"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прибутки Коломойського та Боголюбова осідають за кордоном

Прибутки Коломойського та Боголюбова осідають за кордоном

Середа, 15 лютого 2012, 12:53 -
"Приват" експортує феросплави підконтрольним посередникам за значно нижчою ціною, ніж на внутрішньому ринку. Ті, в свою чергу, продають феросплави за ринковими цінами. Збитки накопичуються на підприємствах в Україні, а прибутки осідають за кордоном. Продавати феросплави дешевше українським металургам Коломойський не хоче.

Як зізнаються в УкрФа, через імпорт українські виробники феросплавів страждали, і у 2011 році "виживали" за рахунок експорту. Нагадаємо, виробництво феросплавів в Україні контролюється олігархами Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим.

Продовження. Початок статті читайте тут.

"Злі язики" вважають, що "виживання" – це не вірне слово. Скоріше, можна казати про оптимізацію експортних мит. Пліткарі стверджують, що "приватівські" підприємства експортують феросплави підконтрольним посередникам за значно нижчою ціною, ніж на внутрішньому ринку, а ті, в свою чергу продають феросплави за ринковими цінами. Збитки накопичуються на підприємствах в Україні, а прибутки осідають за кордоном.

У нас немає доказів існування таких схем, але елементарні підрахунки показали дійсно значну розбіжність між імпортними та експортними цінами. Також під час підготовки матеріалу ми помітили, що українські феросплави експортувалися в країни, де у "Привату" вже є феросплавні активи, що залишає право на життя теорії оптимізації податків.

Реклама:

Крім того, вже багато років кажуть, що українські металурги імпортують феросплави не тому, що вони не можуть працювати з українською сировиною. Просто купувати феросплави у того ж "Привату" виходить дорожче, ніж везти через океан.

Ось наші розрахунки, які підтверджують всі попережні припущення.

Феросплави в минулому році експортувалися з України в Росію, Туреччину, США, Канаду, Південну Корею, Швецію, Гану та Іран.

 

Цікаво, що окрім Запорізького, Стахановського та Нікопольського заводів, експортом феросплавів у 2011 році займалась найбільша нафтовидобувна компанія "Укрнафта", 50% + 1 акція якої належить НАК "Нафтогаз України". Близько 42% акцій мають компанії, які контролюють Коломойський та Боголюбов, але саме вони керують роботою підприємства.

Найбільшими постачальниками імпортованих феросплавів в Україну були Македонія, Індія, Грузія, Росія, Китай, Норвегія та Південна Корея.

В минулому році українські підприємства експортували феросилікомарганцю на $608,3 млн. Основними ринками збуту українського феросилікомарганцю за звітний період були Росія, Туреччина та Польща, а середня вартість однієї тонни коливалася в межах $973 в січні та $837 в грудні.

В той же час феросилікомарганцю в Україну було імпортовано на $212,83 млн.

Зокрема, в січні ця продукція імпортувалася з Македонії, Індії та Грузії (найбільшим виробником та експортером феросплавів в цій країні є Зестафонський завод феросплавів, який контролюється “Приватом”) за середньою вартістю $1600.

В грудні середня вартість однієї тонни імпортного феросилікомарганцю становила $1530. Основними імпортерами були Македонія, Індія та Грузія.

Тобто, "Приват" занижує експортні ціни в 1,6 рази.

ФЕРОСИЛІКОМАРГАНЕЦЬ

Експорт

Імпорт

Експорт за 2011, тис тонн

Вартість експорту млн $

Ринки збуту

Середня вартість тонни в січні, $

Середня вартість тонни в грудні, $

Імпорт за 2011,

тис тонн

Вартість імпорту, млн $

Імпортери

Середня вартість тонни в січні, $

Середня вартість тонни в грудні, $

653,65

608,3

Туреччина, Росія, Польща

973

837

136,05

212,83

Македонія Індія

Грузія

1600

1530

В той же самий час, в Україні він готовий продавати свої феросплави за ціною імпорту, а то і дорожче!

Середня ціна тонни Феросилікомарганцю без ПДВ в Україні в січні 2011 року становила близько $2,5 тис. В листопаді (дані за грудень відсутні) ціна Феросилікомарганцю на українському ринку впала до $1,3 тис. за тонну без ПДВ.

Та ж сама історія - навколо Феросиліцію. В 2011 році його було експортовано на $78,1 млн.

В січні 2011 року середня експортна вартість однієї тонни феросиліцію з України становила $1167. Основними покупцями були Туреччина, Італія, Швеція. В грудні середня ціна знизилася до $1083. Найбільшими покупцями були Туреччина та Німеччина.

В Україну феросиліцію імпортовано на $55,5 млн. В січні основними імпортерами були Македонія, Китай та Норвегія. Середня вартість імпортованої в Україну тонни феросиліцію в січні становила $2000.

Тобто, має місце заниження експортної вартості в 1,7 рази.

В грудні середня вартість імпортованої в Україну тонни феросиліцію знизилася до $1800. Найбільшими імпортерами були Китай та Єгипет.

ФЕРОСИЛІЦІЙ

Експорт

Імпорт

Експорт за 2011,

тис тонн

Вартість експорту млн $

Ринки

Збуту

Середня вартість тонни в січні, $

Середня вартість тонни в грудні, $

Імпорт за 2011, тис тонн

Вартість імпорту, млн $

Імпортери

Середня вартість тонни в січні, $

Середня вартість тонни в грудні, $

84,03

78,1

Туреччина

Італія

Швеція

Гана

1167

1083

31,86

55,5

Македонія Китай

Норвегія

Єгипет

2000

1800

Тонна феросиліцію в січні 2011 року на українському ринку коштувала $2700 без ПДВ, а в листопаді – $1600 тис. за тонну без ПДВ.

Без змін у третьому важливому сегменті ринку феросплавів.

В минулому році з України експортовано феромарганцю на $90,7 млн.

В січні 2011 року основними ринками збуту українського феромарганцю були Росія, Іран, Мексика. Середня вартість однієї тонни на експорт становила $1300.

В грудні підприємства "Привату" найбільше феромарганцю продали в США, Польщу, Угорщину. Середня вартість тонни вже становила $789.

Феромарганцю в 2011 році імпортовано на $62,38 млн. Найбільшими імпортерами феромарганцю в Україну в січні 2011 року були ПАР та Словаччина. Середня вартість імпортної тонни в січні становила $1800. В грудні найбільшими імпортерами були Південна Корея та Росія. Середня вартість імпортної тонни становила $1470.

ФЕРОМАРГАНЕЦЬ

Експорт

Імпорт

Експорт за 2011,

тис тонн

Вартість експорту млн $

Ринки

збуту

Середня вартість тонни в січні, $

Середня вартість тонни в грудні, $

Імпорт за 2011, тис тонн

Вартість імпорту, млн $

Імпортери

Середня вартість тонни в січні, $

Середня вартість тонни в грудні, $

113,17

90,7

Росія

Іран

Мексика

США

Канада

1300

789

40,83

62,4

ПАР

Словаччина

Франція Росія

1800

1470

На українському ринку феромаргенець в січні 2011 року коштував $2600 за тонну (без ПДВ), а в листопаді ціна впала до $1300 за тонну (без ПДВ).    

З вищенаведених даних ми бачимо, що феросплави з України експортувалися, в тому числі, в США, Польщу та Гану, а в цих країнах у “Привату” є свої підприємства. Напевно, ці компанії є своєрідними "прокладками", які концентрують на собі весь прибуток. Адже, як справедливо зазначають в УкрФа, компанії "Привата" “виживають” за рахунок експорту.

А в Україні "Приват" продовжує тримати завищені ціни, та при цьому ще вимагає введення антидемпінгових мит на імпорт феросплавів. Можна напевно казати, що в разі введення таких мит внутрішні ціни на феросплави зростуть ще.

 Фото Фокус

Загалом, за оцінками фахівців, на світовому ринку марганцевої руди частка підприємств "приватівців" становить близько 10% і близько 20% на ринку феросплавів. Відповідає за міжнародний феросплавний бізнес у “Приваті” партнер та товариш Коломойського Геннадій Боголюбов.

Зокрема, йому опосередковано належить один з найбільших світових виробників марганцевої сировини Consolidated Minerals (Австралія). Також бізнесмену належать Ghana Manganese і Nsuta Gold Mining в Гані, які розробляють найбільше в країні родовище марганцевої руди, завод феросплавів Felman Production в США, румунський виробник феросплавів Feral та польський Stalmag.

В Грузії "Привату" належить Зестафонський завод феросплавів і рудник "Чіатурмарганець".

Окрім того, на початку 2009 року Consolidated Minerals придбала майже 12% OM Holdings - другої за обсягами видобутку марганцевих руд компанії в Австралії.

Реклама: