Групі Льовочкіна-Фірташа віддали бюджет

Групі Льовочкіна-Фірташа віддали бюджет

Середа, 18 січня 2012, 17:21 -
Валерій Хорошковский очолив Міністерство фінансів замість Федора Ярошенка, який пішов "за власним бажанням". Сьогодні ж Хорошковського звільнено з посади голови СБУ.

Кілька хвилин тому стало відомо, що Віктор Янукович своїм указом призначив на посаду міністра фінансів Валерія Хорошковського.

Відповідно, він звільнив Хорошковського з посади голови Служби безпеки України (СБУ). Хто стане його наступником, поки невідомо.

Сьогодні ж вранці попереднього міністра фінансів Федіра Ярошенка змусили звільнитися. Це сталося майже несподівано після того, як зранку його викликали до Адміністрації президента (АП).

Звільнення відбулося дуже тихо. Віктор Янукович не робив жодних гучних заяв. Міністр написав заяву про звільнення, а президент її схвалив. Хто саме розмовляв з чиновником – персонально президент чи голова його адміністрації Сергій Льовочкін (з яким повязують Хорошковського), невідомо. Але після розмови міністр добровільно вирішив відмовитись від посади.

Реклама:

"Порадившись із прем’єром, я попросив президента звільнити мене з посади Міністра фінансів за власним бажанням. Глава держави підтримав мою пропозицію. Я написав заяву за власним бажанням", - сказав Ярошенко.

Наше джерело в Адміністрації президента зазначило, що Ярошенко зробив розумний вибір.

"Йому вже 63-й рік. Написавши заяву на ім’я президента, Ярошенко усім спростив життя. Його вже кілька разів намагалися звільнити, і все одно зробили б це. Але якщо би він сам не пішов, прем’єру довелось б робити подання на Віктора Федоровича, а той би звільнив”, - пояснило нам джерело.

Вже було декілька спроб звільнити Ярошенка, але міністру на допомогу приходив прем’єр Микола Азаров. Але цього разу "дах” не спрацював.

Існує доказ, що долю міністра вирішили ще минулого тижня. Ще у минулу суботу президент не дозволив Ярошенку летіти до США, щоб вести переговори з МВФ. У той же день відбулася нарада у Мінфіні, і наостанок міністр навіть спробував залишити за собою добрі спогади, зробивши популістський наказ підготувати новий закон щодо повернення депозитів колишнім вкладникам Сбербанку СРСР.

За словами джерела з АП, звільнення Ярошенка було добре підготовленим. По-перше, президент недаремно критикував бюджет-2012.

По-друге, нещодавно відбувся скандал у кінотеатрі "Зоряний”, де збиралося керівництво Партії Регіонів. На цьому закритому засіданні Азарова піддали нищівній критиці, хоча сам прем’єр це спростовує. Зокрема, було багато незадоволених тим, як побудовано фінансування місцевих бюджетів.

По-третє, минулого року закінчилася тотальна перевірка діяльності Мінфіну. Її проводила збірна СБУ, КРУ та ще кількох установ.

"Результати цієї перевірки нікуди не зникли. Це був козир АП проти Ярошенка”, - зазначило джерело в Адміністрації президента.

Ходили також чутки, що СБУ кілька місяців тому почала цікавитися бізнесами, які контролює родина міністра фінансів.

Отже, Ярошенку важко було відмовитись від пропозиції піти.

"Зараз Федір Олексійович у нормальному настрої, посміхається”, - розповіла представниця Мінфіну. Чому саме зараз відбулася зміна міністра, вона не змогла пояснити. Поки жодних звільнень у міністерстві, окрім голови, не відбулося.

Джерело: Мінфін

За словами джерела, Ярошенка згадуватимуть у міністерстві неоднозначно. З одного боку, він був ефективним, тому що виконувати бюджет-2011 було дуже важко. З іншого, підлеглі міністра не полюбляли через дуже жорсткі манери – кажуть, той матюкав з нечуваною легкістю навіть своїх заступників.

Ще кілька годин тому лунали прізвища трьох претендентів на посаду Ярошенка – усіх назвав голова фінансового комітету Верховної Ради Віталій Хомутиннік. Кожного з них лобіювала своя група впливу. Від того, кого саме призначать, можна було б зрозуміти, яка група впливу найсильніша.

Вважалося, що найбільші шанси мав перший заступник Національного банку Юрій Колобов. Ця фігура виявилася цілком несподіваною. Раніше банкір жодного разу не згадувався у переліках претендентів на будь-яку посаду першого рівня.

Призначення Колобова лобіювала Родина президента. У банківському середовищі він найбільше відомий як колишній казначей Ощадбанку. На цій позиції його запам’ятали як "дуже ділову” людину.

До призначення на посаду в НБУ Колобов працював першим заступником голови Укрексімбанку. У той же час головою наглядової ради банку був його сьогоднішній шеф Сергій Арбузов. Після призначення у Нацбанк Колобов контролював фінансові операції регулятора.

Проте, досвіду в управлінні бюджетом він не має. Джерело у Мінфіні, з яким нам вдалося поспілкуватися, назвало це гарантією того, що посаду першого заступника міністра збереже Анатолій Мярковський. Вважається, що саме на цьому спеціалісті тримаються всі бюджетні відносини України – вже при багатьох міністрах.

Призначення Колобова в Мінфін означало б значне посилення позицій Родини президента. Зараз із усього переліку державних органів вона вже контролює Нацбанк, Податкову, МВД, Мінагрополітики та Генпрокуратуру. Також існує бізнесовий підрозділ Родини, який очолює депутат Юрій Іванющенко (Юра Єнакієвський) – вважається, що в різних куточках України він збирає для Родини цікаві бізнеси.

Призначення Колобова не було б межою для цієї групи. "Якщо б призначили Колобова міністром фінансів, невдовзі можна було б чекати призначення Арбузова на посаду прем’єра”, - вважає один з народних депутатів.

Цікаво, що коли минулої осені порушувалося питання про відставку Ярошенка, Азаров висунув ультиматум – якщо знімають Ярошенка, я теж піду у відставку. Чи виконає прем’єр свою погрозу зараз, невідомо.

"Я виключаю, що до парламентських виборів будуть зміни такого масштабного характеру. Прем'єром буде Микола Азаров", - вважає Хомутиннік.

У Національному банку нам не змогли надати коментар Колобова, пояснивши його заклопотаністю.

Другим кандидатом був тепер вже колишній голову СБУ Валерій Хорошковський. "Я не виключаю, що Ярошенка замінить нинішній глава СБУ Валерій Хорошковський, який був і міністром економіки, і головою бюджетного комітету, і начальником Митниці та СБУ”, - сказав напередодні Хомутиннік.

Чекіст вже багато разів згадувався як претендент на посаду міністра фінансів. Існувала навіть версія, що за допомогою "маски-шоу” він довго вивчав сірі схеми, за якими працюють Мінфін, Податкова та Митниця, і був цілком готовий усе контролювати.

Джерело: СБУ

За інформацією з іншого джерела, звільнення Хорошковського мало відбутися завтра, 19 січня. Бажаючи перевірити, чи це відповідає дійсності, ми звернулася з запитом до Хорошковського, але не отримали від нього відповіді. А вже через годину стало відомо про його призначення.

Хорошковського вважають наближеним до голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна та олігарха Дмитра Фірташа. Ця група сьогодні становить одну з чотирьох наймогутніших груп впливу в Україні – разом з групами Ріната Ахметова, Андрія Клюєва та власне Родиною президента.

Поки незрозуміло, що означатиме підпорядкування Мінфіну групі Льовочкіна-Фірташа. Логічним було б формування міцної вертикалі Мінфін-Податкова-Митниця. Але цьому на заваді стає той факт, що Податкову очолює людина президента – Олександр Клименко.

А ось голова Митниці Ігор Калєтник, логічно припустити, може невдовзі втратити свою посаду. Він був призначений за квотою комуністів, а це не дуже міцний "дах”.

Третім кандидатом на посаду міністра фінансів був перший заступник міністра економіки Вадим Копилов. Одні експерти вважають його людиною прем’єра, інші – людиною першого віце-прем’єра Андрія Клюєва.

"Якщо призначать Копилова, то це означатиме, що домовленість між Віктором Федоровичем та Миколою Яновичем існує. Щодо Ярошенка – ну, просто прибрали одіозну постать”, - сказав ще до призначення Хорошковського співрозмовник у Кабінеті міністрів.

Проте, версія щодо призначення Копилова виглядала дещо нелогічною. Якщо він є людиною Азарова, то не було пояснення, чому його поставлять замість іншої людини Азарова.

Ярошенко вже передав привіт Хорошковському. "Ми сформували нормальний міцний колектив. Я дуже радий, що міністерство потужно виконує всі завдання. Але, безумовно, завжди є проблеми. Я хотів би побажати новому міністру фінансів поменше допускати помилок і більш ефективно працювати", - сказав звільнений.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!