Малі банки отримали проміжну перемогу

Малі банки отримали проміжну перемогу

Понеділок, 27 грудня 2010, 14:15 -
Постанова містила неприємний пункт, який посилив бунтарські настрої. НБУ заборонив приймати депозити населення банкам, у яких не було 120 мільйонів у капіталі, вже 16 липня 2010 року. Ця норма стосувалася близько 50 установ або кожного третього банку.

Минулого тижня невеликі і середні банки здобули проміжну перемогу: фінансовий комітет Верховної ради зняв з розгляду знаменитий законопроект №0884 і відправив його на доопрацювання.

У разі прийняття цей документ відібрав би у парламенту і передав Нацбанку незвичайні повноваження.

Зокрема, регулятор міг би у будь-який момент встановити мінімальний розмір капіталу для працюючих банків. Це означає, що установи з меншим розміром капіталу позбавлялися би ліцензії і, швидше за все, йшли би на ліквідацію.

Мова йде про можливе закриття майже 130 банків. Річ у тім, що у документі заявлена індикативна сума 500 мільйонів гривень. За задумом НБУ, таким повинен бути внесок власників у капітал банку, який тільки-но зібрався працювати в Україні.

Реклама:

Були підстави вважати, що ця цифра буде відразу застосована до працюючих установ, приблизно 130 з яких не мають капіталу 500 мільйонів гривень.

Уперше голосування за проект №0884 відклали у листопаді, коли втрутився брат першого віце-прем'єра, член Ради НБУ Сергій Клюєв. Розгляд документа відстрочили, незважаючи на вказівку з Адміністрації президента.

 

Виявилося, що закон потрібен для виконання зобов'язань перед міжнародними фінансовими організаціями. МВФ і особливо Світовий банк висунули чітку умову: скоротити кількість працюючих установ. Ця вимога ніде не оформлялася письмово, але міжнародні експерти хотіли бачити в країні не більше 30-40 банків.

В Адміністрації президента вирішили виконати цю вимогу. З архівів парламенту дістали проект №0884, який лежав там чотири роки. До нього додали потрібні статті і стали посилено проштовхувати. До лобіювання підключили НБУ і деяких депутатів.

Незважаючи на політичну доцільність, голосування щодо проекту відклали вдруге. Можливо, знову втрутився Клюєв. Втім, перший віце-спікер Адам Мартинюк заявив, що законопроект не відповідає 116 статті регламенту Верховної ради.

Іншими словами, до нього додали те, чого у тексті не було за підсумками першого читання. Це означає, що документ потрібно "очистити" і лише потім голосувати. З цими словами законопроект №0884 повернувся у фінансовий комітет парламенту.

Адміністрація не здалася, і на адресу спікера надійшов лист від представника президента у парламенті Юрія Мірошниченка. Він позначив документ 0884 галочкою у списку законопроектів, які Верховна рада зобов'язана прийняти.

 

Крім того, напередодні голосування у парламент прийшов лист від першого заступника голови Нацбанку Сергія Арбузова. Він дав зрозуміти, що були листи від МВФ і Світового банку, які також наполягали на ухваленні закону.

 
 

Цікаво, що у день написання листа до парламенту з'явилася новина про відставку Стельмаха. Наступного дня Верховна рада затвердила ставленика глави держави Арбузова, і, як не дивно, в той же день проект №0884 був знятий з голосування.

Можливо, спрацювала активність малих банків. У таборі їх захисників - малі підприємці, дві банківські асоціації і такий важковаговик, як Єврокомісія.

Український кредитно-банківський союз та Асоціація українських банків зробили спільну заяву проти прийняття проекту. Єврокомісія ж нагадала, що для отримання дозволу на ведення банківської діяльності у ЄС необхідно лише 5 мільйонів євро.

Відтак малі банки отримали проміжну перемогу. Один з представників парламентського фінансового комітету висловив припущення, що до отримання наступного траншу від МВФ це питання порушуватися не буде.

Він помилився. За даними "Економічної правди", законопроект поставлений до порядку денного на 12 січня 2011 року. Значить, він комусь украй потрібний. Передусім - Нацбанку. Регулятор хоче узяти реванш над малими банками, які на початку грудня домоглися в суді скасування постанови №273 від 9 червня 2010 року.

Цей документ зобов'язував всі банки до початку 2012 року мати не менше 120 мільйонів гривень власних грошей. Здавалось би, півтора року - доволі прийнятний строк. Багато установ приготувалися нарощувати капітал, щоб не втратити ліцензії. Малі банки поділилися на два табори - тих, хто вирішив домовлятися, і незгодних.

Однак постанова містила неприємний пункт, який посилив бунтарські настрої. НБУ заборонив приймати депозити населення банкам, у яких не було 120 мільйонів у капіталі, вже 16 липня 2010 року. Ця норма стосувалася близько 50 установ або кожного третього банку, а в цілому створювала проблеми 80-м установам.

У вересні сім банків оскаржили постанову №273, і 7 грудня суд став на їх бік. Тим не менш, НБУ подав апеляцію і має намір боротися до кінця. "Нацбанк не відмовиться від своєї позиції", - заявляє регулятор. Судячи з листа, це думка не лише Стельмаха, але й Арбузова, який не може не виконати "рекомендації" Адміністрації президента.

Крім того, не змінилася позиція Світового банку і МВФ - вони, як і раніше, зацікавлені у прийнятті законопроекту №0884. Малі банки можуть святкувати перемогу у двох битвах - №273 та №0884, однак вже у 2011 році їх, імовірно, чекатиме розчарування.

Реклама: