"Укрзалізниця" в 2013: падіння перевезень та борговий зашморг (додані документи)

"Укрзалізниця" в 2013: падіння перевезень та борговий зашморг (додані документи)

Четвер, 15 серпня 2013, 09:41 -
Фото news.pn
Колапсу у зв'язку з браком вагонів не сталося тільки тому, що у вантажоперевезеннях весь 2012 рік була стагнація. Втрата вантажопотоку склала 2,5%, або близько 12 млн тонн. Причому більше 10 млн тонн з них - транзит. У 2013 році ситуація в економіці також поки грає на руку "Укрзалізниці", допомагаючи їй ще трохи почекати з колапсом. Темпи падіння обсягів вантажоперевезень за підсумками перше півріччя зросли до більш ніж 7%.

Наприкінці липня Кабінет міністрів затвердив фінансовий план "Укрзалізниці" на 2013 рік.

Більше ніж півроку знадобилося  урядовцям на те, щоб вирішити, як зароблятимуться та на що витрачатимуться гроші транспортного гіганта. Хоча законодавство, насправді, передбачає, що фінансові плани державних підприємств підлягають затвердженню "до 1 вересня року, що передує плановому".

Тобто, сама ідея затвердження фінпланів в Україні геть дискредитувала себе. Схоже, що в уряді норми Господарського кодексу розглядають суто як рекомендаційні.

Хоча, звісно, це не привід відмовлятися від складення фінпланів. Деякий прогрес вже спостерігається - минулого року фінплан "УЗ" взагалі був схвалений тільки у вересні. Тобто, маємо поліпшення дисципліни уряду на 17%.

Реклама:

Отже, українські залізниці перше півріччя прожили без затвердженого кошторису. І це стосується не тільки "УЗ", а також й ДМА "Бориспіль" та НАЕК "Енергоатом",  фінансові плани 2013 року яких теж був схвалені Кабміном тільки в липні. На черзі фінплан "Укртранснафти", який буде затверджений щонайкраще в серпні.

Коментуючи затверджений фінплан "Укрзалізниці", міністр інфраструктури Володимир Козак, заявив, що в документі "усе вище минулого року". І екс-очільник "Укрзалізниці" таки не збрехав. Необов'язкових витрат в документі точно побільшало.

Негативний експертний висновок щодо фінплану не завадив його затвердженню. Натисніть, щоб збільшити зображення

"Економічна правда" у цьому переконалася, ознайомившись із самим документом, який є у розпорядженні редакції.

Що таке "Укрзалізниця"

Перед тим, як перейти до основних фінансових показників і запланованих результатів, які представлені в документі, нагадаємо, що собою уявляє фінплан "УЗ", і як розподіляються кошти серед її структурних підрозділів.

Проект фінплану на розгляд Кабміну вносить Міністерство інфраструктури, попередньо отримавши документ з усіма розрахунками від керівництва "Укрзалізниці".

В свою чергу, остання є адміністратором і центральним органом управління шістьма залізницями. Вони існують у вигляді державних підприємств: Донецька залізниця, Львівська залізниця, Одеська залізниця, Південна залізниця, Південно-Західна і Придніпровська залізниці. Кожна із цих залізниць подає до центрального апарату свій фінплан, які вже "УЗ" зводить до єдиного.

 Схема залізниць, що входять до складу "УЗ". Натисніть для збільшення

Зазначені підприємства якраз і формують доходи "УЗ" , надаючи цілий ряд послуг своїми залізницями - починаючи від пасажирських, вантажних перевезень і ремонту, та закінчуючи передачею та постачанням електроенергії для перевезень, і не тільки.

Кошти, отримані від таких послуг, надходять на централізований розподільчий рахунок "Укрзалізниці". Потім надходження розподіляються між шістьма підприємствами  з  урахуванням частки виконаних робіт. Перерозподіл здійснюється щомісяця.

Надходження доходу від перевезень пасажирів і вантажів та виконання пов'язаних з ними  робіт у межах  однієї залізниці України перерозподілу не підлягають, і зараховуються в доходи цієї залізниці.

Тобто, фінансовим ресурсом управляють керівники шести ДП, але відзначаємо - призначає їх центральна адміністрація. Від доброї волі голів залізниць залежить, яке підприємство та за якою ціною отримає підряд від державних залізниць на ремонт, закупівлю запчастин або на купання вагонів.

Скандалів щодо непрозорих тендерів, пов'язаних з "УЗ" було за останній час чимало. Заробляла на них і "Сім'я", як зазначають "Наші гроші". Після виведення з-під дії закупівель державних підприємств відстежити усі закупівлі уже представляється неможливим.

Доходи. Колапсу не сталося лише через стагнацію економіки

Проектом фінансового плану передбачено, що доходи залізниць у 2013 році становитимуть 55,4 млрд грн (чистий дохід – 53,44 млрд грн), а чистий прибуток складе 511 млн грн. Останній показник дійсно збільшено - на 18% порівняно із фактом 2012 року.

У структурі чистого доходу, як і раніше, найбільша частка - 89% - доводиться на доходи від перевезення вантажів та пасажирів, які заплановані у сумі 47,64 млрд грн.  З них доходи від вантажних перевезень – 40,8 млрд грн, від пасажирських перевезень – 6,83 млрд грн.

Доходи від вантажних перевезень залізниць, 2011-2013, млрд грн

Показник

Звіт 2011

План 2012

Прогноз 2013

Доходи всього:

40,162

41,717

40,806

транзит

9,565

9,073

7,633

експорт

11,197

12,464

12,986

імпорт

2,867

3,62

3,898

Джерело: Укрзалізниця

Доходи від пасажирських перевезень залізниць, 2011-2013, млрд грн

Показник

Звіт 2011

План 2012

Прогноз 2013

Доходи всього:

5,838

6,432

6,833

Приміське сполучення

432

482

483

Дальнє сполучення:

5,406

5,950

6,350

 - внутрішнє сполучення

2,489

2,749

2,967

 - міжнародне сполучення

2,917

3,201

3,383

Джерело: Укрзалізниця

Перевезення пасажирів продовжує залишатися найзбитковішим для "Укрзалізниці". На цьому напрямку "УЗ" щорічно втрачає близько 7 млрд  грн. Тенденція збитковості у пасажирському секторі повторюється з року в рік. Зрештою, це характерно для більшості залізничних перевізників в Європі і в інших країнах світу.

Загалом, виходячи з фінплану, чиновники оптимістично розраховують у 2013 році підвищити показники пасажирообігу і вантажообігу. Вони цей оптимізм обґрунтовують тим, що зростання перевезень, як правило, не перевищує показників зростання ВВП, і наводять прогнози Кабміну на рівні 2,5-3,4%. Хоча, як вже відомо, за підсумками першого півріччя очікується падіння ВВП від -1,8% до -2%. Тобто, фінплан "УЗ" вже базується на хибному припущенні.

Існують також інші несприятливі чинники. З кожним роком зменшуються транзитні вантажні перевезення українськими залізницями. Це пов'язано, у першу чергу, з активною розбудовою російських портів та припортових комплексів. Стратегією розвитку морських портів Росії до 2030 року передбачено збільшення обсягів перевалки вантажів на 84%.

Керівники "Укрзалізниці" всіляко приховують факт падіння показників роботи

При цьому майже усі вантажі російського походження, що перевантажуються у портах Балтії, Скандинавії та України, планується переорієнтувати на російські порти. Це тривожний сигнал для Мінінфраструктури України. Проте, від міністерства досі не чути про якусь більш-менш зрозумілу стратегію збереження транспортної галузі країни.

Щодо "УЗ", то необхідно врахувати уведення з початку 2013 року уніфікованого тарифу на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах Митного союзу. Більше 90% обсягів українського транзиту формується саме у цих країнах.

Виходячи із наведених в фінплані прогнозів, втрати від транзиту в "УЗ" розраховують перекрити за рахунок збільшення експорту і імпорту. Однак, це теж малоймовірно.

За оцінками Рейтингового агентства "IBI-Rating", основні показники діяльності залізниць України (обсяги перевезень, доходи, прибуток) за підсумками поточного року знизяться на 3-10%. "Основна причина - спад економічної активності в країні, який не може бути компенсований навіть за рахунок перегляду тарифів", - зазначають в рейтинговій агенції.

Дійсно, це так. На протязі 2012-2013 років "УЗ" насилу зводила кінці з кінцями. За рахунок чого ж вона ще жива?

Колапсу у зв'язку з браком вагонів не сталося тільки тому, що у вантажоперевезеннях весь 2012 рік була стагнація. Втрата вантажопотоку за підсумками року склала 2,5%, або близько 12 млн тонн, причому більше 10 млн тонн з них - транзит. Якби економіка зростала, впоратися з обсягами перевезень залізниця була б не в змозі.

(зліва направо) Колишній голова "УЗ" та діючий міністр інфраструктури Володимир Козак, віце-прем'єр Олександр Вілкул та новий голова "УЗ" Сергій Болоболін. Фото magistral-uz.com.ua 

Транзит падав через те, що в якості першочергових завдань Мінінфраструктури постановило вивозити експортні вантажі на шкоду транзитним - щоб знизити градус невдоволення сервісом структури всередині країни. Така політика дозволила зробити дефіцит вагонів не таким помітним.

При цьому в "Укрзалізниці" не говорять занадто голосно про те, що транзит - це найбільш високоприбутковий сегмент перевезень. Недонадходження за цією статтею за підсумками року склали близько 2 млрд грн, що вкупі із втратою клієнтів є відчутним ударом по "УЗ".

У 2013 році ситуація в економіці також поки грає на руку "Укрзалізниці", допомагаючи їй ще трохи почекати з колапсом. Темпи падіння обсягів вантажоперевезень за підсумками перше півріччя зросли до більш ніж 7%.

На тлі таких "успіхів" зрозуміло, чому із року в рік падають податкові надходження від "УЗ". Загалом до держбюджету залізниці планують у 2013 році перерахувати 4,33 млрд грн у вигляді різних податків та платежів. І більше за всіх ця сума, напевно, засмучує Міндоходів. Справа у тому, що ця сума більше, ніж на півмільярда менша за аналогічний показник 2012 року.

Податки

Звіт 2011

План 2012

Прогноз 2013

ПДВ

3,058

3,090

3,302

Податок на прибуток

1,841

1,612

0,762

Інші податки

0,219

0,265

0,268

Разом:

5,119

4,969

4,333

Джерело: Укрзалізниця

Так, податок на прибуток зменшився у 1,9 разу від минулорічного показника. В "УЗ" пояснюють зменшення нарахування податку з прибутку із зниженням ставки у 2013 році на 19%, та використанням права на включення до складу витрат нарахованої амортизації - за рахунок проведення інвентаризації і відповідного збільшення їх балансової вартості.

Витрати

Витратна частина – це найбільш цікава частина фінплану, яка сьогодні свідчить про те, що українські залізниці не вміють і не хочуть економити.

Країною курсують "консервні банки", які називаються вагонами. Натомість, "УЗ" хоче збільшувати витрати на службовий автопарк, на утримання апарату або спонсорство - продовжуючи економити на оплаті праці.

Загалом, за фінпланом, витратна частина у поточному році становитиме 54,9 млрд грн.

План витрат операційної діяльності на 2013 рік, млрд. грн.

Найменування

Сума витрат

Питома вага

Фонд оплати праці

15,128

30,3%

Амортизаційні відрахування

5,705

11,4%

Матеріали

5,833

11,7%

Паливо

4,895

9,8%

Електроенергія

5,017

10%

Відрахування на соціальні заходи

5,705

11,4%

Інші витрати

6,219

12,4%

Джерело: Укрзалізниця

Кожна з цих статей вимагає окремого детального аналізу, але ми зупинимося на окремих аспектах.

Найбільш дорогою статтею є оплата праці – 15,13 млрд грн, або 30,3% від усіх операційних витрат. Інформація у фінплані, яка стосується фонду оплати праці, свідчить про те, що за останні два роки "УЗ" звільнила більше 20 тисяч працівників.

 

Так, в документі вказується, що середньооблікова кількість працівників операційної діяльності становить 311 тисяч разом з апаратом управління, в якому нараховується 13,4 тисячі. За даними 2011 року, кількість працівників сягала майже 334 тисяч.

Чому відбувається скорочення штату – тема для окремої розмови. Зрозуміло, що із зростанням технологічності процесів потреба у людській праці зменшується. Отже, достатньо не приймати на роботу нових робітників на місце тих, хто пішов на пенсію – при штаті більше 300 тисяч осіб це створить "скорочення штату" вже саме по собі. Разом з тим, треба чітко зрозуміти, на яких саме ланках зменшується штат – інакше не можна стверджувати, що управління людським ресурсом "Укрзалізниці" відбувається якісно.

Фото "УЗ"

Навесні "ЕП" уже писала про приховані звільнення працівників на залізницях і зменшення зарплат за рахунок скорочення робочого дня. Тоді в "УЗ" заперечували цю інформацію і запевняли, що найближчим часом підвищать посадові оклади.

Дійсно, як зазначається у фінплані, фонд оплати праці виріс на 156 млн грн, порівняно з планом 2012 року. Чи багато це? Якщо поділити цю суму на кількість працівників, то отримаємо менше 500 грн на одну людину на рік. Як для України в цілому, непогано. Проте, у відносних показниках це зростання лише на... 1%.

І то, пообіцяти – не означає підвищити. Ми ще раз наголошуємо, що фінансові плани державних монополій в України не є обов'язковими до виконання. Всередині документу може бути навіть казка про Вінні-Пуха, лише б уряд затвердив.

Це особливо цинічно виглядає, якщо врахувати, що у поточному році "УЗ" збільшила витрати на службовий автопарк на 13,3% - до 67,2 млн грн. Подібне зростання видатків явно не відповідає темпам зростання економіки та цін на пальне. 

У розрахунку на одну машину ці витрати становлять майже 97 тис грн на рік, або 8,1 тис грн на місяць. Навіть, враховуючи, що у цю суму включаються витрати на зарплату водієві, на паливо, суми все одно космічні.

Причому в автопарку залізниць є авто, витрати на які значно перевищують середні показники, і є невиправдано високими. Наприклад, витрати Донецької залізниці на автомобілі "Лексус" 2005 року становлять 318 тис грн та 296 тис грн відповідно на поточний рік. Однак, перевершила усіх Придніпровська залізниця, яка передбачила у фінплані витрати обсягом 573 тис грн на автомобіль ГАЗ 31029 1995 року.  

Підпис: За 570 тисяч на автобазарі можна купити щонайменше 20 машин моделі ГАЗ 31029. 

У відповідь на запит "Економічної правди", чому ж витрати за утримання цього "лімузину" є такими великими, нас чемно послали куди подалі.

 
Натисніть для збільшення

З легкої руки гендиректора "УЗ" Сергія Болоболіна, у поточному році було також збільшено і статтю витрат на утримання центрального апарату – на 29,3% - до 545 млн грн. На 53,6% зросли, порівняно з планом на 2013 рік, і витрати на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів.

Фінпланом також передбачено у 2013 році 7,6 млн грн на благодійну, спонсорську і іншу допомогу, та відрахування у розмірі 18 млн грн до недержавного пенсійного фонду "Магістраль".

Усі ці додаткові видатки розкритикували в Мінфіні і Мінекономрозвитку. Хоча припустимо, що як раз видатки на благодійність можуть бути виправдані – наприклад, якщо на утриманні "УЗ" знаходяться дитячі будинки. Інша справа НПФ. Зазвичай, відрахування до нього є прямим інструментом для ухилення від сплати податків підприємства, і згодом зібрані кошти використовуються для кредитування поточних потреб самого ж підприємства. Інтереси працівників – річ другорядна.

Фінансові витрати і позики

Крім того, що українські залізниці не вміють економити на витратах, вони ще і активно лізуть у борговий зашморг.

Уже традиційно кожного року вони витрачають пару мільярдів на виконання боргових зобов'язань. На 2013 рік у фінплані передбачено 2,65 млрд грн. Ця сума є вищою за показники фінансових витрат попередніх років.

Так, по довгострокових кредитах залізниці повинні повернути 1,4 млрд грн, за короткостроковими – 452 млн грн, за сплатою відсотків по договорах фінансового лізингу – 264 млн грн. На 2013 рік також припадає основна частина виплат за облігаціями, які були розміщені минулого року - 534 млн грн.

При цьому проблема дефіциту і старіння парку вагонів жодним чином не вирішувалася минулого року, і не вирішується цього року. Оборотних коштів абсолютно не вистачає, а про бюджетні "Укрзалізниці" годі навіть мріяти. Тож, вирішити власну проблему можна лише за рахунок кредитних коштів.

Теоретично, "Укрзалізниця" - структура, яка має всі підстави залучати позикові кошти на найвигідніших умовах. Чи вдається їй це зараз? Динаміка структури кредитного портфеля останніх років говорить, що навпаки – це правило працює рівно навпаки.

Борги "Укрзалізниці" займають 9 сторінок дрібного тексту

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Натисніть, щоб збільшити зображення

Виходячи із наведеної в фінплані інформації, вони залучали кошти, вартість яких значно перевищує середні показники по банківській сфері. Зауваження про занадто високих кредитних ставках по кредитах, отриманих в українських банках, містяться в коментарях до фінплану.

Зрозуміло, що закордонні банки можуть запропонувати дешеві довгі гроші, але мати справу з "Укрзалізницею" не хочуть. Їхня позиція є розумною - непроста ситуація на фінансових ринках, майже нульова рентабельність і незрозуміла непрозора структура "УЗ". Вітчизняні приватні банки готові кредитувати адміністрацію навіть у поточних умовах, але під божевільні і неадекватні навіть нинішнім ринковим умовам відсотки – це теж зрозуміло. Але як пояснити грандіозні відсотки за кредитами державних банків? І як пояснити дії керівників залізниць, які наважуються брати позики під 30% річних?

Особливо "сміливою" в цьому плані є Одеська залізниця, яка отримала кредити в банку "Київська Русь" 25 млн грн під 30% річних, та в "Укргазбанку" на 23 млн грн -  під 27% річних.

Вартий уваги також кредит на 200 млн грн під 24% річних. Його державному підприємству "Південно-Західна залізниця" надав державний Укрексімбанк. Ці показники більше нагадують "договорняк" та схему виведення коштів держпідприємства, ніж кредитування.

Не кожна фінансова установа може похвалитися і досягненнями Всеукраїнського Банку Розвитку, який належить Олександру Януковичу. ВБР виступає кредитором усіх шести залізниць, і за фінпланом надав "УЗ" короткострокових кредитів на 480 млн грн за ставкою від 19% до 21% річних.

Рейтинг найдорожчих кредитних ліній "Укрзалізниці" 2013 року

Позичальник

Кредитор

Сума кредиту, млн грн

Термін кредиту

Процентна ставка, річних

1

ДП Одеська залізниця

ПАТ "Київська Русь"

25

28.12.2012-25.01.2013

30%

2

ДП Одеська залізниця

"Укргазбанк"

23

28.12.2012-20.01.2013

27%

3

ДП Донецька залізниця

ПАТ "Київська Русь"

30

6.11.2012-31.01.2013

25%

4

ДП Донецька залізниця

Банк "Фінанси та кредит"

20

28.12.2012-04.01.2013

25%

5

ДТГО Південно-Західна залізниця

АТ "Укрексімбанк"

200

31.10.2012-30.10.2012

24,03%

6

СТГО Південна залізниця

"Райффайзен Банк Аваль"

122

25.12.2012-9.06.2013

23%

7

ДТГО Львівська залізниця

"Райффайзен Банк Аваль"

41

27.12.2012-01.11.2013

22,8%

8

ДП Одеська залізниця

ПАТ "АктаБанк"

10

8.06.2012-7.06.2013

21%

9

ДТГО Південно-Західна залізниця

"Всеукраїнський банк розвитку"

25

27.12.2012-26.06.2013

21%

10

ДП Донецька залізниця

ПАТ "ТАСкомбанк"

33

27.12.2012-09.01.2103

21%

Джерело: Укрзалізниця

Протягом останніх чотирьох років українські залізниці активно залучали позикові кошти, загальний обсяг яких за підсумками 2012 року досяг 18,6 млрд грн. Найбільша завантаженість позиковим капіталом спостерігається в Донецькій, Південно-Західної та Південній залізницях. На останню боргове навантаження збільшилося майже в 4 рази у 2012 році.

Як і в попередні роки, фінплан-2013 передбачає значну залежність підприємства від позикових коштів. Тобто, "УЗ" йде тим же самим шляхом, що й "Укравтодор" – позичити, щоб повернути. Позичити цього року залізниці планують 31,1 млрд грн, повернути – 31,9 млрд грн.

Погашення процентних кредитів "Укрзалізницею", млрд грн

Рік

Загальна сума кредитів до повернення

2010

9,9

2011

12,7

2012

12,6

2013

13,9

Як відомо, наприкінці травня "Укрзалізниця" здійснила дебютний випуск єврооблігацій на суму 500 млн дол строком на п'ять років. Ставка купона становила 9,5% річних. Це перше з 2004 року запозичення України, вчинене державним корпоративним емітентом без державної гарантії.

Погашення облігацій, млрд грн

Рік

Загальна сума облігацій до погашення

2011

0,754

2012

0,67

2013

6,2

Про значну залежність від позик "УЗ" також свідчить і той факт, що із запланованих в поточному році 6,1 млрд грн видатків на капітальні інвестиції більше 73% - це запозичення. Мова йде переважно про придбання рухомого складу на умовах фінансового лізингу на суму 4,46 млрд грн.

Капітальні інвестиції у придбання основних засобів, млрд грн

Рік

Капітальні вкладення, млрд грн

2010

7,9

2011

10,8

2012

10,3

2013

6,1

 

З одного боку, лізинг електровозів або вагонів – це дієвий механізм оновлення вагонів. З іншого, в українських умовах це  скоріше потенційна годівниця для обраних. Для "УЗ" це досить  дороге задоволення: по-перше - ставки лізингу, зазвичай вище ринкових, по друге – ймовірна участь в схемі лізингу "прокладок", які також будуть здорожувати послуги. На початку 2013 року заборгованість "УЗ" за договорами лізингу становила більше 2 млрд. грн.

Погашення зобов'язань за договорами фінансового лізингу, млрд грн

Рік

Загальна сума кредитів до погашення

2010

1,54

2011

2,59

2012

1,54

2013

0,9

Згідно з планом, заборгованість на кінець 2013 року буде майже тією ж самою, що і на початку року. В фінплані йдеться про 17,87 млрд грн - це той "камінь", який кожного року "УЗ" повинна викочувати нагору, наче легендарний Сізіф.

Але є суттєвий момент. За даними міжнародної звітності, портфель має збільшитися. Але в коментарях до фінплану пишуть, що він зменшиться, тому що по українськими стандартами звітності на кінець 2012 року він становив 18 млрд грн.

Кредитний портфель на кінець року, млрд грн

Рік

Кредитний портфель

2010

11,56

2011

14,6

2012

16,8

2013

17,9

На перший погляд, ці дані нічого не кажуть. Проте, співставлення з даними попередніх періодів показує, що "Укрзалізниця" за останні роки істотно скоротила частку довгострокових кредитів. Зате, вона наростила частку короткострокових (кредитних ліній), що істотно вплинуло на вартість позик.

Замість довгострокових кредитів міжнародних банків головними інструментами залучення коштів стали короткострокові кредитні лінії, облігації та договору фінансового лізингу. Всі вони дорожчі і менш вигідні, ніж довгострокові кредити.

Надалі частки ці складових мають всі підстави лише зростати. Наприклад, основні виплати за облігаціями, розміщеними в 2012 році, випадають на 2015 рік.

План залучення коштів на 2013 рік, млрд грн

Різновид боргу

Обсяг, млрд грн

Довгострокові кредити

8,57

Короткострокові кредити

13,86

Інші зобов'язання (облігації, лізинг)

8,7

Разом:

31,1

Джерело: Укрзалізниця

Важливо, що основна частка кредитних коштів іде не на капітальні інвестиції, а на погашення раніше взятих зобов'язань. З 31,1 млрд грн позик, які планується залучити цього року, на капітальні інвестиції піде тільки 4 млрд грн.

*****

Про що може свідчити такий фінплан? Про те, що сьогоднішній стан справ цілком задовольняє основних кураторів і гравців залізничного ринку. Перших, ймовірно, представляє голова транспортного відомства Володимир Козак, а других - найбагатша фінансово-промислова група країни та бізнес-група "Сім'я".

Продовжується "вимивання" коштів держмонополії. Це робиться і  через держзакупівлі, і через фінансові схеми, як, зрештою, і на будь-якому іншому державному підприємстві. З цієї точки зору, хоча б часткова приватизація "УЗ" була б єдиним ефективним кроком для припинення діяльності "паразитів". Проте, вона б поставила інші питання – регулювання вартості перевезень. При невірному підході до приватизації, як це було наприклад в Британії, ціни на залізничні перевезення стають захмарними, при невисокій якості послуг.

Фото "УЗ"

Ситуація із залізницями може не подобатися хіба що пасажирам, але вони поза грою. Уже декілька років залізниці нехтують пасажирським напрямком, і позикові чи власні кошти уходять суто на закупку вантажних вагонів і ремонт інфраструктури. За останні 4 роки було закуплено 1350 вантажних і лише 21 пасажирський вагон.

Проте, не дивлячись на подальше зношення вагонів, з кожним роком усе більше людей користується залізничним транспортом, що може свідчити тільки про бажання населення заощаджувати.

І якщо до грудня 2013 року за рахунок коштів з держбюджету не буде придбано 248 пасажирських вагонів, як обіцяв президент, ми станемо свідками скасувань ще декількох напрямків перевезень.

Реклама: