Як "відмити" гроші селян

Як "відмити" гроші селян

Середа, 19 березня 2014, 15:39 -
Повірити, що кум Януковича не мав частки у "схемі", важко. Утім, щодо "смотрящої", він, схоже, не брехав. Джерела кажуть про жінку, яка і зараз працює у Держсільгоспінспекції і має неабиякий вплив на голову відомства.

Український народ переміг корумпований режим, але чи зможе нова влада побороти корупцію та позбутися заплямованих зловживаннями чиновників?

"Економічна правда" уже писала про корупційні схеми на зерновому ринку і про те, яких збитків зазнають бізнес та державна казна.

Близько 3 млрд грн на рік - ось загальна сума втрат зерновиків на "премії" усім інспекціям і державним органам.

ЕП отримала нову інформацію про роботу однієї з найбільших "годівниць" корупційної вертикалі, яку створила попередня влада. Також були ідентифіковані десятки фірм, які мали стосунок до таких схем.

Реклама:

Як уже зазначалося, на зерновому логістичному ланцюжку неофіційно "годується" багато відомств, зокрема - Державна сільськогосподарська інспекція.

Учасники ринку називають її однією з найбільш ненаситних. За їхніми словами, вона збирає з учасників ринку чималі "врожаї", беручи додаткову плату за надання сертифікатів якості зерносховищ та сертифікатів якості зерна.

За приблизними підрахунками, лише на зерновому ринку Держсільгоспінспекція може збирати за рік 100 млн дол, які осідають у кишенях чиновників.

Натисніть для збільшення

Для отримання першого документа розрахунковою базою служить місткість складів. За офіційним тарифом власник елеватора сплачує 4-15 коп за тонну його місткості, а неофіційно - ще 1-2 дол за тонну. Для отримання другого документа чиновники затягують процедуру видачі, поки бізнес не почне "домовлятися".

Заявку на отримання сертифіката можна подати лише після повного завантаження товару у вагон або фуру. На його оформлення закон дає три дні. Якщо інспектори приходять в останній день, перевізники зазнають збитків через простій транспорту.

Підприємців ставили перед вибором: стій три дні із завантаженим зерном або плати "податок" і їдь спокійно. Стандартна "такса" за своєчасне отримання паперу - 1 дол з тонни плюс 1 дол з тонни при експорті.

Такою була ситуація до осені 2013 року. Потім неофіційна плата за отримання сертифіката якості зерна зросла. Це відбулося через залучення до "схеми" такого собі "Незалежного центру лабораторних досліджень "Еталон".

З 1 листопада 2013 року найбільш популярні експедитори, зокрема й компанія "Атланта-агро", про яку - згодом, радили усім користуватися послугами "Еталона".

Натисніть для збільшення

Як видно з листа, Держсільгоспінспекція дала зрозуміти, що замовляти аналізи з якості зерна можна лише у конкретної компанії. Там же було сказано, що треба додатково платити 9,6 грн за тонну. Хто відмовлявся - стикався з проблемами.

Так було створено два канали збирання коштів. З одного боку, аграрії платили готівкою долар з тонни за сертифікат безпосередньо інспекторам. З іншого боку, ще один долар з тонни був закладений в оплаті послуг "Еталона".

Тим не менш, Держсільгоспінспекція заперечує звинувачення бізнесу. У відповіді на запит ЕП у відомстві заявили, що кожне з підприємств може самостійно визначати, до якої акредитованої лабораторії йому звертатися.

Зокрема, чиновники стверджують, що сьогодні акредитовано 104 приватні та державні лабораторії, з яких 83 мають право проводити дослідження на визначення показників якості та наявність ГМО.

Дані Держсільгоспінспекції щодо лабораторій, у яких проводилися лабораторні дослідження у 2013 році

Натисніть для збільшення

"Лаборанти" як ширма

Що таке "НЦЛД "Еталон"? Це невелика приватна структура, створена 2005 року, базується у Хмельницькому. Займається поточним та періодичним контролем якості харчової продукції та продовольчої сировини.

На сайті фірми сказано, що до її складу входить 15 висококваліфікованих спеціалістів. Філіалів чи підрозділів у регіонах ця структура не має.

ЕП ознайомилася з деякими статтями фінансової звітності "Еталона" за 2013 рік і простежила рух коштів. Найцікавішими є дані за два останні місяці 2013 року.

З 1 листопада 2013 року скромна лабораторія з Хмельницького отримала непомірну кількість клієнтів та замовлень. З цього часу в "Еталона" небувалими темпами почали рости обсяги виручки та видатки, причому майже пропорційно.

Повірити, що маленька лабораторія раптом почала перевіряти все зерно, яке перевозиться всередині країни та йде на експорт, дуже важко. Це важко зробити фізично, враховуючи невеликий штат компанії, розміри та відсутність відділень у регіонах. Хоча обсяги її виручки і кажуть про зворотне.

Очевидно, компанія була лише "прокладкою" для отримання грошей в експедиторів. Не можна сказати, що вона не була діючою. Вона виконувала певну роботу, і у місяці найбільш активного пересування зерна її виручка становила 100-200 тис грн, але ж не 25 млн грн за один місяць.

До речі, лідером замовлень "послуг" у НЦЛД "Еталон" була згадана компанія-експедитор "Атланта-агро" з Дніпропетровська, яка перерахувала лабораторії в останні два місяці 2013 року майже 7 млн грн.

У 2011-2012 роках ця компанія співпрацювала із сумнозвісним "Хліб інвестбудом". Про це президент "Атланта-агро" розповідав в інтерв'ю "АПК-інформ".

За словами представників зернотрейдерів, останнім часом чиновники так само, як і у випадку з "Еталоном", наполегливо "рекомендували" учасникам ринку користуватися послугами саме цього дніпропетровського експедитора. Тарифи цієї компанії були вищими порівняно з послугами інших експедиторів.

Що ж відбувалося з отриманими "Еталоном" коштами? Як свідчать його документи стосовно операцій з ПДВ, гроші на рахунках довго не затримувалися. Тільки за останні два місяці 2013 року "Еталон" перерахував сімом компаніям, що займаються оптовою торгівлею, близько 46 млн грн.

Харківський слід

Більшість з наведених у таблиці компаній, які отримували кошти від "Еталона" за гіпотетичні послуги чи товари, зареєстровані у 2013 році. Їх засновники невідомі.

Виняток - ТОВ "Рокфор маркет", яке пов'язують з одним з народних депутатів від Партії регіонів. Товариство, яке отримало найбільшу кількість грошей "Еталона", насправді є харківським продуктовим супермаркетом.

Відповідно до інформації у ЄДР, засновник цієї компанії ховається за офшором з Белізу "Кампані холдінг менеджмент лімітед". Утім, сам супермаркет знаходиться у торговому центрі Vizit, який звела будівельна компанія "Авантаж".

У мережі можна знайти порядки денні зборів акціонерів "Фінансової компанії "Авантаж" за 2012 рік, де розглядаються питання щодо укладання іпотечних угод для забезпечення зобов'язань "Рокфор маркет" перед комерційними банками.

Фактичним власником "Авантажу" є депутат від Партії регіонів з Харкова Анатолій Денисенко. На момент його обрання до Верховної ради він був президентом ПАТ "ІБК "Авантаж", що вказано на його парламентській сторінці.

Як повідомляють "Коментарі", Денисенко - один з найвідоміших будівельних магнатів Харкова. Наприкінці 1990-х років він очолив АТЗТ "Спецстроймонтаж" - основне підприємство, з якого стартував бізнес Денисенка.

Пізніше, пише видання, він створив "Авантаж" - корпорацію, що стала "фасадом" для будівельного "Спецстроймонтажа". До слова, "Спестроймонтаж", залишаючись окремим підприємством, будує усі об'єкти "Авантажа".

Депутат близький до мера Харкова Геннадія Кернеса. На відкритті більшості об'єктів, де була задіяна компанія Денисенка, завжди "світився" цей чиновник.

Будівельний магнат також брав участь у створенні сумнозвісного "Українського фронту", головною метою якого була "зачистка країни від окупантів". Окупантами організатори "фронту" називали прихильників Євромайдану.

ЕП звернулася до Денисенка з проханням розповісти про свої активи, однак він заперечує причетність до бізнес-імперії "Авантаж".

"До обрання до Верховної ради я був власником однієї акції ПАТ "ІБК "Авантаж", що становить 0,000001% статутного капіталу ПАТ "ІБК "Авантаж". Після обрання відповідно до вимог законодавства я не займаюся підприємницької діяльністю. Цю акцію було передано в управління іншим особам", - йдеться у відповіді депутата.

Денисенко також запевнив ЕП, що ніколи "не був власником або одним із власників ТОВ "Рокфор маркет".

Харківський міський голова Геннадій Кернес та Анатолій Денисенко (поруч з ним). Фото dozor.kharkov.ua

Крім супермаркету, до Харкова також ведуть компанії "Оптоком", "Промтрейд лтд" та "Українська компанія "Модус". Усі вони за дивним збігом зареєстровані за однією адресою: Харків, вулиця Карла Маркса, 26. Поруч, на вулиці Карла Маркса 32, - ще одна харківська компанія, ТОВ "Велторг 2013".

"Українська компанія "Модус", за інформацією порталу "Наші гроші", була помічена у сумнівному тендері за участі ТОВ "Сафарістройсервіс", яка входить до сфери впливу заступника міського голови Харкова Олександра Попова.

Та ж компанія "Модус" фігурує як фіктивна юридична особа в ухвалі Київського районного суду міста Харкова, яка датується жовтнем 2013 року.

Хто стежить за касою

Схема з "Еталоном" - лиш один з прикладів "відмивання" коштів, які бізнес змушений "доплачувати" чиновникам за своєчасне отримання сертифікатів. На цих фірмах ланцюжок обривається, і куди потрапляють кошти - невідомо.

Про існування таких проблем не раз говорили на офіційних заходах і аграрії, і керівники профільних асоціацій. Це не подобалося колишньому аграрному міністру Миколі Присяжнюку, який не міг не знати, що відбувається на ринку.

Один з учасників ринку, близько знайомий з колишнім міністром, розповів ЕП, як він пояснював це у приватних розмовах.

"Казав, що йому ніхто нічого не заносить, що не його люди збирають гроші з ринку. Якщо вірити Присяжнюку, то він начебто з цього не отримував ні копійки, а всі кошти йшли в умовний "фонд на вибори". Згадував, що у Держсільгоспінспекції є "смотряща" за цим всім ділом".

Повірити, що кум екс-президента Віктора Януковича не мав своєї частки у "схемі", важко. Утім, щодо "смотрящої", він, схоже, не брехав. Кілька джерел ЕП кажуть про жінку, яка і зараз працює у Держсільгоспінспекції консультантом і має неабиякий вплив на голову відомства Владислава Гончаренка.

 Віктор Янукович, Микола Присяжнюк. Фото zhitomir.info

ЕП недарма звертала увагу на те, що схема діє. Незважаючи на останні події в країні і на вимоги Майдану, "потік" працює як швейцарський годинник і зараз. Звільнення Присяжнюка нічого не змінив, як і усунення від справ Сергія Арбузова, який гальмував у Раді законопроекти про скасування системи "сертифікації".

Більше того, у парламентському комітеті з питань регуляторної політики та підприємництва розглядалася можливість посилення режиму відповідальності за відсутність сертифіката якості зерна при перевезенні. Таку пропозицію відстоював депутат з Партії регіонів Владислав Лук'янов на засіданні комітету 12 березня.

Тимчасом аграрії і далі б'ють у всі дзвони, а керівники Держсільгоспінспекції та "смотрящі" продовжують "гріти" свої крісла. Схема чекає на нову "сім'ю"?

Реклама: