З виробників сигарет знову вибивають гроші. Чи захистить їх Янукович?

З виробників сигарет знову вибивають гроші. Чи захистить їх Янукович?

Вівторок, 6 березня 2012, 11:00 -
Закон про заборону реклами тютюну, на думку Мінекономіки, не відповідає Конституції. Проте, доказів тому міністерство не надало. Таким чином сигаретне лобі намагається відбити чергову атаку депутатів, і отримати вето президента на закон, що забороняє рекламу цигарок у будь-якому вигляді.

У розпорядженні "Економічної правди" опинилися документи, які демонструють, як уряд та Верховна рада перемагають звичку населення палити.

У них йдеться про закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів".

Цей закон було прийнято Верховною радою 22 вересня 2011 року. У ньому йшлося про заборону реклами тютюнових виробів. Після цього близько п’яти місяців спікер парламенту не підписував цей закон, і зробив це лише нещодавно.

Проте, наприкінці лютого 2012 року з’явилося повідомлення про те, що спікер парламенту Володимир Литвин підписав і відправив на підпис президенту не той варіант закону, за який голосував парламент. В свою чергу, апарат Верховної ради спростував цю заяву, і повідомив, що жодних порушень не було. В якості доказів була наведена хронологія розгляду документу, з якої йдеться, що затримка виникла в тому числі з провини депутатів.

Реклама:

Тим не менш, розвився скандал. Деякі депутати заявили, що спікер підписав більш жорстку до тютюнових компаній редакцію. Зокрема, документ, який поданий на підпис Віктору Януковичу, суворо забороняє не лише рекламу, а й спонсорство будь яких заходів з просування тютюнових виробів, чи навіть окремих людей.

Отже, зараз в інформаційному просторі ведеться боротьба за увагу президента. Мета цих заяв очевидна – отримати вето Януковича на закон. Чому депутати почали захищати виробників тютюну, зрозуміти теж неважко. І якщо Литвин дійсно подав на підпис голові державі більш жорсткий документ, його мотиви теж зрозумілі.

Простіше кажучи, скандал навколо цього закону ніяким чином не стосується захисту здоров’я громадян України.

Фото:Ellf.ru 

Один бік цього спору, напевно, намагається отримати гроші з тютюнових компаній, шантажуючи їх забороною просування продукції в будь якому вигляді. Відомо, що реклама тютюнових виробів й так заборонена, але час від часу виникає черговий проект закону, який тисне на тютюнову галузь. І якщо спитати авторів, навіщо вони це роблять, то відповідь завжди одна – треба захищати здоров’я нації, і таки покласти край свавіллю виробників сигарет.

Інша сторона завжди готова до таких "сюрпризів", і напевно закладає у вартість кожної цигарки 30 копійок на протидію подібним "захисникам нації". Кожного разу, коли зявляється подібний закон, активізуються лобісти виробників. Зазвичай, це депутати.

Цього разу, наприклад, на захист "невинних" компаній встала Олена Бондаренко. Звичайно ж, "безкорисливо".

Мабуть, захисники вирішили дійти до президента зсередини - через уряд. Джерело "ЕП" в уряді передало редакції копії документів, які свідчать про те, що Кабмін почав збирати інформацію про якість закону.

Зокрема, 27 лютого уряд наказав декільком міністерствам надати свої зауваження до закону того ж дня. Наступного дня на адресу Секретаріату Кабміну надіслало листа Мінекономіки. В ньому міністерство заявляє, що деякі статті прийнятого закону не відповідають Основному закону. Нажаль, частину документів, у яких йдеться, яким саме нормам Конституції не відповідає закон, джерело не надало.

 

 

Варто відзначити, що вимираюча друкована преса виживає за рахунок тютюну і алкоголю, роблячи спеціалізовані додатки, і годує цими грошима інші - непрофільні видання. Суспільно-політичні, наприклад. Тому, власне, проти закону активно заперечують рекламісти та ЗМІ.

Хоча, звичайно, виживання преси не повинно бути приводом дозволяти рекламу табачних виробів та алкоголю.

Якщо хтось з депутатів дійсно захоче потурбуватися про здоров’я нації, а не "зняти" грошей з виробників сигарет, ми його підтримаємо. І президент, мабуть, теж.

А поки що найцікавіше, чи накладе Янукович вето на черговий закон, який спрямований на "вибивання" грошей з тютюнових компаній? І якщо так, то чому він це зробить?

Реклама: