"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін реформує податкову і митницю?

Кабмін реформує податкову і митницю?

Середа, 1 червня 2011, 14:26 -
До Кабміну звернулося керівництво податкової та митної служб з прохання перенести розгляд та переглянути програму. Податківці не погоджуються з двома головними напрямками: пряме підпорядкування ДМС та ДПА Міністерству фінансів та збільшення їхньої публічності. ТЕКСТ ДОКУМЕНТА

В середу Кабмін мав представляти "Концепцію і програму розвитку Державної податкової служби і Державної митної служби на 2011-2014 роки". Проект цього документа, який Кабмін планував затвердити ще в квітні, з'явився тільки зараз.

Про те, що зранку в Кабміні засідає вся верхівка української влади, можна було зрозуміти за автопарком біля входу в будівлю уряду та роботі співробітників ДАІ, які звільняли дорожні коридори для проїзду кортежів президента та глави уряду. В результаті, біля входу в будівлю Кабміну виник затор.

Тимчасом у будинку уряду розпочалося розширене засідання Кабміну за участю представників більшості, керівників відомств та голів обласних адміністрацій.

За традицією, для таких заходів збираються у великому залі засідань на сьомому поверсі Кабміну. Ближче до президії розміщують членів уряду, за їхніми спинами - чиновників рангом нижче, а також депутатів, голів обласних адміністрацій та мерів великих міст.

Реклама:

В одному ряду - лідер КПУ Петро Симоненко, напроти нього - лідер фракції "Блок Литвина" Ігор Шаров.

Голова Фонду держмайна Олександр Рябченко - збоку від президії. У розмові з "ЕП" просить простіше ставитися до процесу приватизації і дарма не засмучуватися.

До повноцінного інтерв'ю Рябченко, як і раніше, не готовий. Каже, що не любить публічності і не хоче давати здачі опозиції, як критикує роботу фонду, - це заняття копітке і безглузде.

Значно активніше поводить себе екс-глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський. Він жваво підвівся, як тільки президент озвучив його прізвище, а після сів і швидко-швидко почав записувати сказане главою держави.

В останніх рядах примостився ніким не помічений керівник Державної податкової служби Віталій Захарченко, який готувався до доповіді. Однак доповіді так і не відбулося, а розгляд концепції перенесли на наступне засідання кабміну. Таким чином у кабміну з'явився тиждень, аби почути думки щодо цього документу.

Офіційна версія переносу - Кабміну не вистачило часу після розгляду питань реформи ЖКГ. Джерело ж "Економічної правди" в адміністрації президента, до кабміну звернулося керівництво податкової та митної служб з прохання перенести розгляд та переглянути програму.

Податківці не погоджуються з двома головними напрямками: пряме підпорядкування ДМС та ДПА Міністерству фінансів та збільшення публічності їхньої діяльності.

Сам документ виявився більше декларативним, ніж змістовним. Уряд хоче, аби ДПА вдосконалювала процес збирання податків і наголошує на недосконалому законодавстві. Виходить, влада зрозуміла, що Податковий кодекс не можна називати справжньою реформою.

В програмі також вказується, що розмір тіньового сектора економіки України становить близько 36% ВВП, з яких податкова недоотримує 55 мільярдів гривень податків щорічно.

В основному документ містить заяви без опису реальних механізмів на кшталт "впровадження подання електронної звітності на основі безкоштовного програмного забезпечення", або "створення умов щодо недопущення проявів корупції".

З очевидних запланованих кроків, описаних в концепції у розділі "Реформування податкових органів" - оптимізація структури ДПС. Про що саме йде мова в концепції - жодного слова, лише натяки. Проте, за інформацією "Економічної правди", Захарченко планує скоротити кількість податкових інспекцій.

Окрім того, в рамках реформи керівництво уряду планує створити Національний офіс та регіональні відділення, які працюватимуть з великими платниками податків.

Штат податківців однозначно скоротять мінімум на 30%, а паралельно збільшать регіональні податкові органи. Заявлена у концепції мета виглядає так: "Скорочення кількості посад керівного складу та персоналу допоміжних підрозділів".

Завдання, поставлені перед митною службою, не менш абстрактні, проте є деяка конкретика: запровадження інституту уповноважених економічних операторів і солідарної відповідальності власників товарів та митних брокерів за порушення митного та податкового законодавства, визначення чіткого та закритого переліку прав посадових осіб митних органів поряд з розширенням прав декларантів, запровадження персональної відповідальності посадових осіб за неправомірні затримки оформлення товарів.

Також митниця буде надавати попередні рішення щодо митної вартості товарів та інформатизацію служби.

За інформацію "ЕП", декларовану "оптимізацію" автори концепції розуміють по-своєму. Зокрема, митники планують реалізувати давню мрію - передати від СБУ до ДМСУ функції оперативно-розшукової діяльності щодо операцій з імпорту.

Вочевидь, законопроект, що має з'явитися внаслідок затвердження цієї програми, буде сюрпризом для виконавчої влади.

Керівник прес-служби Мінфіну Віктор Косарчук підтвердив, що засідання з розгляду програми перенесене.
 
За його словами, документ повинен докорінно змінити філософію діяльності цих органів. Зокрема, планується перейти від добровільно-примусової моделі до демократизації відносин з платниками податків.

Також програма передбачає реформування спрощеної системи оподаткування, впровадження перевірок насамперед платників податків, які мають погану податкову історію, подання звітності на основі безкоштовного програмного забезпечення, модернізацію системи інформаційного забезпечення податкових та митних органів.

Окремо прописується залучення представників бізнесу та громадськості до обговорення всіх проблемних питань.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Реклама: