Гривня девальвує, але не завтра

Гривня девальвує, але не завтра

Вівторок, 7 червня 2011, 16:56 -
"Україні давно слід відв'язатися від долара. Долар - зручний якір. І глава НБУ, і прем'єр можуть заявити, що все стабільно, курс - 7,95. Насправді, в тому числі ця стабільність призводить до щорічної інфляції понад 10%, яку Україна мала і має".

Останнім часом почастішали розмови про те, чи можлива нова хвиля девальвації гривні.

Зокрема, про це говорили директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць, член ради НБУ Роман Шпек, екс-заступник голови правління Нацбанку Олександр Савченко та екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Вони, зокрема, вказували на недавній обвал національної валюти Білорусі, вбачаючи передумови таких же подій в Україні.

Якою є частка політики і пропаганди у таких оцінках, невідомо. Відтак, "ЕП" вирішила з'ясувати, що насправді повинно статися, щоб в Україні відбулася чергова хвиля девальвації. Слово матимуть авторитетні аналітики, не пов'язані з політикою.

Реклама:

Загальний вердикт: у найближчому майбутньому девальвації не буде. Умови для послаблення гривні щодо долара можуть дозріти лише через кілька років.

Запитання перше. Чи загрожує Україні девальвація у 2011 році?

Екс-заступник голови Нацбанку Сергій Яременко:

- Стан торгівельного балансу показує, що наша економіка важкохвора. В умовах світового спаду і девальвації, що відбулася, Україна не отримала ніяких позитивних тенденцій, які неминуче мають бути у державах, які девальвують свою валюту. Передусім йдеться про захист внутрішнього ринку.

У наших умовах злий жарт зіграло відсутність кредитування. Україна ще більше посилила попит на валюту, оскільки ми не кредитували виробництва, які заміщають імпортні товари.

Соціальні виплати не зменшувалися, і брак продукції власного виробництва на ринку заміщувався імпортом. Як результат, за перший квартал 2011 року експорт зріс на 40%, а імпорт - на 50%.

Стан фінансового рахунку показує, що капітальні потоки в Україну зараз спрямовуватися не можуть. Виходить, що зростання резервів Нацбанку з початку 2011 року - це псевдорезультат.

Він пояснюється вливаннями МВФ, і тому нам варто відчувати не гордість, а тривогу. Ми набираємо резерви за рахунок фонду. Крім того, відбулася переоцінка резервів за рахунок збільшення курсу євро. Однак в розрізі окремих валют вони залишилися майже на тих же рівнях.

Оскільки Україна не скористалася попередньою девальвацією, наступна є цілком реальною. Ми лише недавно сформували "решітку ціноутворення" - ціни на нових рівнях. Крім того, подальша девальвація ще більше розбалансує фінансовий сектор.

Здавалося б, передумов до ослаблення курсу нема. Україна працює під керівництвом МВФ в рамках stand-by, і на 2012 рік закладено курс менше 8 гривень за долар. Відповідальність Нацбанку полягає у тому, щоб не допустити девальвації. Однак домагатися цієї мети він буде монетарними методами, які призведуть до девальвації.

Десь восени регулятор захоче посилити монетарну політику, щоб обмежити доступ до валюти. А це зазвичай призводить до зворотного результату: до ще більшого погіршення стану реального сектора, збільшення потреби в імпорті, послаблення припливу валюти в резерви і девальвації. На жаль, все повторюється.

Директор департаменту аналітики компанії Astrum Олексій Блінов:

- Я не бачу високого ризику девальвації гривні у 2011 році, але рано чи пізно вона все одно станеться.

Зараз гривня намертво прив'язана до долара - це випливає і з валютної структури зовнішньої торгівлі, і зовнішнього боргу, і з українських бізнес-традицій, і з політики НБУ.

У принципі, вітчизняна валюта девальвує разом з доларом, проте це практично не впливає на конкурентоспроможність українських товарів. З причини високої інфляції в країні порівняно із світом цей фактор нівелюється.

Аналітик "Ерсте банку" Мар'ян Заблоцький:

- Поки нема видимих ознак девальвації гривні. З початку 2011 року НБУ викупив на ринку більш ніж 1,1 мільярда доларів, і при цьому зміг задовольнити попит населення на валюту на рівні 3,3 мільярда доларів.

Таким чином, поточного надходження валюти в країну достатньо навіть для задоволення безпрецедентного попиту фізосіб на заощадження у готівковій валюті.

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь:

- Офіційний курс може опуститися до 8,05 гривні за долар з подальшим зниженням у наступні роки.

Це буде пов'язане із зростаючим зовнішньоторговельним дефіцитом, який виникає не лише завдяки енергоносіям, але і завдяки зростаючому імпорту техніки. Поки що збільшення ввезення побутової техніки та продукції машинобудування ми закриваємо великим припливом капіталу та інвестицій.

Запитання друге. Які чинники можуть спричинити девальвацію? Коли вони стануть явними в Україні?

Директор департаменту аналітики компанії Astrum Олексій Блінов:

- Зараз ситуація з платіжним балансом зручна для того, щоб підтримувати гривню. У 2009-2010 роках Україна завдяки девальвації спромоглася більш-менш збалансувати поточний рахунок платіжного балансу, проте ми знову активно накопичуємо дефіцит.

Країна все більше і більше споживає імпорт. Позначається також подорожчання газу. У другому кварталі 2010 року ціна тисячі кубометрів становила 233 долари, нині - 297 доларів. За газ ми стабільно "викладаємо" більше 1 мільярда доларів на місяць.

Першим провісником девальвації стане вихід дефіциту поточного рахунку на рівень 4% ВВП. За моїми оцінками, це відбудеться 2012 року. Проте Нацбанк напевно буде тримати курс, тому для девальвації знадобиться якийсь економічний шок.

Найімовірніше, буде так: у світі почнуть падати ціни на чорні метали, і Україну перестануть кредитувати. Ось тоді й оголиться велика "дірка" в платіжному балансі, яку буде неможливо закрити. Така ситуація дуже ймовірна у 2013 році.

Аналітик "Ерсте банку" Мар'ян Заблоцький:

- Істотна девальвація можлива, тільки якщо у світі знову виникне сильна криза. Для прикладу, ринок житла Китаю вважається перегрітим. Ціни на нерухомість там росли значно швидше, ніж доходи населення, близько 30% світового споживання сталі припадає на житлове будівництво у цій країні.

Якщо проблеми в цьому секторі справді серйозні, то значного падіння цін на сталь та інші чорні метали у світі не уникнути, а це 40% українського експорту. Однак це тільки можливий сценарій, який не повинен реалізуватися у 2011 році або 2012 році.

Звичайно, ситуація може змінюватися дуже швидко, але навіть остання значна девальвація гривні 2008 року була очевидна принаймні за місяць до подій, коли ціни на сталь впали утричі. Наразі індикаторів, які б вказували на істотну девальвацію гривні в найближчому майбутньому, нема.

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь:

- Ймовірність девальвації буде високою, якщо виникне великий дефіцит поточного рахунку зовнішньоторговельного балансу. У якийсь момент Україні не вистачить грошей, щоб його покривати, і відбудеться послаблення.

Зараз відношення дефіциту до ВВП ще невелике, але воно стрімко зростає. Якщо нинішні процеси йтимуть тими ж темпами, то 2012 року ми досягнемо рівнів, які мали у 2006-2007 роках. При таких рівнях вже може відбутися девальвація.

Важливо, як вестиме себе НБУ. Влітку його резерви зростатимуть, а наприкінці року за рахунок резервів він може довго тримати курс на рівні 8 або 7,95 гривні за долар.

В кінці 2011 року на таку підтримку регулятору доведеться витрачати по 500-600 мільйонів доларів щомісяця. З економічної точки зору, ця підтримка недоцільна, але політично при 38 мільярдах доларів резервів утримувати курс можливо.

Запитання третє. Що дає Україні прив'язка до долара, який донедавна падав на валютних ринках, і обсяги емісії якого є надвисокими?

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь:

- Доки євро дорожчав щодо долара, гривня разом з доларом знижувалася, що дозволяло не знижувати курс. До кінця 2011 року можуть початися структурні проблеми в європейському монетарному союзі, що призведе до зниження курсу євро щодо долара. Відповідно, тепер гривня разом з доларом може "поїхати" вгору.

На мою думку, Україна давно повинна була почати відв'язування від долара, але цього не сталося. Перш за все, долар - зручний якір. І глава НБУ, і прем'єр можуть заявити, що у нас все стабільно, і курс становить 7,95. Насправді, в тому числі ця стабільність призводить до щорічної інфляції понад 10%, яку Україна мала і має.

Аналітик "Ерсте банку" Мар'ян Заблоцький:

- Наразі прив'язка до долара приносить Україні точно не так багато користі, як раніше. Населення все одно активно скуповує валюту, фіксований курс тепер це не зупиняє. Крім того, курс гривні все ж трохи вищий за справедливий курс.

Таким чином, в Україні спостерігається зростаючий дефіцит торгового балансу. Більш гнучкий курс був би вигідніший для України. Власне, перехід до нього і передбачений програмою МВФ та Основами грошово-кредитної політики НБУ.

Запитання четверте. Чи потрібна українському бізнесу девальвація?

Аналітик "Ерсте банк" Мар'ян Заблоцький:

- Девальвація гривні на різні види бізнесу впливає по-різному, але загальний ефект - позитивний. Для експортерів і тих, хто конкурує з імпортними товарами, це плюс.

Однак девальвація може посилювати соціальну нерівність, тому що наступна інфляція буде більше впливати на населення з низьким рівнем доходів. Від девальвації страждають передусім ті, хто брали кредити у валюті.

Реклама: