"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ПДВ-облігації повертаються

ПДВ-облігації повертаються

Середа, 28 листопада 2012, 01:35 -
Микола Азаров пообіцяв, що у 2013 році частина боргів з ПДВ буде погашена з використанням цільових ОВДП. Олігархи продаватимуть ці папери своїм банкам, а ті підуть в НБУ по рефінансування. Підприємства отримають "живі" гроші, а банки - новий бізнес.

Це було заздалегідь заплановане шоу.

Олігарх Дмитро Фірташ, який рік тому очолив Федерацію роботодавців України, влаштував урочисте засідання - начебто для ведення "соціального діалогу".

Але насправді мета була іншою. Під час події стало відомо про майбутні випуски ПДВ-облігацій.

Шоу відбувалося за наступним сценарієм. Першим виступив Фірташ, який для початку дуже нецікаво вирішив деякі технічні питання. При цьому він читав з папірця і звучав дуже нудно.

Реклама:

Олігарх за п’ять хвилин переобрав президію асоціації і посадив на сцені поруч з собою Ірину Акімову, Сергія Тигіпка, Ганну Безлюдну та ще кількох наближених до себе осіб. А поки вони йшли, Фірташ пильно стежив, хто голосує проти чи залишає залу засідань.

Однак згодом олігарх вдруге пішов до трибуни, і це була вже доповідь без папірця і жодної підказки.

"У нас була попередня зустріч з прем'єр-міністром напередодні з'їзду. Ми всі ці питання з ним досконально пройшли. Після з'їзду на наступному засіданні Каміну буде ухвалено рішення. Прошу міністра економіки включитися. Ми всі листи написали", - зізнався він.

Але це було згодом. Спочатку він начебто офіційно звернувся до уряду за допомогою. Фірташ пожалівся на нестачу обігових коштів та низку інших проблем. "Шкода, що немає прем'єр-міністра", - двічі сказав він.

Аж ось Фірташа перервали, і до зали увійшов Микола Азаров.

Олігарх коротко переказав прем'єрові суть пропозиції, про яку той і так знав.

"Сьогодні головна проблема для нас, що держава вимиває наші обігові кошти. Імовірно, 40 млрд грн - це несплата і неповернення ПДВ. Близько 16 млрд грн - переплата за податком на прибуток.

Якщо ми з вами прийдемо до уряду і скажемо: "Поверніть наші гроші" - це буде неможливо, в бюджеті цих грошей нема. Тому у нас пропозиція проста: випустити ПДВ-облігації", - сказав Фірташ, відомий тим, що уникає сплати податків та, схоже, дозволяє своїм підприємствам банкрутувати.

Далі він продовжив скаржитися на життя.

"Друге питання - ринки збуту. Якщо ми подивимося під час держзакупівель, скільки купується у вітчизняного виробника, то це не більше 20-25%. Бюджет дає заробляти іншим виробникам, але не власному українському", - пожалівся олігарх, який регулярно виграє тендери.

 Гіршфельд

Після Фірташа виступив власник машинобудівних підприємств Анатолій Гіршфельд. Він продовжив розповідати, як важко жити українському виробнику.

Після нього були ще троє співдоповідачів.

Один з них запам’ятався тим, що розповів жахливу історію: в Україні три фарфорові заводи, але школи та дитсадки купують імпортні чашки.

Протягом всього цього часу Азаров накопичував лють. Він лише відволікався на те, аби про щось поговорити з Фірташем і почитати записки.

І ось нарешті Азаров взяв слово і доповів цілком у своєму стилі, який можна охарактеризувати фразою "а судді хто?".

"18 років ми вели переговори про вступ до СОТ. Є указ президента Ющенка, яким він заохотив десь 70 чоловік за цей вступ. Давайте піднімемо указ і запитаємо з них. Але нам з вами від цього легше буде? А може, вийдемо із СОТ? Я щось не чую схвалення. Які проблеми? Подамо заявку і вийдемо", - роздавав він ляпаси.

Але ту конкретну річ, про яку прем’єр домовився з Фірташем, він виклав ідеально.

"Уряд розглядає можливість випуску цінних паперів. Швидше за все, з 1 січня це буде зроблено. Я думаю, що це рішення можливе, і воно влаштує більшість тих, хто працює на експорт і має проблеми з оборотними коштами", - сказав Азаров.

Заява прем’єра стала несподіванкою для Міністерства фінансів.

Як повідомило джерело ЕП в Мінфіні, у проект бюджету на 2013 рік не було закладено жодного рядка про ПДВ-облігації. Але тепер, мабуть, він там з'явиться.

В якому обсязі і які це будуть папери, поки невідомо. Відомо лише, що Фірташ домагався від Мінфіну, щоби той емітував валютні ОВДП для погашення боргу з ПДВ. Але швидко отримав відмову: ПДВ сплачуєш у гривні - ось і відшкодування маєш отримувати у гривні.

ПДВ-облігації - це справді вихід із скрутної ситуації з боргами з ПДВ. У держави дійсно нема "живих" грошей, щоб повертати підприємствам те, що вона повинна повернути. А ось облігації вже можна використовувати.

"ПДВ-облігації нам дадуть два рішення. Перше - ми будемо мати на них процентну ставку. Друге - у нас будуть можливості отримати застави, кредити. Так, це не ідеальне рішення. Але краще, ніж нічого", - зазначив Фірташ.

Звісно, випуск буде не на всі 40 млрд грн. Багато з цих коштів є непідтвердженими боргами, і податкова планує їх не повертати. Ще деякі "висять" у судах. І все ж, це будуть мільярди.

Як відомо, уряд Азарова вже займався випуском ПДВ-облігацій у 2010 році.

Облігації випускалися для компенсації заборгованості держави з ПДВ перед вітчизняними експортерами, що, в свою чергу, було однією з умов отримання нової кредитної лінії в розмірі 15,2 млрд дол від МВФ.

За умовами угоди України з МВФ, загальний обсяг ПДВ-облігацій, які повинні бути випущені в рамках реструктуризації заборгованості з відшкодування ПДВ, акумульованої у 2009 році, становив 16,4 млрд грн.

Так, у липні 2010 року  Азаров повідомив, що Кабмін почне випуск ПДВ-облігацій з 1 серпня 2010 року. Згідно із заявами Азарова, облігації, випущені для погашення боргу із заміщення ПДВ, будуть погашені протягом п'яти років.

Крім того, він зазначав,  що  відшкодування ПДВ цінними паперами буде добровільним. Підприємці зможуть або отримувати цінні папери відразу, або і далі чекати можливості відшкодування грошима. Більша частина підприємств, звісно, обрала папери. Експортери в розмові з ЕП тоді підтвердили, що навіть заплатили за участь у транші.

На початку серпня 2010 року Мінфін здійснив перший випуск облігацій для оформлення відшкодування ПДВ. Випуск облігацій було здійснено згідно з реєстром інвентаризації платників податку, наданим ДПС та затвердженим міністром фінансів.

До першого реєстру увійшло 705 платників податку, які мали незначний обсяг боргу. Загальна сума відшкодування ПДВ облігаціями становила 48,45 млн грн. Дата повного погашення облігацій - 27 липня 2015 року.

Другий транш відбувся майже через місяць - 27 серпня. У затверджений реєстр увійшли 217 платників податку. Загальна сума відшкодування ПДВ-облігаціями становила 2,047 млрд грн.

30 серпня 2010 року Мінфін здійснив третій випуск облігацій для оформлення відшкодування податку на додану вартість.

До затвердженого реєстру увійшло 117 платників податку. Загальна сума відшкодування ПДВ-облігаціями становила 8,3 млрд грн.

Останній транш на 6,04 млрд грн з'явився 1 вересня 2010 року. Так завершилася перша кампанія з випуску облігацій у 2010 році.

Як писала ЕП, після четвертого випуску цінних паперів ринок завмер в очікуванні.

За даними ЕП, тоді, напередодні випуску траншів, запропоновані списки стали предметом жвавого торгу.

Співробітники податкової адміністрації - за подарунок, коньяк, поцілунок або інше - ділилися цими реєстрами із зацікавленими особами.

Купували назви фірм - лише б знати перелік претендентів на отримання ПДВ-облігацій, щоб вчасно домовитися з ними про вигідний дисконт.

За експортерів-щасливчиків, які опинилися у списках, розгорнулася справжня конкуренція. Комерсанти замучили їх дзвінками, а експортери тиснули на трейдерів, щоб зменшити дисконт.

В кінцевому підсумку, більшість паперів була продана експортерами, щоб миттєво отримати гроші. Були дві групи посередників. Перша хвиля заробила на первинному дисконті. Вони купували папери в експортерів, а продавали - другій хвилі інвесторів.

Посередники першої хвилі пропонували покупцям облігації з дисконтом 20%, а підприємствам-продавцям називали дисконт 25%. Швидке обертання коштів робило дуже суттєві прибутки.

Але і друга хвиля, серед якої було багато іноземців, заробила непогано. В умовах хорошої ліквідності середня ефективна прибутковість на вторинному ринку становила 12-18% річних.

"Три фарфоровых завода..."

Після тих випусків інвестори плекали надії, що будуть зявлятися нові ПДВ-облігації.

Але вже у листопаді 2010 року тодішній міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що випуск паперів був разовим заходом - щоб зняти напругу, пов'язану з відшкодуванням ПДВ.

Цього разу багато що змінилося.

Великі підприємства, які входять до найбільших фінансово-промислових груп, у 2013 році будуть продавати ПДВ-облігації власним банкам.

Наприклад, Дмитро Фірташ - "Надра банку", Рінат Ахметов - "ПУМБу", Вадим Новинський - "Форуму".

А ті, своєю чергою, будуть давати не власні гроші, а домовляться з Нацбанком про рефінансування. Тим більше, що у 2013 році НБУ начебто вирішив дати економіці більше грошей. Отже, підприємства мають реальний шанс отримати обігові кошти.

Це буде "найжирніша" тема 2013 року - принаймні, для фінансового сектора, який досі не хоче виконувати свій прямий обов’язок - кредитувати.

Дуже цікаво, які плани щодо цих "живих" коштів матиме податкова.

Реклама: