Чи нападали рейдери на "Україну"?

Чи нападали рейдери на "Україну"?

Середа, 30 листопада 2011, 18:38 -
Події, що розгортаються останнім часом навколо універмагу, можуть свідчити про спробу збанкрутілих інвесторів зберегти недешевий актив. "Україна" є грандіозною будівлею в самому центрі Києва

Посеред Києва знаходиться відомий ще з радянських часів універмаг "Україна". Ним володіє шведська компанія Quinn Holding Sweeden AВ, яка свого часу отримала кредит від ірландського банку Anglo Iris Bank.

У забезпечення вони віддали будівлю та акції універмагу. Але нещодавно Quinn Group, яка належить ірландцю Шону Куінну, збанкротувала. Quinn Holding Sweeden (яка володіє 92,75% акцій універмагу) знаходиться під управлінням арбітражного керуючого, який діє в інтересах кредиторів.

У ЗМІ ж останнім часом почали з'являтися заяви про рейдерське захоплення універмагу. Відбулося навіть майже силове протистояння між охоронними фірмами, які не могли визначитися, хто охоронятиме універмаг.

Зараз на одному з імпровізованих сайтів універмагу висить відкритий лист до прем'єра Миколи Азарова з проханням зупинити рейдерську атаку на універмаг.

Реклама:
Дивіться тут

На другому ж, вже звичному, сайті менеджмент "України" заявляє про незаконні дії акціонерів.

Дивіться тут

Події, що розгортаються останнім часом навколо універмагу можуть свідчити про спробу збанкрутілих інвесторів зберегти недешевий актив в Україні. Що відбувається насправді, намагалася зрозуміти "Економічна правда".

Історія питання

Колись найбільший торгівельний заклад УРСР збудували ще в 1963 році. Через 40 років - у 2003 – універмаг повністю реконструювали. Площу "України" було збільшена у два рази, і зараз вона складає більше 42 тисяч квадратних метрів.

З радянського універмагу "Україна" перетворилась на торгівельно-розважальний центр з бутіками, супермаркетом, кінотеатром та паркінгом.

Інвестором реконструкції тоді виступила американська компанія New Century Holdings (NСH), яка володіла контрольним пакетом акцій універмагу. У цей проект американці інвестували близько 15 мільйонів доларів. Загалом NCH – це інвестиційна компанія, яка працює з країнами Східної Європи.

У 2006 році американці продали 93% акцій "України" ірландській компанії Quinn Group за 59 мільйонів доларів. Колись ця компанія також придбала в Україні діловий центр "Леонардо" у банкіра Леоніда Юрушева.

Quinn Group займається виробництвом скляної тари для харчових продуктів і напоїв в Ірландії і Великобританії, а також будівельних ізоляційних матеріалів та пластику.

Через три роки ТОВ Квін Холдингс Україна, яке створили ірландці, продало 92,75% акцій універмагу шведській компанії Quinn Holding Sweeden AВ. Судячи з назви нового власника, просто відбулося переведення активів з однієї резиденції (Ірландії) в іншу (Швецію).

А через деякий час Quinn Holding Sweeden AВ отримала кредит у Anglo Irish Bank Corporation Limited. Угода була більше ніж прозорою. Anglo Irish Bank Corporation Limited є справжнім ірландським банком, який у 2009 році був націоналізований Великою Британією, а в 2010 - об'єднаний з ще однією структурою.

Якою була сума кредиту, невідомо. Проте, у заставу по кредиту Quinn Holding Sweeden AВ надала акції універмагу "Україна", а також будівлю магазину. Скоріше за все, місцем для вирішення непорозумінь була призначена Україна, тому що найбільш цікаві події почали відбуватися навесні цього року саме в київському суді.

Судові справи

Навесні цього року до Господарського суду Києва була подана низка позовів, які так чи інакше стосуються "України".

У квітні менеджмент "України" вчинив позов до Anglo Irish Bank. Керівництво універмагу просило визнати недійсним договір іпотеки, укладений з банком у 2009 році.

28 квітня Господарський суд задовольнив клопотання позивача про забезпечення позову. Будь-яким нотаріусам заборонено вчиняти виконавчий напис на оскарженому договорі іпотеки. На практиці, це виглядало так, що Anglo Iris Bank'ові заборонили у будь-який спосіб звертати стягнення на заставлене майно. Тобто, до закінчення судового процесу він не матиме можливості отримати своє майно.

Як повідомив "Економічній правді" представник мажоритарного акціонера універмагу Quinn Holding Sweeden AВ Олексій Сивак, заставленим майном за цим договором є будівля універмагу.

Однак, за його словами, вчиняючи цей позов менеджмент універмагу діяв всупереч волі акціонерів. "Підставами позову є надумані доводи про те, що для укладення договору іпотеки, було необхідно рішення зборів акціонерів універмагу, та про те, що рішення наглядової ради для укладення такого договору є недостатнім", - каже Сивак.

Все це виглядає дуже дивно – начебто менеджмент універмагу вийшов з-під контролю власників, і почав незрозумілі дії. Але чомусь "непокірний" менеджмент отримав попереднє рішення суду, яке грає на користь акціонерів. Внаслідок цих дій, Quinn гарантовано збереже будівлі універмагу у власності.

Але було ще одне судове рішення. Після того, як задовольнити вимогу менеджменту, той же Господарський суд столиці ухвалив рішення про забезпечення іншого позову – ТОВ "Юрбізнесконсалтинг", і також до Quinn Holding Sweeden AВ. За позовом, шведи заборгували компанії 1,799 млн грн за юридичні послуги, і тому ті вирішили забрати своє.

Позивач попросив арештувати належні шведській компанії акції універмагу "Україна" в межах 1 мільйона 799 тисяч гривень. Господарський суд пішов назустріч юридичній фірмі. Представник QHS Сівак підтвердив, що ці акції – єдине, що шведи мають у власності в Україні.

Він заявив, що позивач – "Юрбізнесконсалтинг" – посилається на договір, "оригіналу якого на даний момент в QHS не можуть знайти". За його словами, "вивчається питання про те, чи був він дійсно підписаний".

"Крім того, навіть якщо відмовиться, що він був підписаний, то є всі підстави стверджувати, що підписант від QHS не мав на це повноважень. Також, з документів, поданих самими позивачами, виникають сумніви в тому, що дійсно послуги надавав "Юрбізнесконсалтинг" на користь QHS", - каже представник шведів.

Простими словами, акції заблоковані, але може так статися, що підстав для цього зовсім немає. Просто заблоковані – на випадок, якщо Anglo Irish Bank захоче їх отримати. А він може таке захотіти, тому що, за словами Сівака, акції "України", що належать QHS, також знаходяться у заставі Anglo Irish Bank.

А потім сама компанія Quinn почала війну проти Anglo Iris Bank.

25 травня суд відкрив провадження у справі за позовом Quinn Holding Sweeden AВ до ТОВ "Фінансова компанія "Декра" та Anglo Irish Bank. Акціонери "України", зокрема, вимагають визнати недійсним договір застави акцій від 2009 року, укладений між ірландським банком як заставодержателем, та "ФК Декра" як зберігачем.

Також шведська компанія просить визнати право обліку на акції універмагу номінальною вартістю у 1 мільйон 760 тисяч за реєстратором акцій.

Тут є кілька цікавих моментів.

Перший – обидва судові рішення приймав один і той же суддя Господарського суду на ім'я Сергій Станік. Це син колишнього міністра юстиції та судді Конституційного суду Сюзанни Станік.

Другий – вартість арештованих на прохання "Юрбізнесконсалтинг" акцій універмагу співпадає з вартістю акцій, які знаходяться у заставі Anglo Irish Bank (1,799 млн грн).

Юридично, ця ситуація може бути будь якою. Але де-факто ми маємо блокування акцій та будівлі універмагу "Україна". Банк не може звернути на них стягнення.

А найцікавіше те, що розгляд справ за позовами, поданими навесні, суддя Станік призначив аж на листопад. Але остаточного результату розгляду цих справ немає – суддя весь час переносить засідання.

Двобій охоронців

У всій цій справі найбільш цікавим є питання – а що собі думає Anglo Irish Bank? Бо одне з можливих пояснень подій, що відбуваються – це спроба відібрати у них заставу як у вигляді акцій, так і у вигляді будівлі універмагу.

Але ось і вони. Так 25 жовтня пізно ввечері відбулося майже силове протистояння - дві охоронні фірми не могли визначитися, хто ж з них буде охороняти універмаг.

Як повідомив тоді начальник прес-служби столичної міліції Володимир Поліщук, "до міліції звернувся директор ТОВ "Воєвода2000", яке здійснює охорону універмагу за договором".

"Він розповів, що ввечері до універмагу прийшли 13 осіб від ПП "Україна бізнес безпека", які наказали охоронцям покинути приміщення універмагу у зв’язку з тим, що директор "України" уклав угоду про охорону саме з ними", - сказав Поліщук.

За словами представника міліції, охоронці відмовились йти, так як здійснюють охорону до 7 листопада і жодних актів передачі вони не складали. В результаті міліціонери затримали тих 13 осіб, які вимагали передати їм охорону.

Через два тижні, 8 листопада, у ЗМІ з'явилися повідомлення від прес-служби ПАТ "Універмаг Україна" про спробу захоплення будівлі універмагу банком Anglo Irish Bank Corporation Limited за допомогою співробітників юридичної фірми Magisters.

Зокрема, юристи зажадали передати правовстановлюючі документи на нерухомість "України" і допустити їх в адміністративні та інші приміщення.

Представники універмагу заявили про спробу рейдерського захоплення "України".

Ще одна цікава подія. 7 листопада акціонери відсторонили директора універмагу Ларису Янез Пуга, і призначили в.о. директора Ростислава Левінзона. Однак у ЗМІ пролунали повідомлення про недопущення усуненими керівниками нових та звинувачення у незаконних діях.

На старому сайті універмагу це коментується так: "Останнім часом невідомими особами розповсюджуються відомості щодо начебто зміни керівних органів ПАТ "Універмаг "Україна", в тому числі керівника підприємства, однак це не відповідає дійсності. Єдиний законний керівник підприємства - Янез Пуга Лариса Миколаївна. Очевидним є намір цих осіб, дії яких мають ознаки шахрайства, дестабілізувати злагоджену роботу ПАТ "Універмаг "Україна", що може призвести до непередбачуваних наслідків".

На початку ж листопада до столичного Господарського суду надійшов позов про визнання недійсним рішення акціонерів про зміну керівництва універмагу. Інший суддя цього ж суду – Сергій Морозов – вирішив забезпечити позов шляхом заборони реєструвати зміни до установчих документів універмагу "Україна". Де-факто, тепер універмаг має кількох директорів, але жоден з них не є цілком правомочним.

 

Мовчання

Так що ж відбувається?

Представники "Юрбізнесконсалтинг" та усуненого менеджменту універмагу мовчать. На прохання прокоментувати цей конфлікт журналісту "Економічної правди" у фірмі "Юрбізнесконсалтинг" відповіли: "Нам це не потрібно".

Представники ж універмагу зажадали офіційного запиту, який й був надісланий ще 15 листопада. Однак відповідь з "України" й досі не надійшла.

А от представник Quinn Holding Sweeden Сівак нарешті пролив світло на цю справу. Насправді тепер компанією, що раніше належала збанкрутілому Шону Куінну, управляє арбітражний керуючий, який діє в інтересах кредиторів.

У судах Ірландії тривають судові розгляди з приводу активів Quinn Group в Ірландії і за її межами і питань виплати боргів кредиторам. Anglo Irish Bank є найбільшим кредитором Quinn Group. За рішенням Господарського суду в Ірландії борг Шона Куїнна перед банком визнаний в розмірі понад 2 мільярдів євро.

Формальним боржником по кредиту виступала одна з компаній Шона Куіна - Квін Файненс, тому платежі по кредиту повинні були надходити саме від неї. Тим не менш, компанія опинилася не в змозі обслуговувати кредит.

У квітні 2011 директором універмагу "Україна" Ларисою Янез Пуга (була призначена Quinn Group до банкрутства) був ініційований позов у ​​Господарському суді Києва про визнання недійсним договору іпотеки.

"Таким чином, під загрозу було поставлено забезпечення банку по кредиту. В результаті таких агресивних дій банком були зроблені відповідні і захисні судові кроки щодо звернення стягнення на предмет іпотеки", - зазначив Сивак.

Але найбільш цікавим є те, що засідання суду у справі за позовом Quinn Holding Sweeden до Anglo Irish Bank відбулося 29 листопада.

На засіданні представники QHS і банку просили суд припинити провадження у справі у зв'язку з відмовою від позову з боку QHS. Незважаючи на це, суддя Станік переніс засідання у справі на 20 грудня.

Старший партнер адвокатської компанії "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець вважає, що конфлікт навколо універмагу могли спровокувати самі мажоритарні акціонери –компанія Quinn Holding Sweeden AВ.

"Дуже схоже на те, що позов "Юрбізнесконсалтингу" про стягнення заборгованості зі шведської компанії абсолютно надуманий. На мій погляд, все це затіяно з однією метою – не дати можливості ірландському банку звернути стягнення на акції універмагу і стати власником. Всі ці рухи – це для відволікання уваги", - каже адвокат.

Але варто зазначити, що бої йдуть за ласий шматок. Крім того, що сама "Україна" є грандіозною будівлею в самому центрі Києва, за інформацією прес-служби універмагу, 2010 рік вони завершили з чистим прибутком 1,089 мільйони гривень.

Реклама: