Три гарні новини з "Родоводу"

Три гарні новини з "Родоводу"

Четвер, 31 березня 2011, 22:54 -
Представники НБУ не акцентують на цьому увагу, проте всі карткові рахунки автоматично переводяться в Ощадбанк. Це своєрідний подарунок державному велетню, який ніколи не був серед лідерів цього ринку.

У четвер заступник голови НБУ Ігор Соркін і голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов озвучили три хороші новини стосовно майбутнього "Родовід банку".

Перша адресована власникам депозитів і карток, друга - банкам. Третя - таємна - особисто президенту.

З кінця квітня вкладники "Родовід банку" отримають свої перші гроші. "Нам необхідно до місяця, щоб організувати процес", - пояснив Соркін.

До кінця місяця завершиться повне переведення всіх 240 тисяч клієнтів збанкрутілої структури в Ощадбанк. У тому числі, серед них будуть близько 50 тисяч власників зарплатних карт, які обслуговував банк.

Реклама:

Подрєзов розповів, що в найближчі п'ятницю, суботу та неділю всі вкладники будуть розподілені між 450-ма відділеннями Ощадбанку. Особливо полегшиться життя киян, які зможуть прийти за грошима в одне з 130-ти столичних відділень. Для порівняння, "Родовід" має в Києві всього 16 офісів, але і вони не видають гроші.

З 4 квітня почне працювати колл-центр Ощадбанку за номером 0-800-210-800. Будь-який вкладник "Родовід банку" зможе подзвонити, і привітна операторка розповість, в яке відділення переведений його вклад.

Подрєзов пообіцяв, що всі вкладники "Родоводу" будуть проінформовані, коли і куди їм приходити. Ті люди, чиї номери мобільних є в базі даних установи-банкрута, отримають смс-повідомлення.

Також інформацію можна буде отримати на сайті Ощадбанку, з оголошень на дверях відділень "Родоводу" або безпосередньо телефоном.

Соркін додав, що вже у четвер на дверях відділень "Родоводу" вивішено підписане ним повідомлення. У цьому документі вкладникам розповідається, як з мінімальними витратами нервів і часу повернути свої гроші.

У четвер заступник голови НБУ пообіцяв вкладникам наступне.

1. Ощадбанк готовий буде видати гроші відразу, незалежно від розміру депозиту.

2. Ощадбанк запропонує цікаві умови для переукладення нового вкладу.

3. Примусового укладання договорів не буде.

4. Штрафні санкції за дострокове розірвання депозитів, зазначені в договорах з "Родовід банком", застосовуватися не будуть. Угодами передбачено, що у разі дострокового вилучення депозиту відсотки нараховуються виходячи з 1% річних замість 12-13% річних.

Соркін підкреслив, що вже закінчилися депозитні договори, за якими потрібно сплатити близько 1 мільярда гривень - тіло внеску та відсотки за ним.

Представники НБУ стверджують, що Ощадбанк легко впорається з цією сумою, а при необхідності регулятор допоможе. Вони висловили надію, що багато вкладників "Родоводу" погодяться залишити свої гроші в Ощадбанку.

"Люди, у яких на рахунках близько 100-150 тисяч і більше, не будуть квапитися забирати свої гроші. Поспішати будуть люди, у яких є 5-6 тисяч, і їм важливо видати гроші без затримок", - вважає директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик.

За його словами, щодня в НБУ проходять переговори з ініціативною групою вкладників "Родоводу". Вони пропонують, зокрема, самостійно визначити пріоритетність видачі депозитів.

Ініціативна група пропонує спочатку виплачувати гроші пенсіонерам, інвалідам, хворим і тим, термін вкладів яких минув. Остаточна черговість ще не визначена і буде оголошена за підсумками переговорів.

У свою чергу, Подрєзов пообіцяв таке.

1. Гроші будуть виплачені в повному обсязі, включаючи відсотки.

2. Кошти можна буде забрати відразу, незалежно від суми, можна частинами.

3. Нарахування будуть відбуватися включно до моменту, коли людина прийде за депозитом.

4. Всі депозити будуть виплачені в тій же валюті, в якій клалися.

5. До вкладників, які за станом здоров'я або з інших поважних причин не зможуть прийти у відділення Ощадбанку, будуть вислані мобільні групи. Наступного дня після оформлення документів вони ж принесуть гроші.

Враховано також інтереси власників карток, які обслуговувалися в "Родоводі", включаючи пенсійні та зарплатні.

"З 31 березня картки "Родовід банку" заблоковані. Їх власники або отримають гроші на руки, або переукладуть договір обслуговування з Ощадбанком", - повідомив Соркін.

Представники НБУ не акцентують на цьому увагу, проте всі карткові рахунки автоматично переводяться в Ощадбанк. Це є своєрідним подарунком державному велетню, який ніколи не був серед лідерів цього ринку.

Втім, Соркін адресував хорошу новину всім іншим українським банкам. Вони можуть включитися в процес битви за підприємства, які мали зарплатні проекти в "Родоводі". Чи будуть такі зусилля успішними, невідомо.

"Нехай це близько 50 тисяч клієнтів. Дуже непоганий шматок ринку, щоб включитися в конкурентний бій за нього", - пояснив мотивацію інших установ Круглик.

Третя добра новина не була озвучена, але буквально літала у повітрі. Вона адресована президенту Віктору Януковичу. Відтепер йому не будуть дошкуляти нескінченні черги в самому центрі Києва, які більше місяця дратували його на шляху президентського кортежу.

Саме ці черги призвели до того, що терпець президента урвався, і він доручив голові правління НБУ Сергію Арбузову поставити крапку в ситуації навколо "Родоводу".

Втім, пролунала і одна погана новина. Вона стосується тимчасового адміністратора "Родовід банку". За чутками, він брав з власників депозитів "відкати" за виплату грошей. Соркін пообіцяв, що цим питанням займатимуться і НБУ, і органи прокуратури.

Довідка

30 березня Кабмін і НБУ прийняли постанову "Про взаємодію Кабінету міністрів України і Національного банку України щодо відчуження публічним акціонерним товариством "Родовід банк" зобов'язань перед фізичними особами за вкладами та активів відкритому акціонерному товариству "Державний ощадний банк України".

Згідно з постановою, держава докапіталізує "Родовід банк" та "Державний ощадний банк України". З 31 березня "Родовід банк" почне передачу реєстру вкладів до Ощадбанку та припинить виплати за зобов'язаннями перед фізичними особами за вкладами та поточними рахунками.

Ощадбанк почне виплату вкладів фізичним особам в повному обсязі за їх зверненням на підставі реєстру вкладів та внутрішніх документів цього банку не пізніше, ніж у місячний строк після припинення виплат "Родовід банком".

Реклама: