Хто атакує Березовського

Хто атакує Березовського

Вівторок, 13 листопада 2012, 18:14 -
Треба розуміти, що податкову очолює Олександр Клименко, який є близьким до старшого сина президента. Податківці - це царина "Сім'ї". Водночас сама "жертва" - IDS Group - або дійсно не знає, хто її "пресує", або не хоче про це говорити вголос.

Минулого тижня у російських ЗМІ з'явилася майже сенсаційна інформація - український суд заарештував активи опального російського олігарха Бориса Березовського.

Інформація була непевна - одна російська агенція повідомляла про арешт, друга агенція заявляла, що їй не вдалося це підтвердити.

Однак майже одразу з'явилася заява про "рейдерську атаку" на холдинг IDS Group, у який входять такі гіганти, як Моршинський, Миргородський та Трускавецький заводи мінеральної води.

Виробники "Миргородської", яких давно пов'язували з ім'ям Березовського, повідомили, що їх роботу фактично заблокувала Державна податкова служба. Податківці нібито безпідставно звинуватили їх у мільйонному ухиленні від сплати податків.

Реклама:

Сам же голова ДПС Олександр Клименко відмовлявся докладно коментувати ці події, обмежившись лише повідомленням, що діяльність IDS Group перевіряється на прохання російської сторони. Водночас на рекламному ринку заговорили про активні пропозиції розмістити за гроші новини про "рейдерську" атаку на виробників води.

"Економічна правда" спробувала розібратися, що насправді відбувається навколо активів Березовського та найбільшого виробника бутильованої води в Україні.

Справка с сайта компании. IDS Group

Компания IDS Group Ukraine является частью международной компании IDS Borjomi International - крупнейшего производителя природной минеральной воды, лидера в категории природных бутылированных вод в СНГ и странах Балтии.

IDS Group Ukraine - безусловный лидер украинского рынка минеральных вод во всех категориях. Имеет сбалансированный портфель популярных минеральных вод, добывающихся в экологически чистых регионах Украины, которые представлены на рынке торговыми марками "Моршинская", "Миргородская", "Миргородская Лагидна", "Трускавецкая Аква-Эко", "Трускавецкая Кристальная", "Старый Миргород", "Сорочинская", "Аква Няня" и др.

Также компания IDS Group Ukraine является эксклюзивным импортером грузинской минеральной воды "Боржоми" в Украине.

IDS Group Ukraine сегодня - это результат долгосрочного стратегического партнёрства таких предприятий:

- Моршинский завод минеральных вод "Оскар",

- Миргородский завод минеральных вод,

- Трускавецкий завод минеральных вод,

- Компания "ИДС Аква Сервис",

- Дистрибуционная компания ЧАО "Индустриальные и дистрибуционные системы".

Арешт

У розпорядженні редакції опинилася копія постанови від 8 листопада про арешт українських активів Березовського, яку виніс суддя Сихівського району Львова Сергій Борейко.

Відповідне подання до суду зробив старший слідчий з особливо важливих справ Львівської обласної податкової Марутяк. Цікаво, що така ініціатива податківця була мотивована запитом про надання правової допомоги із Слідчого комітету Росії.

У документі зазначається, що запит російських слідчих стосується розслідування кримінальної справи, порушеної майже 14 років тому - у січні 1999 року - за фактами розкрадання грошей компанії "Аерофлот".

Цікаво, що ця справа з'явилася на світ ще до "воцаріння" Володимира Путіна - тоді президентом Росії ще був Борис Єльцин, а уряд очолював Євген Примаков. Передувала цьому затяжна війна російських олігархів, яку втім виграли "чекісти".

І саме через справу "Аерофлоту" вже за Путіна, у 2001 році, Березовського оголосили в розшук, а сам олігарх втік у Лондон. Власне, за розкрадання в "Аерофлоті" його ще у 2007 році заочно осудили на шість років суворого режиму.

Проте, як зазначається у поданні львівського податківця, Березовський обвинувачується ще й в тому, що він у 1991-2001 роках створив в Москві злочинне угрупування.

Разом з олігархом в угрупуванні нібито були колишній заступник директора "Аерофлоту" Микола Глушков та покійний партнер Березовського Аркадій Патаркацишвілі, більш відомий як Бадрі.

За твердженням слідства, Березовський у 1999-2001 роках створив у Росії та інших країнах мережу компаній, які використовувалися для "систематичного вчинення злочинів транснаціонального характеру, пов'язаних з розкраданням майна та його легалізацією".

Власниками акцій таких компаній і вигодонабувачами їх діяльності нібито були Березовський та Патаркацишвілі. Як зазначається у судовій постанові, незаконно отримані кошти інвестувалися в активи у Росії і за її межами - у Грузії та Україні.

"Березовський в період 2002-2005 років через чотири компанії та один траст передав 300 млн дол, отриманих в результаті діяльності злочинної організації, в компанію New World Value Fond, яка інвестувала вказані кошти в компанію Value Discovery Partners, котра в подальшому через компанію IDS Borjomi Beverages Co N.V.", - дещо плутано сказано у документі.

"Частину із зазначених коштів останньою (компанією) інвестовано в активи по виготовленню та розливу мінеральних вод, розташовані на території України", - наголошується у судовій постанові.

Наводиться і перелік компаній, що отримали ці кошти. Зокрема, це ПАТ "Миргородський завод мінеральних вод", ПАТ "Моршинський завод мінеральних вод "Оскар", ПАТ "ІДС Аква Сервіс", ПАТ "Індустріальні та дистрибуційні системи", ТзОВ "Аква Еко" (Трускавецький завод мінеральних вод) та інші структури, пов'язані з названими компаніями.

Окремо у документі зазначається, що Березовському в Україні належить 100% названих вище підприємств через кіпрську компанію International Distribution System Limited та віргінську Daytime Consultants Limited.

Відтак, російські "компетентні органи" попросили накласти арешт на всі об'єкти нерухомості, земельні ділянки та акції названих компаній. Львівський суддя не відмовив росіянам, арештував всі активи, ще й визначивши, що вони належать Березовському.

 
 
 
 

Атака

Всі арештовані компанії об'єднані у єдиний холдинг IDS Group Ukraine. Ця група, своєю чергою, є частиною міжнародної компанії IDS Borjomi International. Це ледь не найбільший виробник мінеральної води в СНД. Ця корпорація, зокрема, розливає "Боржомі", "Моршинську", "Миргородську", "Старий Миргород", "Трускавецьку".

Після того, як минулого тижня стало відомо про описане судове рішення, IDS Group почала активно заявляти про спробу... рейдерського захоплення її підприємств.

 

Представники компанії стверджували, що до "рейдерства" причетна й Державна податкова служба, яка заарештувала рахунки підприємств на підставі якогось рішення Басманного суду Москви.

Більше того, IDS Group звернулася до влади з проханням втрутитися в ситуацію і "припинити свавілля контролюючих структур".

ЕП звернулася до холдингу з проханням докладніше розповісти про конфлікт. Від керівництва компанії з журналістом зустрівся один із співвласників IDS Group Микола Кміть. За часів президентства Віктора Ющенка, у 2008-2010 роках, ця людина була главою облдержадміністрації Львівщини.

Кміть стверджує, що Березовський не мав і не має жодного стосунку до IDS Group, а мажоритарним акціонером холдингу є родина покійного партнера російського олігарха Бадрі Патаркацишвілі. За його словами, відсутність Березовського у компанії навіть підтверджена рішенням Високого суду Лондона.

Коментуючи арешт акцій та майна, Кміть зазначив, що відповідне судове рішення ухвалено дивним чином. За його словами, відповідний запит СК Росії мали розглядати не податківці, а Генпрокуратура. Відповідний судовий розгляд мав би відбуватися у Печерському суді Києва, а не у Львові.

"Галицький суд України приймає рішення на прохання Москви. Це не вписується в жодні моральні рамки", - сказав екс-губернатор, додавши, що навіть в Росії немає доказів, що Березовський є акціонером IDS Group.

Проте, як розповів Кміть, рішення суду - не єдина проблема їх компанії. В кінці жовтня щодо службових осіб Миргородського та Моршинського заводів ще й порушили кримінальні справи за фактом ухилення від сплати податків.

Так, Миргородський завод податківці підозрюють в ухиленні на 2,9 млн грн. А справу щодо Моршинського заводу порушив особисто прокурор Львівської області Олег Василенко за ухилення на 3,1 млн грн.

За словами Кмітя, податківці не складали акту про несплату податків, а підставами для порушення справи стала внутрішня довідка податкової та стаття Податкового кодексу про звичайні ціни, яка набирає чинності з нового року.

"І навіть якщо уявити, що зараз 1 січня 2013 року, ми все одного не порушуємо цю норму", - запевнив екс-губернатор.

За його словами, внаслідок арешту рахунків Моршинського заводу наразі він зупинений, але заводи у Трускавці і Моршині ще працюють.

"Ми постійно сплачуємо більше податків. У 2012 році - до 300 млн грн, а в 2011 році - трохи більше 200 млн грн", - зазначив Кміть, додавши, що IDS Group перевіряли аудитори з "великої четвірки".

Однак на найважливіше питання - хто стоїть за "рейдерською атакою", про яку гучно заявляє холдинг, в IDS Group відповісти не можуть. "Ми не знаємо хто. У нас конкурентів багато. Питань дуже багато", - сказав Кміть.

"Будь-хто, хто має гроші, може використати державу як інструмент. Тоді треба написати прейскурант, що у нас можна на годину найняти податківців за стільки-то, міліцію - за стільки-то, прокуратуру - за стільки-то, а суд можна купити за стільки-то. Це були б правила хоча б", - зіронізував екс-губернатор.

"Економічна правда" також звернулися із запитом щодо подій навколо IDS Group до керівника ДПС Олександра Клименка.

Податківці підтвердили, що слідчі дійсно розслідують справу щодо службовців Миргородського заводу. Ухилення від сплати податку на 2,9 млн грн у першому півріччі 2012 року, за твердженням ДПС, було встановлено "у результаті проведення оперативно-розшукових заходів працівниками податкової міліції".

"Було виявлено заниження ціни реалізації виготовленої продукції - мінеральної води, і, як наслідок, заниження валового доходу підприємства", - заявили у податковій.

"ДПС наголошує, що комплекс оперативно-слідчих дій, який проводиться відносно ПАТ "Миргородський завод мінеральних вод", відповідає вимогам законодавства, стосується адміністративно-господарської діяльності підприємства та жодним чином не може розцінюватися як рейдерське захоплення", - повідомили у Клименка.

Також редакція намагалася зв'язатися з іншим фігурантом скандалу - Борисом Березовським. Однак він так і не вийшов на зв'язок.

Версії

Ця історія справді дивна. Найбільших виробників мінеральної води в Україні дійсно наполегливо "трусять" правоохоронці. В IDS Group не раз повідомляли про обшуки та вилучення документів на підприємствах та в помешканнях керівників.

Гучні кримінальні справи від податківців останнім часом стали звичним для України явищем. Як і заяви про те, що ДПС банально використовують для "віджиму" бізнесу, вибивання грошей та залякування неугодних. Ситуація з "Моршинською" та "Миргородською" цілком могла би вписатися у цей ряд.

Могла б, якби не рішення львівського суду, який задовольнив бажання російської влади, та ще й у надгучній справі "Аерофлоту", завдяки якій Володимир Путін благополучно вижив Бориса Березовського.

Треба розуміти, що ДПС очолює Олександр Клименко, який є близьким до старшого сина президента Олександра Януковича. Податківці та все, що з ними пов'язано, - це царина "Сім'ї". Водночас сама "жертва" - IDS Group - або дійсно не знає, хто її "пресує", або не хоче про це говорити вголос.

Можна розглядати принаймні три версії подій.

Перша з них - конфлікт між самими акціонерами. Березовський та Патаркацишвілі дійсно тривалий час були партнерами. Однак після смерті Патаркацишвілі у 2008 році в російській Держдумі говорили, що партнери посварилися.

Є інформація, що Березовський намагався забрати частку родини Патаркацишвілі у "водяному" бізнесі. Однак відповідний розгляд у лондонському суді закінчився нічим. Втім, складно уявити такі єзуїтські суперечки акціонерів.

Друга версія - атака з України. Можна припустити, що хтось намагається зайти на ринок води і видавити потужних конкурентів. Тоді запит росіян може бути лише приводом. Однак треба розуміти, що в такому випадку, враховуючи масштаб, потужний розголос та імена фігурантів, про справу точно має знати "царська родина".

Третя, найбільш правдоподібна, версія - атака з Росії. Тоді ці події могла ініціювати або російська влада, або російський бізнес за допомогою влади. Мотиви можуть бути які завгодно - починаючи від давньої війни Путіна з опальними олігархами, закінчуючи намаганнями "зачистити" ринок.

В такому випадку постає не менш гостре питання: чому та ж "царська родина" взялася допомагати росіянам, які відверто її зневажають?

Реклама: