, і які не отримували жодних преференцій", - розповідає Рєпкін.

Але цей невеличкий прошарок також вирішили принести у жертву економічній доцільності. І уряд є загалом правий, хоча його рішення матиме певні негативні наслідки.

"Рішення НКРЕКП - це катастрофа для галузі. Згідно з нацпланом, до 2020 року сектор біоенергетики повинен був вирости до 950 МВт. Це дозволило б замістити 1 млрд куб м газу на рік. Тепер цього не станеться. Інвестори налякані", - говорить голова Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха.

 
Натисніть для збільшення

Банкрутування багатьох з "альтернативних" проектів є доволі вирогідним. Адже вони отримували кредити у валюті, які розраховували повертати за рахунок "прив'язки" "зеленого тарифу" до євро. Рішення уряду щодо зниження теоретично можливо оскаржити, але на практиці більше грошей гравці ринку "альтернативи" не отримають в будь якому разі.

"В Україні є об'єкти, побудовані на позики ЄБРР, видані в євро. Інвестори не зможуть виконати свої зобов'язання перед кредиторами", - заявив голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель.

"З іншого боку, - додав він, - ми всі в одному човні, в країні все непросто".

Реклама: