"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович блокує добудову "Одеса-Броди"?

Янукович блокує добудову "Одеса-Броди"?

Вівторок, 29 березня 2011, 12:43 -
За даними преси, родовищем володіють Коломойський і Клюєв, які зосередили від 50% до 100% акцій "Укрнафтобуріння". Якщо це так, то в цьому і полягає секрет провального візиту Януковича до Польщі. Існує прямий конфлікт між захистом угод з поляками та добудовою проекту "Одеса-Броди".

Питання добудови нафтопроводу "Одеса-Броди" відкладено на невизначений час.

За даними джерела в Міненерговуглепромі, Польща заморозила цей проект у відповідь на те, що спільне підприємство польського нафтогазового монополіста Polskie Gorniсtwo Naftowe i Gazownictwo SA та українського "Нафтогазу" "Девон" відтіснили від видобутку газу на Сахалінському родовищі у Харківській області.

"Поляки ще в грудні хотіли продати свою частку в спільному підприємстві з "Нафтогазом", тому що у цього СП відібрали ліцензію на розробку Сахалінського родовища. Крім того, доведена до банкрутства "Полтаванафтогазгеологія", через яку поляки вкладали гроші в буріння. Правда, остаточне вирішення питання відклали до поїздки Віктора Януковича в Польщу в лютому", - розповів співрозмовник "ЕП".

За його словами, переговори з цього питання у Варшаві закінчилися нічим.

Реклама:

Справді, ще 14 грудня 2010 року компанія заявила, що збирається продати свою частку в ЗАТ "Девон". За повідомленнями польської Gazeta Prawna, операцію з продажу 36,38% акцій "Девону" поляки планували на березень 2011 року.

Однак зараз позиція Польщі змінилася. PGNiG хоче, щоб "Девон" працювала. І коли українська сторона проігнорувала відповідне прохання, оголошене Дональдом Туском у ході зустрічі з Януковичем, поляки заморозили добудову "Одеса-Броди".

Зустріч Януковича з його польським колегою Броніславом Коморовським відбулася 3 лютого. Незважаючи на оптимістичні заяви МЗС, візит українського президента закінчився невизначеністю: переговори в енергетичній сфері зайшли в глухий кут.

Зокрема, від імені української сторони міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко не зміг дати польському прем'єрові Дональду Туску відповіді, коли Україна відновить співпрацю з Польщею у газовій сфері.

Мова йшла про відновлення постачання українського газу до польського міста Грубешів та про припинення дворічного простоювання "Девону", яка повинна видобувати газ для цих поставок.

У відповідь польська сторона вирішила ухилитися від розмови про подальшу долю нафтопроводу "Одеса-Броди". Всупереч пропозиціям України, Варшава відмовилася задекларувати будь-які терміни, пов'язані з прокладкою труби до Плоцька і Гданська.

Як повідомлялося, PGNiG вклала у розвідку родовищ в Україні 400 мільйонів доларів. Зараз ці кошти заморожені, що є червоним світлом на шляху до польсько-українського економічного співробітництва.

Як витісняли поляків

Проект почався 2000 року. "Девон" повинен був розробляти найбільше в Україні Сахалінське родовище, яке містить 15 мільярдів кубометрів газу, 1,7 мільйона тонн газоконденсату і стільки ж нафти.

За даними АРІФРУ за 2010 рік, "Нафтогазу" належить 12,1267% акцій "Девону", PGNiG - 36,38%. Інші акції розпорошені між приватними інвесторами.

У 2000 році "Девон" почала розробляти Сахалінське родовище за спільною угодою з державною компанією "Полтаванафтогазгеологія" - дочірнім підприємством НАК "Надра України". За чотири роки в розвідку і буріння свердловин, а також у переробку газу було вкладено близько 400 мільйонів гривень.

У 2004 році був створений Держкомітет природних ресурсів України, під контроль якого рішенням прем'єра Віктора Януковича передали "Надра Україна".

Керівником структури став міністр природи Микола Злочевський, тодішній депутат від СДПУ(о). Коли результат президентських виборів 2004 року був вже зрозумілий, комітет Злочевського прийняв низку рішень, які передбачали вихід державних компаній з проектів з розвідки і видобутку корисних копалин.

Зокрема, вони торкнулися "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогазу". Замість них ліцензії на розробку родовища отримали приватні компанії.

У грудні 2004 року багаторічний партнер спільного підприємства "Девон" компанія "Полтаванафтогазгеологія" позбулася ліцензії на видобуток. Її віддали структурі під назвою "Укрнафтобуріння", яка була створена за три дні до перемоги у конкурсі.

Успіх такої угоди пояснювався використанням адміністративного ресурсу. На той час в інтернеті з'явилася інформація, що компанією начебто володіли Злочевський та голова Адміністрації президента Віктор Медведчук.

Після помаранчевої революції, як і слід було очікувати, полякам повернули ліцензію на розвідку. Вже 2005 року Держкомітет природних ресурсів було ліквідовано, і його функції передали Мінприроди.

Поляки дійшли до Верховного суду, і той відмовив "Укрнафтобурінню" у праві на отримання ліцензії на розвідку і видобуток газу. Ліцензія на Сахалінське родовище повернулася до "Полтаванафтогазгеології".

Більш того, з 2007 року до альянсу "Полтаванафтогазгеологія" приєдналася НАК "Надра Україна". До 2008 року практично завершилися всі роботи з розвідки родовища, і прийшов час для його промислової розробки, чого так і не сталося.

Спочатку "Девону" поставили умову продавати видобутий газ в Україні. А в жовтні 2008 року відбулася юридична колізія. Суддя Київського господарського суду скасував рішення Верховного суду і відновив право "Укрнафтобуріння" на ліцензію.

Генпрокуратура спочатку оскаржила рішення. Отримавши відмову в Київському апеляційному господарському суді, заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев наказав Мінпроди передати ліцензію "Укрнафтабурінню".

Більше того, у 2009 року роботу "Девону" заблокувала прем'єр Юлія Тимошенко. Існувала версія, що до неї знайшов підхід депутат Нестор Шуфрич, який претендував на частку в "Укрнафтобурінні" за лобіювання питання перед прем'єром. Крім того, Шуфрич досі є власником кількох свердловин у Полтавській області.

24 квітня 2009 року минув термін ліцензії на розробку Сахалінського родовища. Її власником була НАК "Надра України", яка мала право отримати її поза конкурсом. Однак Тимошенко дала вказівку не продовжувати ліцензію. Мотив - уряд збирається передати всі права на розробку родовища "Нафтогазу України".

В кінці серпня уряд видав розпорядження, за яким НАК повинна була отримати ліцензію, але газовий монополіст так і не подав заявку на участь у конкурсі. Більш того, ще 10 березня 2009 року Тимошенко дала вказівку, за якою "Надра України" продала "Укрнафтобурінню" документацію на розробку "Сахалінки".

Найбільше здивувала ціна угоди - всього 1,9 мільйона гривень, тоді як геологічна інформація збиралася з моменту відкриття родовища в 1981 році. З 2000 року її напрацьовували вже поляки спільно з "Полтаванафтогазгеологією" та "Укрнафтою". За оцінками експертів, інформація коштувала десятки мільйонів гривень.

Завдяки отриманню документації, "Укрнафтобуріння" змогла перемогти у конкурсі на продаж ліцензії на промислову розробку родовища на 25 років. 5 лютого 2010 року фірма отримала у своє розпорядження Сахалінське родовище. Природно, "Девон" назвала цей конкурс незаконним, але це нічого не змінило.

Хто стоїть за "Укрнафтобурінням"

За рік президентства Віктора Януковича влада не зробила жодної спроби повернути українсько-польському СП права на розробку газового родовища. Цей факт закріпився безрезультатним лютневим візитом глави держави до Польщі.

Тимчасом голова "Нафтогазу" Євген Бакулін міг би подати заявку на ліцензію з використання Сахалінського родовища і почати там працювати, однак цього не робить. На запит "ЕП" не відповіли ні в Міненерговуглепромі, ні в "Нафтогазі".

Більш того, юристи "Нафтогазу" не з'явилися на судове засідання, в ході якого підсумки конкурсу з отримання "Укрнафтобурінням" ліцензії могли бути визнані незаконними. Схоже, що "Укрнафтобуріння" вирішила влаштуватися на Сахалінському родовищі всерйоз і надовго.

Як підтвердив в інтерв'ю глава НАК "Надра України" Едуард Ставицький, компанія внесла за отриману ліцензію 100 мільйонів доларів.

Втім, на цьому справа зупинилася. Вже два роки на родовищі тиша. Більш того, доведена до банкрутства "Полтаванафтогазгеологія", з якою співпрацювали поляки.

Між тим, скоро видобуток може початися. За деякими даними, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв лобіює включення "Укрнафтобуріння" в баланс видобутку газу країни.

Серед власників компанії начебто вже нема Злочевського, міністра охорони навколишнього середовища, який перейшов на цю посаду з позиції депутата Партії регіонів.

Відразу два джерела дають зрозуміти, кому "Укрнафтобуріння" належить сьогодні.

За даними Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у компанії новий склад власників, серед яких група "Приват" і "два підприємця".

Десять відсотків "Укрнафтобуріння" належать JKX Ukraine, дочірній структурі JKX Oil&Gas, 25% якої, у свою чергу, належать групі "Приват".

Як пише преса, до володіння родовищем має відношення Андрій Клюєв. За різними даними, Коломойський і Клюєв зосередили у своїх руках від 50% до 100% акцій "Укрнафтобуріння".

Якщо ця інформація правдива, саме вона містить секрет провального візиту президента до Польщі. Існує прямий конфлікт між захистом угод з поляками та добудовою проекту "Одеса-Броди".

Природно, в цьому конфлікті заздалегідь визначені переможені. PGNiG доведеться продати свої акції, а Україні - сидіти на недобудованій трубі.

Як кажуть американці, Good Change!

Андрій Кривицький, Київ-Варшава, для ЕП

Реклама: