Компенсації по-європейськи

Компенсації по-європейськи

Понеділок, 16 червня 2014, 10:07 -
Уряд вирішив зламати схему виплати компенсації за тарифами з держбюджету для підприємств теплокомуненерго. Тепер гроші повертатимуть у вигляді субсидій для населення одночасно з поступовим збільшенням тарифів.

Уряд вирішив зламати схему виплати компенсації за тарифами з державного бюджету для підприємств теплокомуненерго.

Тепер гроші повертатимуть у вигляді субсидій для населення одночасно з поступовим збільшенням тарифів.

Заступник міністра регіонального розвитку Андрій Білоусов повідомив керівникам облдержадміністрацій, що відшкодування з держбюджету різниці між тарифами для підприємств теплокомуненерго буде скасоване з 1 липня.

Підстава - введення ринкових тарифів. "З другого півріччя для підприємств теплоенергетики діятиме економічно обґрунтований тариф, тому відшкодування різниці між тарифами з державного бюджету не буде", - повідомили у відомстві.

Реклама:

Компенсація різниці між цінами на газ для підприємств - давній головний біль. Особливо часто це питання виникає стосовно "Нафтогазу".

Цю компенсацію часто включають у фінплани, хоча вона не є частиною фінансів монополіста. За документами НАК, розміри компенсацій оцінюються 7,9 млрд грн за 2012 рік та 12 млрд грн за 2013 рік. Держава ці суми не повертала.

Розмір компенсацій різниці між тарифами для підприємств ТКЕ, млрд грн

 Джерело: фінплан "Нафтогазу" та відкриті джерела 

"Нафтогаз" постачає блакитне паливо для ТКЕ та ТЕЦ, які виробляють тепло для населення. Вартість цього газу низька - 1 309 грн за тис куб м без ПДВ та надбавок. Для населення ціни на послуги формуються, виходячи з цієї ціни.

Відтак виникає різниця між ціною проданого газу і отриманими грошима. Держбюджет повинен виділяти кошти для компенсації, але це робиться не завжди.

Тож у травні 2014 року прострочена заборгованість підприємств ТКЕ та ТЕЦ за газ перед "Нафтогазом" становила 20,1 млрд грн, з них 5,8 млрд грн - за 2014 рік. Середній рівень розрахунків підприємств ТКЕ за паливо у 2014 році - 35%.

 Джерело: фінплан "Нафтогазу" та відкриті джерела

Скасування виплати компенсацій не означає їх зникнення. Просто тепер вони називатимуться інакше.

"Соціальний меморандум Європейського енергетичного співтовариства передбачає адресні дотації для незаможних споживачів. Однак не завжди сума субсидій для ТКЕ дорівнювала реальній сумі втрат. Вважаю, що вона суттєво більша", - каже директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

Погоджується з ним член спостережної ради Інституту енергетичний стратегій Юрій Корольчук. "Уряд виконує формальну річ перед МВФ. Компенсації будуть виплачуватися у вигляді субсидій, однак система їх отримання не налагоджена".

Правда, уряд міг би піти іншим шляхом: не видавати ці кошти "живими" грошима, а нараховувати компенсації одразу на рахунки споживачів. Хоча поки незрозуміло, як саме держава буде видавати субсидії населенню.

Фото tsn.ua

Ринковий крок вирішив зробити "Нафтогаз". Компанія запропонувала зрівняти ціну на газ для всіх категорій споживачів. Тобто продавати всім газ за ціною, за якою паливо отримують промислові споживачі - 519 дол за тис куб м. Експерти переконані, що це наразі неможливо.

"З точки зору логіки бізнесу це правильно, це світова практика. Однак якщо побутовий споживач купуватиме газ за "промисловою" ціною, він не зможе платити", - вважає Гончар.

За його словами, суть пропозицій МВФ полягала у поступовому, п'ятирічному, підвищенні тарифів паралельно з підвищенням платоспроможності споживачів.

"Населення не може платити так багато. Це популізм, але він направлений не на населення, а на МВФ. Урядовці прагнуть зарекомендувати себе реформаторами. Втім, підґрунтя для таких непопулярних кроків нема", - переконаний Корольчук.

Більше того, до таких змін не готовий і уряд. У нього просто нема ресурсів для покриття такої величезної різниці населенню у вигляді субсидій. Уряду і людям слід готуватися до довгого періоду зростання тарифів до рівня ринкових.

Реклама: