"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Індустріальні парки - чергові бюджетні дірки?

Індустріальні парки - чергові бюджетні дірки?

Середа, 26 червня 2013, 10:00 -
Уряд штампує сумнівні прожекти, щиро дивуючись, куди зникають бюджетні гроші, та розповідаючи про несприятливу кон'юнктуру зовнішніх ринків. А може, проблема не у світовій кризі? Може, просто треба покласти край злодійським схемам?

Будь-яку ідею, яка чудово працює в усьому світі, чиновники України вміють перетворити на осередок корупції.

Cхоже, така доля очікує індустріальні парки.

Ще e 2012 році в Україні з'явився закон "Про індустріальні парки".

Цей документ народжувався у муках і навіть пройшов через вето Віктора Януковича. Тим не менш, після внесення побажань президента акт таки побачив світ.

Реклама:

Його ухвалення подавалося чиновниками ледь не як перемога.

Один з ініціаторів закону, голова Держінвестпроекту Владислав Каськів, стверджував, що цей документ підвищить інвестиційну привабливість України і дозволить за чотири роки залучити 8 млрд дол прямих іноземних інвестицій.

Що ж таке індустріальні парки? Простою мовою - це локалізовані території, де розміщується тільки промислове виробництво. Зокрема, це дозволяє виносити промисловість за межі населених пунктів. Створення таких парків є поширеним явищем у світі. Наприклад, у США їх створено кількасот.

Як пояснив Каськів, на окремій території утворюється спеціальна керуюча компанія, яка бере на себе всі бюрократичні формальності: підведення комунікацій, сплату рахунків та вирішення "питань" з місцевими органами влади.

Це своєрідний ЖЕК для бізнесу. Для промисловців вигода полягає у тому, що вони мають справу не з десятками бюрократів, а лише з бюрократами керуючої компанії. Про інші пільги голова Держінвесту говорить неохоче. "Це не вільні економічні зони. Там немає податкових преференцій", - запевняє він.

У відомстві Каськіва навіть запустили окремий національний проект "Індустріальні парки України". Зокрема, він передбачає створення десяти таких осередків.

Десь за рік планується провести конкурс, на який очікується внесення 15-20 замовлень на створення таких особливих зон будь-де на території України. З них відберуть десять і для кожної складуть техніко-економічне обґрунтування. Для цього, стверджує Каськів, скоріш за все, буде залучена одна з компаній "великої четвірки".

Після цього до обраних шматків землі підведуть комунікації, а років за п'ятдесят там побудують перше промислове виробництво. Такою є специфіка Нацпроектів Каськіва: поки "Папа" не дасть команду, ніщо не заворушиться.

Яскравий приклад - побудова LNG-терміналу. Він би вже давно тихо працював, якби українська влада не зіпсувала стосунки з Туреччиною та Азербайджаном.

Владислав Каськів (праворуч) підписує сумнозвісний "контракт з лижним інструктором". Фото з сайту Миколи Азарова

Те саме можна сказати і про проект побудови сміттєпереробних заводів.

Однак існує одна цікава річ. Нацпроект з побудови парків почнеться нескоро, але є люди, які хочуть скористатися цим механізмом уже сьогодні. Хто саме - не зовсім зрозуміло. Проте відомо, що інтереси цих "інвесторів" просуває Кабмін.

Як зароблятимуть на парках

Представник "Фронту змін", нині народний депутат від "Батьківщини" Павло Петренко заявляв, що після включення до "паркового" закону пропозицій Януковича він перетворився на "чергову гру лобістів, яка дозволить отримати мільярдні надприбутки наближеним до влади особам".

Наприклад, Петренко зазначав, що ухвалений законопроект "передбачає функціонування керуючої компанії, яка забезпечуватиме облаштування індустріального парку та залучатиме його учасників для здійснення господарської діяльності". При цьому такою компанією може бути будь-яка юридична особа.

"А тепер увага! Пропонується, що нібито з метою державної підтримки індустріальних парків керуючим компаніям надаватимуться безвідсоткові кредити і цільове фінансування на безповоротній основі", - наголошував опозиціонер.

Отже, ще на початку реалізації ідеї були підозри, що справа скінчиться створенням чергової "чорної діри", де у довільних обсягах зникатимуть державні кошти.

Вочевидь, влада вирішила зробити перші кроки у цьому напрямку. За інформацією джерел ЕП минулого тижня на розгляд уряду надійшов цікавий документ, покликаний унормувати деякі питання створення індустріальних парків. Він спростовує слова Каськіва про те, що ці проекти не схожі на вільні економічні зони. Ще й як схожі!

Даний документ цілком може створити нову "дірку" на українському кордоні.

Проект Ігоря Прасолова

Проект постанови називається так: "Про порядок затвердження переліків устаткування, обладнання та комплектуючих до них, матеріалів, що не виробляються в Україні, які не є підакцизними товарами та ввозяться на митну територію України ініціаторами створення - суб'єктами господарювання, керуючими компаніями індустріальних парків для облаштування індустріальних парків та учасників індустріальних парків для здійснення господарської діяльності у межах індустріальних парків, які звільняються від оподаткування митом".

І це тільки назва! Очевидно, щоб ніхто не здогадався. Однак ключові слова "звільняються від оподаткування митом" все ж присутні. Цей документ був розроблений у нетрях Міністерства економічного розвитку та торгівлі. Пояснювальну записку до нього підписав особисто очільник відомства Ігор Прасолов.

 
Натисніть для збільшення

Треба зазначити, що Каськів і його Держінвестпроект у "паркових" питаннях мають радше технічні функції. Держінвестпроект веде реєстр індустріальних парків, однак погодження на включення до нього видає міжвідомча комісія при МЕРТ. Після цього відомство Каськіва виконує суто технічну функцію внесення запису до реєстру.

Грубо кажучи, без відомства Прасолова не обійтися. "Не варто плутати реалізацію нацпроекту "Індустріальні парки" з процедурою адміністрування закону "Про індустріальні парки", оскільки прийняття рішення про надання статусу парку - в компетенції інших центральних органів виконавчої влади", - наголошує Каськів.

Тож тепер міністерство пропонує унормувати затвердження переліків товарів, які будуть ввозитися в Україну для облаштування індустріальних парків без жодних мит. Для цього Кабмін мусить затвердити порядок складення таких переліків.

Ігор Прасолов. Фото kontrakty.ua

Згідно із запропонованим порядком, ініціатор створення парку, керуюча компанія або учасник парку повинен подати заяву з переліком товарів, які вони хочуть ввести без сплати мита. Заява подається у Держінвестпроект.

Формально, відомство Каськіва повинне затверджувати цей перелік або відмовляти. Але робитися це буде за погодженням з цілим букетом поважних відомств - Мінекономрозвитку, Міндоходів, Мінфіну та Мінпромполітики. Хто тут приймає головне рішення - невідомо.

Можливо, благословляти безмитні переліки будуть близькі до Ріната Ахметова відомства Ігоря Прасолова і Михайла Короленка, а також міністри Олександр Клименко та Юрій Колобов, близькі до "Сім'ї". Якщо вони будуть згодні, парк звільнять від сплати мит до державного бюджету.

Натисніть для збільшення

Також корисно прочитати експертний висновок до пропозиції МЕРТ, складений в управлінні фахової експертизи Кабміну. У цьому документі зазначається, що загалом запропонована схема затвердження безмитних переліків "є достатньо прозорою".

Втім, є цікава ремарка.

"Пунктом 6 порядку визначені такі підстави для відмови у затвердженні переліку товарів: подання неповного пакета документів, виявлення недостовірних відомостей, наявність у переліку товарів, що виробляються в Україні і є підакцизними. Ці підстави не допускають неоднозначного тлумачення", - наголошують експерти.

Вони застерігають, що зазначений пункт не містить позиції, згідно з якою наявність товарів, які виробляються в Україні і не є підакцизними, також є підставою для відмови у затвердженні переліку.

Відсутність такої позиції може призвести до прийняття рішень, які суперечитимуть вимогам Митного кодексу. Тобто в Україну без оподаткування ввозитимуться товари, що виробляються в Україні і не є підакцизними, сказано у документі.

Натисніть для збільшення

Чергові "зелені самоскиди"?

Описаний проект постанови уряд планував розглянути тиждень тому. Наразі він не значиться на сайті Кабміну як ухвалений, і його подальша доля невідома.

ЕП звернулися із запитом до Держінвестпроекту та Мінекономрозвитку з проханнями повідомити, скільки в Україні зареєстровано індустріальних парків та хто є ініціатором їх створення. На жаль, офіційних відповідей редакція поки не отримала.

За неофіційною інформацією, реєстр індустріальних парків наразі порожній. Чи надовго? Якщо в уряді з'являються такі ініціативи, значить, це точно комусь потрібно.

Ситуація з урядовою ініціативою дуже нагадує історію з пільгами при ввезенні в Україну енергозберігаючого обладнання. Як писала ЕП, завдяки цій нормі в Україну "правильні" бізнесмени ввозять без мит будь-яке обладнання - від самоскидів до дугових сталеплавильних печей.

На рекламних проспектах технопарки завжди красиві. Фото freelance.ru

За інформацією митників, завдяки "зеленій" можливості тільки у 2011 році було надано звільнень від оподаткування на 2 415,2 млн грн.

Можна припустити, що хтось з поважних людей планує заявити про створення індустріального парку і почне везти в Україну обладнання та матеріали "повз каси". А який індустріальний парк з'явиться і чи з'явиться взагалі - один Бог знає.

Достеменно відомо лише те, що український уряд продовжує штампувати "бюджетні дірки", щиро дивуючись, куди зникають бюджетні гроші, та розповідаючи про несприятливу кон'юнктуру зовнішніх ринків.

А може, проблема все ж не у світовій кризі? Може, просто треба покласти край схемам "стимулювання інвестиційної діяльності"?

Реклама: