"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податок на офшори, або Бджоли проти меду

Податок на офшори, або Бджоли проти меду

Понеділок, 5 грудня 2011, 14:10 -
90% коштів виводяться на Кіпр, і саме цей офшор не потрапив до списку офшорів, з яких Тігіпко хоче стягувати 12%. "Те, що уряд не включив до переліку офшорів Кіпр, говорить про те, що все це не більше ніж красива заява", - заявила Ляпіна. Вона нагадала, що сам Тігіпко, продавши "ТАС-Коммерцбанк", оптимізував податки, використавши Кіпр.

У розпорядженні "Економічної правди" опинився проект закону, згідно з яким уряд пропонує обкладати 12-процентним збором до Пенсійного фонду перерахування грошей в офшори юридичними та фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності.

Експерти вважають, що це не більше ніж піар. Насправді ж уряд відкриває канали для витоку грошей: він пропонує розширити перелік офшорів, операції з якими можуть проводити українські резиденти, з 33 до 68. І, найголовніше, платити збір до ПФ при переведенні грошей в такий офшор як Кіпр, буде не потрібно. А ось це - вже не піар.

Як зробити собі боляче

"Це типу бджоли проти меду", - сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко у відповідь на прохання прокоментувати ідею оподатковувати гроші, що йдуть в офшори.

Реклама:

Як відомо, виведенням грошей в офшори, що вважається цілком легальною операцією, займаються в основному великі компанії. Ідея обкладати ці гроші податком належить віце-прем'єр-міністру Сергію Тігіпку, який і сам є яскравим представником великого бізнесу. Навіщо він це зробив?

По-перше, ця тема дозволить Тігіпку від душі попіаритися, бо народ негативно ставиться до олігархів і офшорів. Якщо вже сам олігарх готовий поділитися грошима з народом, значить, є ще в світі справедливість.

По-друге, уряд точно не знає, як швидко і красиво покрити дефіцит Пенсійного фонду, який, згідно з офіційними даними, досяг 17 мільярдів гривень.

У пояснювальній записці до закону, яку "Економічній правді" вдалося отримати разом із самим проектом, говориться, що чинне законодавство вже обкладає додатковим податком, що йде в ПФ, "високорентабельні і престижні" операції, такі як торгівля ювелірними виробами, покупка нерухомості, машин і використання послуг стільникового зв'язку.

З чого автори документа взяли, що використання мобільного зв'язку це "високорентабельно і престижно" - це питання дивне на стільки, на скільки і сама цитата з пояснювальної записки. А купівля машини не завжди рентабельна річ - якщо машина куплена для сім'ї, то вона не те що нерентабельна, вона заздалегідь збиткова.

При цьому в документі прозвучало зізнання в тому, що "в Україні одним із найпоширеніших методів податкового планування і отримання додаткової рентабельності (прибутків) є використання офшорних юрисдикцій".

Також визнається, що в країні немає контролю над потоками грошей, що йдуть в офшори. Тому введення збору в Пенсійний фонд може частково вирішити проблеми з дефіцитом.

Про які ж суми йдеться?

Ідея Тігіпка полягає в тому, щоб з кожної операції в грошовій і безгрошовій формі стягувалися 12% від сум, що переводяться в офшори. Причому гроші повинні бути перераховані в ПФ до того, як покинуть країну. Жоден банк не має права перераховувати гроші в офшор, якщо перед цим не стягнуто податок.

За даними, які отримала "Економічна правда", уряд оцінює загальну суму, яку українські бізнесмени перевели в 33 дозволені офшори в 2010 році у 976 млн доларів, що становить близько 8 млрд гривень. (Офіційною мовою це називається "експортно-імпортні операції", оскільки збір в ПФ стягується при ввезенні та вивезенні товарів і послуг. Збір стягується за перерахування грошей на користь нерезидента.)

При введенні 12-відсоткового збору ПФ поповниться на 930 млн гривень. Це значна сума, хоча наведені цифри, швидше за все, дуже занижені.

Як зробити собі приємно

Разом з проектом закону про збір до ПФ уряд підготував і проект постанови Кабміну "Про перелік офшорних зон для цілей справляння збору на обов'язкове державне пенсійне страхування". Згідно з цим документом, перелік офшорів, з якими мають право працювати українські резиденти, збільшується з 33 до 68.

Тобто Кабмін хоче додати ще 35 офшорів, куди можна виводити гроші, з яких, звичайно ж, перед цим буде знято 12%.

Все це, звичайно, робиться теж на благо Пенсійного фонду. За розрахунками авторів документів, перекази грошей з України в офшори в цьому випадку зростуть до 2,06 млрд доларів, а збори в ПФ - до 1,98 млрд гривень. Ці гроші теж не врятують пенсіонерів, але два мільярди все ж таки більше одного.

Якщо подивитися на ідеї Тігіпка не з позиції державника, а з позиції цинічного ділка, то замість турботи про пенсіонерів нам можуть відкритися зовсім інші мотиви.

Справа в тому, що якщо уряд розширить перелік офшорів в очікуванні того, що потік грошей збільшиться і виростуть збори в ПФ, то це не що інше як стимулювання виведення грошей за межі України. Жоден державник не додумався б рятувати своїх пенсіонерів, відкриваючи канали для відтоку фінансів за кордон.

Охріменко, характеризуючи проект закону про збір до ПФ, був лаконічним: "Це піар". Він вважає, що депутати Верховної ради провалять цей закон, і під шумок Кабмін розширить перелік офшорів.

Народний депутат Ксенія Ляпіна також вважає, що парламент може провалити проект закону. Але вона звертає увагу на те, що 90% коштів виводяться на Кіпр, і саме цей офшор не потрапив до списку офшорів, з яких Тігіпко хоче стягувати 12%.

Ляпіна каже, що Кіпр є членом Євросоюзу і що український парламент вже тричі намагався денонсувати угоду з Кіпром про безподаткове виведення коштів з України.

"Те, що уряд не включив до переліку офшорів Кіпр, говорить про те, що все це не більше ніж красива заява. Чи прийме парламент проект закону Тігіпка, це не настільки важливо, як те, чи буде поданий проект закону про денонсацію угоди з Кіпром", - сказала Ляпіна. Вона нагадує, що сам Тігіпко, продавши "ТАС-Коммерцбанк", оптимізував податки, використавши Кіпр.

Отже, заяви та реальні дії віце-прем’єра відрізняються. І це стосується не лише офшорів. Наприклад, нещодавно "Дзеркало тижня" писало, що Тігіпко давно хотів звільнити голову Держслужби зайнятості Володимира Галицького, але з якихось причин не добився цього. Нагадаємо, Галицький нещодавно був заарештований за кримінальною справою СБУ.

Однак, за твердженням джерела в уряді, Тигіпко не робив подання на звільнення Галицького. Більш того, немає жодної публічної заяви віце-прем’єра про те, що у Держслужбі зайнятості були факти корупції, або про те, як Тігіпко наводив порядок у соціальних фондах.

Натомість, як з’ясувалося, Володимир Галицький є старшим братом першого чоловіка Вікторії Лопатецької, сьогодні відомої тепер як Вікторії Тігіпко, дружини Сергія Леонідовича. Тобто, заарештований Галицький доводиться рідним дядьком пасинка віце-прем'єра.

Чи досягне результату ініціатива Тігіпка з обмеження офшорів - теж велике питання. Коли у 2003 році Тігіпко став головою НБУ, він відразу ж заявив, що перекрив найбільш потужний на той час канал відтоку грошей за кордон через операції з цінними паперами. Але насправді в статистиці НБУ і досі операції з цінними паперами фігурують як один з каналів виводу грошей.

Реклама: