Україна прирекла себе на 2G?

Україна прирекла себе на 2G?

П'ятниця, 12 серпня 2011, 16:28 -
3G зробить мобільний інтернет недорогим і уп'ятеро швидшим. Отже, клієнти активніше залучатимуться в соціальні мережі та інтернет-торгівлю. Вдома і на роботі люди будуть використовувати широкосмуговий інтернет, в інших місцях - мобільний.

Рівень проникнення мобільного зв'язку в Україні уже перевищив сто відсотків, однак за темпами впровадження технології третього покоління - 3G - країна відстає від Росії на п'ять років, від Таджикистану - на сім, а від Європи і США - на ціле життя.

Упродовж довгих років держава навмисно стримувала розвиток нових стандартів зв'язку, бажаючи дорожче продати "Укртелеком" з належною їй ліцензією на побудову мережі третього покоління за технологією UMTS.

Однак, схоже, Україна перебуває на порозі нової гонки озброєнь між мобільними операторами, і навіть на порозі переділу ринку. Нові власники "Укртелекому" вирішили виділити в окрему структуру і продати свій підрозділ - компанію "Утел", яка протягом чотирьох років безуспішно будувала мережу 3G.

Однак Нацкомісія регулювання зв'язку блокує надання іншим операторам ліцензій на розвиток мережі в стандарті 3G, чим консервує технологічну відсталість галузі.

Реклама:

Крім того, на всеукраїнський рівень вийшли оператори, які просувають зв'язок 3G в іншому стандарті - CDMA2000. Завдяки тривалим суперечкам навколо ліцензій на UMTS у них є непогані шанси зайняти частку ринку. Втім, на шляху у них також стоїть НКРЗ, яка всіляко перешкоджає виділенню частот для розвитку сервісів.

Боротьба за "Утел"

3G - це не тільки стандарт UMTS, який розвиває "Утел". До третього покоління належать всі технології мобільного зв'язку, які об'єднують звичні голосові дзвінки, швидкісний інтернет і пакетну передачу даних. А це ще чотири стандарти, з яких найбільш поширені - CDMA2000 і CDMA450.

CDMA2000 - це логічний етап еволюції мереж стандарту IS-95, які давно працюють у США і країнах Азії. В Україні мільйони людей користуються зв'язком другого покоління - 2G - в іншому стандарті - GSM.

Відтак, зв'язок у стандарті CDMA для українців порівняно новий. Він розвивається з 2006 року, коли був запущений бренд Peoplenet. З часом на цьому ринку з'явилися інші гравці - "Інтертелеком" і "CDMA-Україна".

Для модернізації мереж GSM, на яких побудовано зв'язок у Європі, СНД та Україні, підходить стандарт UMTS. Єдиною ліцензією на його розвиток володіє "Укртелеком".

В кінці 2011 року за придбання "Утелу" змагатимуться два "монстри" - "МТС-Україна" і "Київстар". Причому, схоже, більш серйозно налаштована саме друга компанія, яка нині є найбільшим мобільним оператором в Україні.

Якщо МТС за останні чотири роки встигла побудувати і окупити 3G-мережу для високошвидкісного інтернету на основі технології CDMA-450, то "Київстар" цим не займалася. Зате з початку 2010 року вона працює за UMTS-роумінгом з "Утелом".

Послугу швидкісного доступу до інтернету надає "Утел", але "Київстар" продає її під своїм ім'ям. Натомість, клієнти "Утелу" отримали роумінг у 2G-мережі "Київстару".

Так само діє третій за величиною мобільний оператор країни - "Астеліт", який надає послуги мобільного зв'язку під брендом life:). Однак, за даними преси, один з власників "Київстару" - російська "Альфа" - веде переговори про придбання "Астеліту" у власника СКМ Ріната Ахметова. Отже, третій за величиною мобільний оператор країни вже не є потенційним конкурентом в боротьбі за "Утел".

Якщо угоду буде укладено, разом з "Астелітом" мобільний оператор одержить ліцензії на побудову ще більш передової 4G-мережі. Додавши до цих проектів єдину поки ліцензію "Утелу" на побудову 3G-мережі за технологією UMTS, "Київстар" отримає незаперечну перевагу перед основним конкурентом і чіткий план розвитку.

Втім, це напевно розуміють в "МТС-Україна" і напевно складуть конкуренцію у конкурсі. Ажіотажу додає інформація про ймовірну участь в боротьбі за придбання "Утелу" російських та європейських компаній.

Цілком можливо, що для зниження витрат українські оператори домовляться розвивати 3G-мережі спільно. Принаймні, розмови про це точаться давно, але поки що на заваді проекту стоять і психологічні, і суто технічні мотиви.

"Не факт, що система запрацює ідеально. Поки питання технічно не опрацьоване, рано про це говорити", - розповідав на початку 2011 року виконуючий обов'язки генерального директора "МТС-Україна" Василь Лацанич.

Перехід на 3G повинен стати революційною подією, бо потенціал отримання доходів від 2G вичерпано. Період екстенсивного зростання клієнтської бази в Україні завершився ще у 2007 році, коли кількість телефонів зрівнялася з числом жителів.

Після цього, не маючи можливості розвивати 3G, оператори зосередилися на наданні додаткових сервісів та на розвитку широкосмугового - "провідного" - доступу до інтернету. Зараз цей ринок стрімко зростає, і першість на ньому утримує "Київстар".

Мережі третього покоління стануть справжньою революцією для операторів. Вони дозволяють надавати додаткові сервіси, які стимулюватимуть людей витрачати більше. Це позитивно вплине на головний показник ефективності роботи мобільного оператора - середній дохід з одного клієнта - ARPU.

3G робить мобільний інтернет недорогим і уп'ятеро швидшим. Отже, клієнти активніше залучатимуться в соціальні мережі та інтернет-торгівлю. Вдома і на роботі люди будуть використовувати широкосмуговий інтернет, в інших місцях - мобільний.

Приклад Японії показує: до впровадження 3G мобільним інтернетом користувалися 14% клієнтів, після - 80%. Перший досвід впровадження мобільного передавання даних у "Київстарі" показав: сума, яку витрачають клієнти на зв'язок, подвоюється.

Виходить, мобільним операторам є за що боротися. Той, хто перший вихопить ліцензію на UMTS, за рік обжене конкурентів за доходами і якістю сервісів.

Прорив у нову якість сервісів відбувся би вже давно, якби не протидія з боку держави. Ключову роль у гальмуванні відіграють НКРЗ та Міністерство оборони.

Як відомо, провідні мобільні оператори Росії купили такі ліцензії ще в 2007 році. Тоді ж ще державний "Укртелеком" отримав ліцензію на запуск мережі мобільного зв'язку 3G у стандарті UMTS під брендом Utel. Іншим операторам відмовили.

Вийшов парадокс. Власних грошей для побудови загальноукраїнської мережі держкомпанія не мала, а бюджетні асигнування були нерегулярними. Відтак, за чотири роки "Утел" побудувала мережу тільки у великих обласних центрах і на півдні Криму. Проект не став масовим і повис важким тягарем на структурі "Укртелекому".

Щоб вигідніше приватизувати держкомпанію, НКРЗ заблокувала видавання ліцензій на зв'язок 3G в стандарті UMTS іншим компаніям. У підсумку, через лобіювання послуг державного монополіста українські споживачі втратили в якості послуг.

На тлі "допомоги" з боку комісії тьмяніє роль Міністерства оборони. Якби НКРЗ хотіла, то ще в 2008 році вона вмовила б військових віддати частотний ресурс, необхідний для розвитку 3G. Міноборони тоді хотіло отримати 2 мільярди гривень, однак їх не влаштовувало, що гроші підуть не у відомство, а до бюджету.

З цієї причини військові довгі роки тихо саботували конверсію частот, тож аукціони 2009 року так і не відбулися. Президент Віктор Ющенко хотів змусити їх віддати частоти безкоштовно. Природно, опір військових був адекватним.

Недавно з'явилася визначеність. Влада вже згодна залишити гроші за конверсію частот в розпорядженні Міноборони, однак НКРЗ все одно блокує проведення аукціонів. Цього разу дії комісії на руку новим власникам "Укртелекому".

Завдяки сприянню держави вони можуть вигідно продати "Утел" з його ліцензією. Ці припущення підтримуються чутками, що реальними власниками "Укртелекому" є глава АП Сергій Льовочкін і керівник "Укртелекому" Григорій Дзекон.

Битва за CDMA

Поки мобільні оператори борються за UMTS і потирають руки в очікуванні майбутніх прибутків, у сегменті CDMA загострюється конкуренція. У 2006 році Peoplenet ввела мережу 3G у стандарті CDMA2000. Рік по тому "МТС-Україна" почала надавати послугу "МТС-коннект" - швидкісний бездротовий інтернет на базі СDMA450.

Ще через рік оператори "Інтертелеком" та International Telecommunication Company - ITC, бренд CDMA Ukraine - ввели мережі на основі технологій CDMA2000.

Ці чотири гравці активно конкурують у своєму сегменті. За квітневими даними, троє з них, крім "МТС-Україна", обслуговували півтора мільйона осіб. Це доволі пристойна цифра, яка говорить, що дані компанії закріпилися на ринку.

Мережі 3G у стандарті CDMA не є технологічними конкурентами для 3G-мереж, що працюють у форматі UMTS, тож НКРЗ варто було б сприяти впровадженню новітніх технологій. Споживачі отримали б ширший вибір, оператори платили б податки, а галузь скоротила би відставання від сусідів. Проте цього не сталося.

Рейтинг операторів мобільного зв'язку за кількістю абонентів

Оператор

Березень 2011 року

Квітень 2011 року

Частка ринку, %

"Київстар"

24 398,4

24 496,9

45,5

"МТС-Україна"

18 278,7

18 380,6

34,1

life:)

8 710,0

8 690,0

16,1

"Укртелеком"

674,0

674,0

1,3

Peoplenet

648,1

660,1

1,2

"Інтертелеком"

556,7

578,9

1,1

ITC

349,7

355,6

0,7

Всього

53 615,5

53 836,1

100,0

Проникнення, %

117,2

117,7

 

Джерело: "Ліга"

Парадоксально, але трійка операторів спочатку перебувала у програшному становищі. Порівняно з такими "монстрами", як "Київстар", "МТС-Україна" або "Астеліт", у них не було грошей для швидкої побудови всеукраїнської мережі.

Однак вони вміло скористалися тим, що НКРЗ не дозволила найбільшим мобільним операторам розвивати 3G-мережі, а "Укртелеком" не міг цього робити.

Відтак, три компанії стали національними. Найбільше покриття декларує "Інтертелеком". У Peoplenet і CDMA Ukraine покриті переважно обласні центри. Всі вони надають високошвидкісний доступ до інтернету та звичайний голосовий зв'язок.

"Інтертелеком" пішла далі і почала запускати ще більш передову технологію EV-DO Rev. B+, яка дозволяє отримувати майже уп'ятеро вищу швидкість інтернету, ніж звичайний 3G. Інші компанії вважають, що розумніше будувати відразу мережі 4G.

Найближчі рік-півтора будуть ключовими для великої трійки CDMA-операторів. Однак для цього їм треба подолати деякі проблеми, штучно створені регулятором.

Зокрема, компанія Peoplenet зіткнулася з браком частот. У 2009 році власник бренда компанія "Телесистеми України" звернулася до НКРЗ з проханням виділити їй додатковий ресурс у діапазоні 1900-2000 МГц, однак отримала відмову.

Недавно Peoplenet звернулася до комісії з проханням переглянути рішення про видачу частот конкуренту. Оператор запропонував придбати частину ресурсу, який не використовує компанія "Перша інвестиційна спілка", що входить до групи ITC.

Ця компанія отримала ліценцію понад п'ять років тому, але не користується нею. Натомість Peoplenet обіцяє заплатити до бюджету 182,8 мільйона гривень, а після освоєння частот - сплачувати ПДВ та збір до Пенсійного фонду.

Поки що ні НКРЗ, ні Кабмін не відповіли на пропозицію Peoplenet. Втім, у компанії сумніваються, що керівник комісії Петро Яцук погодиться на цю пропозицію. Хоча він відкидає закиди про сприяння "Першій інвестиційній спілці", це виглядає саме так: чому регулятор протягом п'яти років не реагує на пасивність в освоєнні ліцензії - невідомо.

До слова, серед засновників "Першої інвестиційної спілки" є офшорні фірми з Белізу, про кінцевих бенефіціарів яких відомості також відсутні.

Таким чином, Україна перебуває на порозі великої інтриги. У 2012 році провідні мобільні оператори почнуть активно розвивати мережі 3G, а до того часу невеликі CDMA-оператори збиратимуть з цього ринку вершки.

Хто переможе - покаже час. У середині 1990-х років ніхто не вірив, що можна порушити монополію UMC, а сьогодні виглядають непохитними позиції "Київстару". Життя показує, що ситуація може швидко змінитися до невпізнання.

Реклама: