Аграрний міністр Микола Присяжнюк – кандидат на звільнення

Аграрний міністр Микола Присяжнюк – кандидат на звільнення

Четвер, 5 квітня 2012, 19:14 -
Війна за сфери впливу в Україні між провладними олігархами і бізнес-угрупуваннями триває. І один з таких гравців, схоже, випадає з подальшої боротьби: аграрний міністр Микола Присяжнюк може піти з посади через розслідування справи Аграрного фонду та компанії Юри Єнакієвського "Хліб Інвестбуд".

Мова про позиції депутата Партії регіонів Юрія Іванющенка, більш відомого під прізвиськом "Юра Єнакієвський", по імперії якого напередодні було нанесено черговий удар. "Економічна правда" уже писала про неабиякий інтерес податківців до компаній, пов'язаних із одіозним депутатом, і про порушення кримінальних справ стосовно них.

Зараз у Іванющенка на горизонті замаячили нові проблеми. Ще більш серйозні.

Так, найближчим часом він може позбутися "своєї" єдиної людини в Кабміні – голови Мінагрополітики Миколи Присяжнюка. А заодно і впливу сумнозвісної компанії "Хліб Інвестбуд", яка встигла за два роки наробити не меншого галасу в аграрній галузі, ніж RosUkrEnergo Дмитра Фірташа у свій час в газовому секторі.

Саме "Хліб Інвестбудом" і чиновниками, які підтримували цю компанію, зараз активно цікавляться правоохоронні органи.

Реклама:

Спустошення Аграрного фонду

Зокрема, в середу Генпрокуратура повідомила про порушення кримінальної справи стосовно чиновників Аграрного фонду за фактом нанесення державі збитків на суму майже 340 мільйонів гривень.

Правоохоронцями було встановлено, що Аграрний фонд у березні 2011 року уклав "з одним із підприємств" договір на закупівлю зерна на суму 1,5 мільярда гривень.

Чинним на той час законодавством операції з постачання зерна звільнялися від сплати податку на додану вартість.

"Не дивлячись на це, з метою незаконного покриття витрат вказаного підприємства зі сплати податку на додану вартість, останньому у березні-травні 2011 року за підробленими документами перераховано понад 280 мільйонів гривень", - підкреслюють речники Генпрокуратури.

Утім, це ще не все. В повідомленні зазначається, що службові особи Аграрного фонду і представники підприємства, яке фігурує у справі, наприкінці 2011 року підписали додаткову угоду до договору, яка передбачала повернення АФ коштів на суму 1,4 мільярда гривень, які нібито були сплачені за зерно.

Проте підприємство кошти не повернуло, а у цей же день уклало угоди на придбання зерна за цінами, які на 52 мільйони гривень перевищували інтервенційні, тобто, нижні ринкові ціни, які установлює Мінагропоілтики.

Унаслідок цих дій інтересам держави нанесено збитки на зазначену суму - 340 мільйонів гривень.

Зрештою, це не єдиний випадок зловживань з боку Аграрного фонду. Такі випадки з цим відомством трапляються часто. Недавно "ЕП" писала, як АФ закуповував за завищеними цінами цукор у донецьких фірм.

Втім, ситуація із закупкою зерна просто кричуща. І як, виявляється, тією самою компанією, яка спустошила Агарний фонд на сотні мільйонів, є усім уже відома компанія "Хліб Інвестбуд".

Чому це "Хліб Інвестбуд"

Цю інформацію "ЕП" підтвердили декілька джерел на ринку. Проте і без слів співрозмовників можна зрозуміти, що "ХІБ" - це єдине підприємство, яке на той час укладало угоди із дев'ятизначними сумами з Аграрним фондом.

З "легкої руки" Мінагрополітики в кінці 2010 року ця компанія, в якій вбачали такого собі монополіста з необмеженими пільгами, стала основним агентом із закупки зерна для Аграрного фонду. Формальна причина – наявність серед власників ХІБа держави, яка володіє 49%. Втім, контролюють "ХІБ" насправді приватні особи, яким належить 51%.

Тож, в 2010 році фаворит аграрного міністерства із завидною регулярністю вигравав тендери на поставку зернових для АФ. А якраз навесні 2011 року "ХІБ" почав здійснювати форвардні закупівлі в аграріїв, в тому числі - за рахунок державних коштів.

Цілком ймовірно, що справа Генпрокуратури пов'язана із форвардними закупівлями. І підписати тоді контракт на 1,5 мільярда АФ міг лише із "ХІБом".

В прес-службі компанії на питання "ЕП" в четвер відмовилися відповідати і попросили надіслати запит. Те ж саме сказали і речники Генпрокуратури.

Ще одним доказом того, що "Хліб Інвестбуд" впав у немилість є той факт, що недавно в Аграрному фонді оголосили про відмову у посередництві. Так, з 30 березня АФ відновить свій статус монополіста із закупівель продовольчого зерна в резерв, і почне купувати збіжжя сам.

Поряд з цим напередодні у Фонді також були проведені "чистки". Як відомо, Кабінет міністрів звільнив Сергія Хорошайлова з посади генерального директора. Навряд чи такі кадрові пертурбації разом з відкритими кримінальними справами можуть бути випадковим збігом.

Як Присяжнюк себе компрометував

Не є випадковим і те, що в середу президент викликав до себе "на килим" профільного міністра Миколу Присяжнюка, крісло під яким уже давно хитається. За інформацією "ЕП", на Банковій дуже незадоволені діяльністю кума Януковича, і цього разу міністр отримав чергову порку від гаранта.

За темою: Шикарні автопарки Миколи Присяжнюка та інших

Діяльність керівника Мінагрополітики уже декілька разів накликала на себе гнів, і не тільки Януковича. Тут є багато чого згадати: і скандали з наданням квот "Хліб Інвестбуду", і гра міністра на боці цієї компанії, коли конче було потрібно скасувати мита на експорт збіжжя, які були введені пізніше.

При цьому ніхто з великих фінансово-промислових груп немає відношення до "ХІБу". Цю компанію, яка користується неабиякою лояльністю і підтримкою з боку Присяжнюка, ЗМІ пов'язують з Юрієм Іванющенком, хоча сам депутат заперечує це.

До речі, навесні 2011 року гендиректор "Хліб Інвестбуду" Роберт Бровді запевняв, що справжні власники компанії, яких він звісно не знає, сидять на Уол-стріт.

За словами джерел "ЕП", найближчим часом країна отримає нового міністра аграрної політики. І, начебто, це уже вирішене питання. Серед ймовірних кандидатур - радник президента з аграрних питань Віктор Слаута. Його кандидатура вважається найбільш реальною. Це означає, що президент і "сім'я" можуть отримати контроль над ще однією галуззю, і досить апетитною.

Цікаво ще і інше: чи буде послідовним Янукович? Багато представників попередньої влади опинилися за гратами за зловживання службовим становищем. Як бути з нинішніми?

Реклама: