Як втримати газовий баланс

Як втримати газовий баланс

Понеділок, 23 березня 2015, 15:02 -
Уряд розглядає проект газового балансу на 2015 рік. Експерти оцінюють його як позитивний. Головні проблеми країни - зниження споживання за рахунок зупинки промислових підприємств і повільна заміна газу іншими видами палива.

Уряд розглядає проект газового балансу на 2015 рік.

При всій складності ситуації в енергетиці експерти оцінюють його як позитивний.

Головні проблеми країни - зниження споживання за рахунок зупинки промислових підприємств і повільна заміна газу іншими видами палива.

Баланс газу на 2015 рік відображає здебільшого індикативні показники.

Реклама:

Очікується, що всі категорії споживачів спалять на 2,3 млрд куб м газу менше. У 2014 році вони спожили 42,6 млрд куб м, на 2015 рік заплановано 42,3 млрд куб м.

При цьому "Нафтогаз" прогнозує зниження видобутку газу на 1 млрд куб м.

Відповідно, розрив буде компенсований за рахунок імпорту, а до запасів газу у сховищах монополіст обіцяє ставитися більш ощадливо.

Мінус мільярд

Підвищення ренти з видобувників газу та нафти 2014 року обурило приватні компанії. Вони стверджують, що за такого оподаткування видобуток продовжувати нерентабельно, а отже, не варто. Чи це так насправді?

"Падіння видобутку на 1 млрд куб м цілком реальне, але цей показник умовний", - вважає аналітик консалтингової компанії Newfolk Геннадій Кобаль.

Згідно з балансом, цей показник стосується здебільшого державних компаній - "Укргазвидобування" та "Укрнафти". У "Нафтогазі" вважають, що видобуток приватних компанії залишиться на рівні 2014 року.

"Я не вважаю, що приватні компанії кардинально знизять видобуток газу. Їх аргументи щодо важкого становища і намірів згортати видобуток є виправданим тиском на уряд, адже це їх гроші", - пояснює президент центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

На його думку, заяви про швидку катастрофу у галузі видобутку енергоносіїв - перебільшення. "Так, це дискомфортно, не стимулює до інвестицій, але і сказати, що всі опустять руки, розвернуться і підуть додому - неправильно", - каже експерт.

Він підкреслює, що існує інформаційне протистояння між урядом та приватними газовидобувними компаніями. До того ж, уряд ще може скоригувати політику у галузі, адже закінчується тільки перший квартал 2015 року.

 Натисніть для збільшення

НАК накопичує жирок

У 2015 році "Нафтогаз" розраховує отримати 26 млрд куб м газу іноземного походження. Здебільшого - російського, хоча про це прямо ніхто не каже. При цьому із сховищ у 2015 році планують підняти значно менше газу, ніж у 2014 році: 8,7 млрд куб м проти 12,4 млрд куб м.

Експерти вважають це правильним, бо останні дві зими були відносно теплими, і з урахуванням зниження власного видобутку не буде зайвим перестрахуватися.

"Враховуючи негативний досвід "газових відносин" з основним постачальником, Україні слід максимально заповнити газосховища. Цілком розумно купувати газ влітку, коли ціни мінімальні, і продавати взимку, коли є великий попит. Однак через постійні фінансові проблеми "Нафтогазу" робити це складно", - каже Кобаль.

До того ж, у 2015 році ціна на газ буде сприятливою. "Враховуючи динаміку цін на нафту, газ з другого кварталу 2015 року дешевшатиме", - прогнозує Гончар.

Імпортний переворот

Щоправда, поки не зрозуміло, якою буде ціна у Росії. Упродовж останніх місяців "Газпром" нагадує, що з квітня припинить діяти знижка 100 дол за тис куб м.

 Натисніть для збільшення

Вірогідно, "Нафтогаз" і в 2015 році максимізуватиме закупівлю газу на західних кордонах, чим він, власне, і займається останнім часом.

"Основні потужності реверсу - на словацькому напрямку. У січні цим каналом імпортовано понад 1 млрд куб м. В окремі дні постачання перевищувало 40 млн куб м. Це більше, ніж номінальна потужність газопроводу", - розповідає Кобаль.

Тобто із Словаччини можна отримувати 12-15 млрд куб м на рік, з Угорщини і Польщі - до 5 млрд куб м. Проте - при наявності контрактів і коштів у НАК. "У такій ситуації потреба в імпорті газу з Росії буде мінімальна", - пояснює він.

Натисніть для збільшення 

За оцінками центру "Стратегія XXI", Україні у 2015 році не вдасться відмовитися від купівлі газу в РФ, але "перевернути" ситуацію на користь західного кордону - можливо. "На угорському і польському напрямках у нас ті самі можливості щодо імпорту газу, а на словацькому - вони розширилися", - відзначає Гончар.

Він стверджує, що за трьома напрямками Україна може отримати 22,6 млрд куб м газу. Однак всі вони одночасно і на максимальній потужності працювати не будуть. Проблема не в технічній можливості, а у купівельній спроможності, каже експерт.

Можливим рішенням міг би стати допуск на ринок інших гравців, які мають кошти, але "Нафтогаз" користується привілеєм: він не платить ПДВ при імпорті газу. Це до певної міри гальмує створення нормального ринку блакитного палива, але експерти вважають такі перекоси виправданими.

Йдеться, кажуть вони, про чутливий ресурс, і в умовах нестабільності видобутку вугілля державі важливо тримати це питання у своїх руках. До того ж, НАК може поправити своє становище за рахунок низьких цін на газ.

 Фото naftogaz.com

Імпортний газ на опалення

Баланс передбачає використання імпортного газу для вироблення теплової енергії для потреб населення. У попередні роки "Нафтогазу" не вдавалося перекривати потреби населення в пікові періоди споживання. Через це компанія не знаходила спільної мови з Мінфіном в процесі затвердження бюджету.

За оцінками директора енергетичних програм Інституту суспільних досліджень Віталія Дем'янюка, "накладка" становить близько 1 млрд куб м. Тепер цю проблему вирішено: тільки імпорт і нова ціна.

"Зважаючи на очікуване підвищення ціни на газ, обсяги споживання населенням суттєво знизяться. Отже, є висока ймовірність, що українського газу вистачить для потреб населення", - прогнозує Кобаль.

Крім того, очікується, що ціни на імпортний газ будуть знижуватися. Цьому сприятимуть рекордний обсяг газу у сховищах Європи і сезонне падіння цін. Отже, різниця між цінами на імпортний та український газ буде зменшуватися.

 Фото unian.net

Криза допоможе зекономити

Чи не найбільший внесок до економії може зробити промисловість. У НАК передбачають, що підприємства використають на 2,6 млрд куб м газу менше порівняно з 2014 роком. "Динаміка останніх років - це зниження. Тут нема чим пишатися: економія йде за рахунок зупинки промисловості", - говорить Гончар.

На переконання Кобаля, в балансі відображено оптимістичний сценарій. На його думку, падіння споживання промисловістю буде більшим. Передусім мова йде про металургійну і хімічну галузі.

При цьому експерти скептично оцінюють ефективність минулорічних антикризових заходів. Планувалося, що вони дозволять знизити споживання газу на 30%, але цього не сталося. Фахівці пов'язують це з тим, що уряд, видавши настанову економити, не спромігся передбачити санкції за порушення бажаних лімітів.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!