"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міжсезоння владних чемпіонів

Міжсезоння владних чемпіонів

П'ятниця, 1 лютого 2013, 06:21 -
"Про яку суму бюджетних грошей йдеться?". "Куди ви лізете? Я ж вам сказав, що хочу ще пожити. Я вам відповідаю на всі питання однією відповіддю: я хочу ще пожити", - прокричав державний тренер з легкої атлетики і кинув слухавку.

Із закінченням "Євро-2012" завершилася і ера політика Бориса Колеснікова.

Таке твердження намагається поширити навіть сам Колесніков - нині народний депутат.

У одному з інтерв’ю він заявив, що спорт йому подобається більше за політику.

Він натхненно розповідав про підготовку до "Євробаскету-2015" і нові хокейні арени.

Реклама:

Проте Колесніков чомусь навіть словом не обмовився про юнацький Чемпіонат світу з легкої атлетики, який у липні прийматиме Донецьк, і до якого Борис Вікторович має безпосередній стосунок.

Видання говорить з Колесніковим у кулуарах парламенту.

- Борисе Вікторовичу, ви голова оргкомітету цього чемпіонату?

- Ага.

- Скільки грошей на нього виділяє держава?

- Знаєте, у мене немає цих документів.

Як голова оргкомітету Колесніков зобов'язаний знати ці цифри. Під час бесіди він неохоче згадує про скандальні події, які відбувалися у Федерації легкої атлетики.

Нелегка атлетика

За вісім місяців до юнацького Чемпіонату світу, в листопаді 2012 року, у профільній федерації переобирають голову.

Валерій Борзов, який шістнадцять років очолював українську Федерацію легкої атлетики - ФЛА, похмуро крокує коридорами київського готелю "Братислава". Щойно анонімним голосуванням його усунули з посади, до якої він так звик.

"Брехня, що федерація розтринькала гроші. Просто потрібно було змінити Борзова", - ображено каже перший міністр спорту незалежної України.

У зловживаннях федерацію звинувачував голова Держслужби молоді і спорту Равіль Сафіуллін. Він навіть показав фальшиві платіжні доручення і чеки, які підтверджують, що один з тренерів возив спортсменів тренуватися на неіснуючу спортивну базу.

Після заяв Сафіулліна тренера, підозрюваного у корупції, запроторюють до слідчого ізолятора СБУ. "Вважають мене небезпечним для суспільства. Слідчий вирішив, що мені краще перебувати у слідчому ізоляторі", - каже у телефонній розмові з виданням тренер Костянтин Степанцов.

Він також обережно натякає, що його ув'язнення може бути пов'язане з виборами у ФЛА: "Я не хочу наговорювати на людей, хто міг би це зробити. Без сумніву, комусь це було потрібно". Після виборів голови федерації тренера відпустили до рідного Донецька, а перебіг самого слідства значно уповільнився.

Того листопадового дня у "Братиславі" замість Борзова, якого вважали винним у допущенні корупції, обрали Євгена Гоцула - колишнього функціонера федерації.

"Супровід бюджетних коштів, які йдуть у Донецьк на Чемпіонат світу, потребує інших людей, які будуть виконувати замовлення розпорядників коштів. Ми не підписуємо роздутий кошторис, а ті - будуть підписувати", - каже Борзов.

Валерій Борзов під час виборів голови Федерації легкої атлетики. Фото vysota.org

Про яку суму йдеться, Борзов казати не хоче. Посилає до державного тренера з легкої атлетики Валерія Александрова. який готував кошторис від імені федерації.

"Куди ви лізете? Я ж вам сказав, що хочу ще пожити. Я вам відповідаю на всі питання однією відповіддю: я хочу ще пожити", - каже Александров і кидає слухавку.

Тим цікавіше з'ясувати, скільки грошей і на що витратить держава, якщо хтось не полінувався влаштувати ув'язнення, анонімні перевибори і загрозу життю.

Ціна питання

Новий голова федерації Ігор Гоцул з пресою говорить обережно, особливо про гроші на чемпіонат.

- Який бюджет федерація отримає від держави?

- Ми будемо скоро проводити інвентаризацію.

- Тобто ще нема такої інформації?

- Ні, в мене нема.

Гоцул тільки-но обійняв посаду, тому, можливо, ще не розібрався у справах. Однак у Держслужбі точно повинні знати, скільки країні коштуватиме чемпіонат, підготовка до якого уже має такий скандальний шлейф.

Перший заступник Сафіулліна Сергій Глущенко погодився відповісти на питання. Під час розмови він обіцяв надіслати зведений бюджет змагань, але не зробив цього.

Однак під час бесіди Глущенко таки повідомив дещо важливе: на одному із засідань оргкомітету його голова Колесніков вирішив, що федерація не справляється з підготовкою, і відтепер чемпіонатом опікуватиметься Держслужба.

Ще одна деталь: Міжнародна федерація легкої атлетики IAAF за своїм статутом співпрацює лише з національною федерацією, а не з державними органами.

Коли перед "Євро-2012" виник конфлікт між Колесніковим та Суркісом, УЕФА заявила: якщо українська держава не припинить тиск на федерацію, європейці вживатимуть до України жорстких санкцій.

- Борисе Вікторовичу, на одному із засідань ви передали керування чемпіонатом від Федерації легкої атлетики до Держслужби. Чому?

- Розумієте, федерації бувають різні. Є потужні федерації в ігрових видах спорту, де, як правило, нема проблем. А є федерації у тому спорті, де важко знайти спонсорів. Тому, очевидно, це рішення лише підсилить підготовку до чемпіонату.

- Схожа історія була з федерацією футболу. Цим процесом повинна керувати національна федерація.

- Ну, почекайте. Функції прийому чемпіонату… Федерація футболу ніколи чемпіонат не проведе.

- А федерація легкої атлетики?

- Федерація - це громадська організація, яка не має ніяких владних повноважень. Ну як вона може підготувати турнір?

Президент Міжнародної федерації легкої атлетики Ламін Діак тисне руку Борису Колеснікову. Поруч Равіль Сафіуллін та Сергій Бубка. Фото iaaf.org

Хто і що будує

Виявляється, ніхто з організаторів Чемпіонату світу не знає його кошторису. Проте боротьба за вплив на ці державні потоки - досить жорстока.

З "Вісника державних закупівель" та сайту "Наші гроші" вдається дізнатися, що до юнацького ЧС з легкої атлетики з бюджету виділили гроші на будівництво та реконструкцію стадіону РСК "Олімпійський" та спорткомплексу "Кіровець".

Розминатися юні спортсмени будуть у спорткомплексі, на нього держава виділила 81,6 млн грн. Самі змагання відбуватимуться на "Олімпійському", у який вже вклали 82,5 млн грн. Останній стадіон добре знайомий Колеснікову як віце-президенту "Шахтаря", адже у 2004-2009 роках він був домашньою ареною донецької команди.

Перший тендер на виконання робіт з підготовки до юнацького чемпіонату відбувся у вересні 2011 року. Тоді ТОВ "Міське будівництво" отримало 8,7 млн грн на капітальний ремонт. Про цю фірму - трохи згодом.

Зазначений тендер був єдиним у підготовці до чемпіонату. Майже одразу на арені з’явилася фірма "Аустер-Дон", яка і отримала від держави понад 80 млн грн за процедурою одного виконавця.

За даними Інформаційно-ресурсного центру, очолює "Аустер-Дон" депутат Макіївської міської ради Світлана Тексторісова. У розмові з виданням Тексторісова каже, що її фірму обрали поза конкурсом, бо, очевидно, "підтискали терміни".

Однак навіть у Мінекономіки так не вважають. У недавньому листі відомство зазначило, що потреби у здійсненні неконкурентної закупівлі не було.

Директорка фірми про лист, який зобов'язує виправити недоліки або проводити тендер, дізналася від видання. Також Тексторісова запевнила, що її фірма мала досвід реконструкції стадіонів - працювала на "Донбас-арені", однак відкриті джерела цього не підтверджують.

Не знає про спортивні успіхи "Аустер-Дону" і знаменитий донеччанин, зірка фільму "Інший Челсі" Микола Левченко.

"Наскільки я пам'ятаю, "Аустер-Дон" - це компанія, яка займається монтажем обладнання, котельних. Здається, так. "Аустер Дон" у нас монтувала обладнання у парку Петровського, коли ми будували басейн. От там вона займалася лише котельним обладнанням. Вони спеціалізуються на системах опалення.

Микола Левченко та Борис Колесніков

Левченко, який більше десяти років працював секретарем Донецької міськради, мав би добре розумітися на місцевих бізнесменах. За реконструкцією іншого об'єкта - СК "Кіровець" Левченко стежив, бо цей комплекс розташований у його виборчому окрузі.

Проте сайт "Донецкие вести" наштовхує на інше пояснення: фірма, яка реконструює об'єкт, належить куму Левченка - відомому у Донецьку Андрію Алеші.

Та повернімося до першого і єдиного тендера до чемпіонату.

ТОВ "Міське будівництво" запропонувало реконструювати стадіон за ціну, майже вдвічі вищу від іншої пропозиції, однак виграла тендер. За даними "Наших грошей", ця фірма належить донецьким депутатам Івану Гветадзе та Олегу Подолєву.

Ці двоє людей у фірмі "Тріол-авто" є бізнес-партнерами іншої видатної мешканки Донбасу - Ірини Сафіулліної, дружини голови Держслужби молоді і спорту.

Зв'язок між ТОВ "Міське будівництво" та людьми, наближеними до Колеснікова, "Українська правда" знайшла ще два роки тому. А про зв'язок між Колесніковим та Сафіулліним відомо давно - ще з часів їх спільної роботи у ФК "Шахтар".

- Борисе Вікторовичу, один з підрядників, який реконструює РСК "Олімпійський", - фірма, пов'язана з дружиною Сафіулліна.

- Не знаю. Це треба довести у суді, якщо маєте такі докази. Якщо буде рішення суду, тоді я буду пояснювати.

- Не буде зловживань через це?

- Не знаю. Я не можу коментувати чутки.

Звісно, це може бути простим збігом, але в історіях з грошима і будівництвом дуже рідко трапляються невинні збіги. Ще одна деталь: Сафіулліни, як і Тексторісова, як і Ліщинська, яка у Донецьку очолює Агенцію з підготовки до чемпіонату, - з Макіївки.

До речі, зазначена агенція, очолювана олімпійською призеркою Іриною Ліщинською, теж не знає, скільки грошей піде на чемпіонат.

Виданню довелося самотужки рахувати кошторис чемпіонату. З державного та місцевих бюджетів на стадіони загалом виділили 172,8 млн грн. У державному бюджеті на 2013 рік для чемпіонату передбачено 35,7 млн грн.

До них треба додати 43,2 млн грн, заплановані бюджетом Донеччини на фізкультуру та спорт, а також 34 млн грн на ці ж цілі з міського бюджету. Виходить 285,7 млн грн.

Навряд чи це точна сума - ні у державному, ні у місцевому бюджетах нема деталізації видатків. Можливо, сюди не включено поселення та проживання двох тисяч людей, які приїдуть у Донецьк на чемпіонат.

Після 4 млрд грн, витрачених державою на "Євро-2012", 300 млн грн виглядають смішними грішми. Однак, тим хто любить спорт, треба на щось жити і в міжсезоння.

Реклама: