Така прокладка потрібна самому

Така прокладка потрібна самому

Четвер, 18 грудня 2014, 11:08 -
Український прем'єр сам назвав післяреволюційний уряд урядом камікадзе. Правда, згодом виявилося, що у крісла сіли люди, які не те що не готові чимось жертвувати заради країни - вони не можуть виконати елементарні посадові обов'язки.

Півроку назад ЕП опублікувала маленьку статтю про великий грабіж споживачів газу.

Матеріал називався "Стара "прокладка" для нової влади" і був наповнений фактами та прізвищами.

Втім, "камікадзе" досі не спромоглися притягти до відповідальності бодай когось.

Мова йшла про тендери "Нафтогазу" 2012 року, під час яких посадові особи держкомпанії уклали кілька угод на 414,9 млн грн з "прокладкою" Сергія Курченка.

Реклама:

Остання не мала приміщення, обладнання та навіть персоналу. Відтак просто

фізично не могла виконати сейсморозвідувальні 3D-роботи відповідно до контрактів.

До слова, халатні посадові особи проводили тендери "Нафтогазу" і після революційного оновлення влади.

У скандалі також "засвітилося" дочірнє підприємство "Нафтогазу" "Науканафтогаз", керівництво якого уклало з "Капромбудом" кілька договорів на послуги з обробки інформації на 13,6 млн грн.Правда, держава послуг так і не отримала.

Промовиста назва статті відіграла свою історичну роль. Наступного дня після її виходу прем'єр Арсеній Яценюк доручив міністру внутрішніх справ, міністру енергетики та керівнику "Нафтогазу" "терміново розібратися, вжити відповідних заходів і поінформувати про результати Кабінет міністрів і громадськість".

Будь-які строки, які можна віднести до термінових, пройшли, тож автор вирішив перевірити, яких саме заходів вжили "камікадзе" у боротьбі з корупцією попередників.

Дивно, що, крім прем'єра, у кількасоттисячному державному апараті нікого не зацікавили факти розкрадання коштів, викладені у згаданій статті.

У серпні автор дізнався, що Міненерговугілля тоді ще під керівництвом Юрія Продана та МВС Арсена Авакова випали з боротьби за розкрадені мільйони співгромадян. Замість чітких відповідей про перебіг розслідування автор отримав наступне.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов повідомив, що Генпрокуратура веде кримінальне провадження №42014000000000259 за фактами розкрадання державних коштів службовими особами ДК ПАТ "Укртрансгаз".

Відтак, кмітливі слідчі МВС перенаправили всі факти із статті про "прокладку" Курченка до ГПУ. Логічне питання: при чому тут "Укртрансгаз"?

У правоохоронних органах неофіційно кажуть, що це такий хитрий прийом укрупнення справ. В одне провадження скидають кілька не пов'язаних між собою злочинів, аби не розплутати до кінця жоден.

До речі, є підстави вважати, що справу гальмують саме підопічні Авакова. У червні, коли автор тільки збирав матеріал, прес-служба "Нафтогазу" повідомила про співробітників Печерського РУ ГУ МВС у Києві, які ще в січні 2013 року вилучили оригінали та копії документів щодо фінансово-господарської діяльності "Капромбуду".

Однак останні ні до революції, ні після так і не притягнути винних до відповідальності.  Згодом "Наші гроші" припустили, що міліція просто підігрує колишнім "енергетичним" урядовцям - чи то Юрію Бойку, чи то Едуарду Ставицькому.

В ГПУ все просто. Очільник відомства Віталій Ярема ображається, що проти нього ведуть інформаційні війни, але похвалитися радникам юстиції нема чим. Схоже, якщо співробітників Генпрокуратури разом з шефом на рік відправити у примусову безоплатну відпустку, ніхто їх відсутності і не помітить.

За повідомленням прес-служби ГПУ, в межах кримінального провадження №42014000000000259 спричинені державі збитки встановлені у сумі 650 млн грн. Проте про підозру не оголошувалося, арешти не накладалися, до відповідальності ніхто не притягувався. Розслідування триває.

У Міненерговугілля теж все просто. За повідомленням заступника міністра Ігоря Діденка матеріали про укладені договори ще у серпні перенаправлені до МВС. У "Нафтогазі" утворено робочу групу "для вивчення ситуації". На результати вивчення очікували після 26 вересня 2014 року, але їх не було ні в жовтні, ні у листопаді.

Лише в середині грудня підопічні нового керівника "Нафтогазу" Андрія Коболєва повідомили, що встановили особу, відповідальну за провалені закупівлі. Ним виявився куратор закупівлі скандальних "вишок Бойка" Сергій Кацуба.

Також прес-служба газового монополіста розкрила нові подробиці співпраці з "прокладкою" Курченка. Як встановив внутрішній аудит, протягом 2012 року між "Нафтогазом" та ТОВ "Капромбуд" було укладено 33 договори на виконання геолого-тематичних та геофізичних робіт майже на 1,4 млрд грн.

Частину роботи виконало згадане "Науканафтогаз".

Інформації про притягнення до відповідальності посадових осіб відповідь прес-служби не містить. Нижче - оригінал листа. Він дозволяє ознайомитися з деталями схеми, за якою "прокладка" здерла із споживачів газу кількасот мільйонів гривень.

 Віталій Ярема. Фото УП

"На Ваш запит повідомляємо наступне.

Протягом 2012 року між НАК "Нафтогаз України" та ТОВ "Капромбуд" було укладено 33 договори на виконання геолого-тематичних та геофізичних робіт на загальну суму майже 1,4 млрд грн. За цими договорами було фактично виконано та прийнято робіт на суму близько 1 млрд грн. Протягом 2012-2013 років на користь ТОВ "Капромбуд" компанією було перераховано кошти у розмірі майже 818 млн грн.

В ході перевірки, яку провів департамент внутрішнього аудиту НАК "Нафтогаз України" влітку та восени 2014 року, встановлено, що роботи за вісьмома з цих договорів (загальна сума майже 148 млн грн) повністю виконувало дочірнє підприємство Нафтогазу ДП "Науканафтогаз".

Для виконання цих робіт ТОВ "Капромбуд" уклало з ДП "Науканафтогаз" договори на суму близько 37 млн грн. За цими договорами фактично виконано та передано робіт: від ДП "Науканафтогаз" до ТОВ "Капромбуд" - на суму близько 31 млн грн, від ТОВ "Капромбуд" до НАК "Нафтогаз України" - на суму близько 58 млн грн.

При цьому ТОВ "Капромбуд" досі винне ДП "Науканафтогаз" 25 млн грн за виконання цих робіт.

В ході перевірки також встановлено, що ДП "Науканафтогаз" долучалося до виконання робіт ще за чотирма договорами, укладеними між НАК "Нафтогаз України" та ТОВ "Капромбуд" у 2012 році (загальна сума 766 млн грн, виконано та прийнято робіт на суму 651 млн грн).

НАК "Нафтогаз України" сподівається, що в ході розслідування слідчим органам вдасться встановити фактичних виконавців робіт за рештою договорів та вартість цих робіт для ТОВ "Капромбуд".

Умови конкурсних торгів, в ході яких у 2012 році було обрано ТОВ "Капромбуд", містили вимогу щодо обов'язкової наявності в учасника тендеру завдатку для забезпечення пропозиції конкурсних торгів у розмірі 400 тис грн.

У з'язку з відсутністю таких коштів ДП "Науканафтогаз" не змогло самостійно взяти участь у конкурсних торгах. ТОВ "Капромбуд", своєю чергою, представило банківську гарантію на необхідну суму, надану ПАТ "Реал банк".

Згідно з розподілом обов'язків у НАК "Нафтогаз України", на той час відповідальність за організацію та контроль за проведенням тендерних закупівель у компанії та на її дочірніх підприємствах було покладено на заступника голови правління компанії Сергія Кацубу.

Управління по зв'язках з громадськістю Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України"

Арсен Аваков. Фото УП

Під час Другої світової війни камікадзе називали японських пілотів-смертників, які віддавали власне життя заради імперії. В літературі образ камікадзе пов'язують з відчайдухами, які готові пожертвувати найціннішим заради власної цілі.

Український прем'єр сам назвав післяреволюційний уряд урядом камікадзе. Правда, згодом виявилося, що у крісла сіли люди, які не те що не готові чимось жертвувати заради країни - вони не можуть виконати елементарні посадові обов'язки.

Нескладно уявити, як нинішній державний апарат бореться з корупцією, якщо навіть доручення прем'єра нічого не варте у коридорах на Грушевського. У підсумку споживачі газу знову залишилися одуреними.

Реклама: